Štefan IskraŠtefan Iskra
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Škof Peter Štumpf (foto: Oratorij Slovenije)
Škof Peter Štumpf | (foto: Oratorij Slovenije)

Škof Peter Štumpf: Nemogoče je ostati nevtralen

Novice | 27.05.2024, 12:17 Marjana Debevec

Objavljamo pismo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa ob referendumu o evtanaziji in legalizaciji marihuane.

Navijanje na tekmi v dvojnem dresu? Nemogoče.

Ali si za eno ali za drugo ekipo.

Na tekmi bi kratko potegnili navijači s pol dresa na sebi od ene ekipe in pol od druge. Ne bi se dobro končalo. Verjemite, da ne.

So pa tudi taki, ki jim je vseeno, kdo bo zmagal; na sebi nimajo dresa, ne gredo na tekmo in niso del igre.

Referendum o evtanaziji in legalizaciji marihuane je nastavljena igra, ki jo je država vsilila ljudem in se tako otresla velike moralne odgovornosti. Dobro ve, da gre za boj med življenjem in smrtjo. Kdo bo zmagal? Veliko bo odvisno tudi od udeležbe kristjanov.

Nemogoče je ostati nevtralen. Kdor bo ostal doma, pomeni, da navija za smrt. Če nam je vseeno, ali bo zmagalo življenje ali smrt, pomeni, da nas preprosto ni.

Država v boj proti življenju pošilja zdravnike; torej tiste, ki bi ga morali varovati in braniti, pa jih sili, da ga uničujejo. Mnogi se temu odločno upirajo in s tem delajo čast svojemu 'belemu dresu', ki pomeni obrambo življenja.

Ko država nastavlja zdravnike za njegove uničevalce, se sama spreminja v 'poligon smrti'. Gre za hudo zlorabo zdravniške etike in poklica in veliko grožnjo ljudem. Temu se moramo odločno upreti.

Tokrat bomo kristjani na referendumu izpovedali svojo veroizpoved: v življenje ali v smrt. Kdor bo dal svoj glas življenju, ima v cerkvi kaj iskati; kdor pa bo glasoval za smrt, pa naj v prihodnje ostane kar doma.

Nima pomena, da bi še hodil tja v dvojnem 'dresu hlimbe'. V cerkvi namreč častimo in slavimo Boga, ki je stvarnik vsega in je izvor vsakega življenja. To izpovedujemo v naši veri, ki od nas zahteva, da ga branimo.

Referendum o evtanaziji in legalizaciji marihuane bo torej tudi referendum o slovenskem krščanstvu in narodnem obstoju. Jaz bom odločno glasoval proti evtanaziji in proti legalizaciji marihuane.

Naj zmaga življenje. Tega smo vredni, za to molimo in Boga prosimo za naš obstoj.

Murska Sobota, 24.5.2024

dr. Peter Štumpf, soboški škof

Novice, Referendumi 2024
Rok Mihevc in vodniki (photo: Rok Mihevc) Rok Mihevc in vodniki (photo: Rok Mihevc)

Ne vem, kaj sem čakal več kot deset let!

Obisk Bukarešte je bil osrednji del osmega dne 22. radijskih počitnic. Sveto mašo smo imeli v cerkvi sv. Križa in tako podprli tamkajšnjo katoliško skupnost. 87 odstotkov Romunov je pravoslavne ...