Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sveta maša za domovino (foto: Rok Mihevc)
Sveta maša za domovino | (foto: Rok Mihevc)

Molili bomo za našo domovino

Novice | 17.06.2024, 11:54 Marjana Debevec

Pred praznikom dneva državnosti bo pod geslom »Prinašajmo Kristusov mir« potekala pobuda 24 ur molitve in posta za domovino, ki se bo začela nocoj ob 18.30. 24-urno molitev bodo oblikovale različne skupine doma in po svetu, potekala pa bo prek spleta in se ji bo mogoče pridružiti na YouTube kanala.

O pomenu molitve in posta za domovino je ena od koordinatoric omenjene pobude Mateja Maček povedala.

»Ko smo pred 14. leti obhajali 20. obletnico slovenske samostojnosti, smo začutili, da moramo kot kristjani sodelovati pri naših prizadevanjih tako, da prosimo Boga, da blagoslavlja naš narod in našo domovino ter da nas podpira v naših prizadevanjih za skupno dobro.

Danes, ko živimo v nenavadnih, oziroma za marsikoga povsem novih okoliščinah pa menimo, da je še toliko bolj pomembno, da prosimo blagoslova in da tudi skozi molitev dobimo moč in razsvetljenje, kaj je tisto, kar lahko kot kristjani prinašamo v slovensko družbo in podarimo naši domovini.«

Sveta maša za domovino

Zaključni dogodek bo jutrišnja zahvalna sveta maša za domovino v ljubljanski stolnici, h kateri so povabljeni predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Skupaj z drugimi slovenskimi škofi jo bo daroval predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje.

Pri bogoslužju bodo sodelovali člani Vojaškega vikariata, Policijskega vikariata, zbor Slovenske filharmonije in predstavniki Slovenske vojske.

Podelitev odličja Andreju Šušteršiču

Škof Saje pa bo isti dan v Ljubljani najvišje priznanje Katoliške cerkve v Sloveniji, odličje sv. Cirila in Metoda, izročil mojstru in podjetniku Andreju Šušteršiču za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci.

Andrej Šušteršič več kot 50 let predano in zavzeto deluje v korist slovenske sakralne kulturne dediščine z izvedbo zahtevnih prenov cerkvenih objektov. Kot dejaven kristjan svoje delo obnove in vzdrževanja osrednjih slovenskih svetišč povezuje z osebno dobrodelnostjo in gradnjo občestva med verniki, je zapisano v utemeljitvi.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...