Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko
Lansko srečanje delegatov Karitas iz vse Italije (foto: Spletna stran Karitas)
Lansko srečanje delegatov Karitas iz vse Italije | (foto: Spletna stran Karitas)

Na srečanju delegatov Karitas iz 218 italijanskih škofij tudi nadškof Cvikl

Novice | 08.04.2024, 11:18 Marjana Debevec

V Gradežu se bo popoldne začela 44. italijanska konferenca škofijskih Karitas. Geslo konference je: “Meje, območje stika in ne ločitve”. Srečanja se udeležuje več kot 600 delegatov, predstavnikov 218 škofijskih Karitas iz vse Italije.

Konferenco pripravljajo na meji, ki poteka pri Gradežu in Gorici, med Italijo in Slovenijo, prepustno zaradi njune skupne pripadnosti Evropski uniji, ki pa poudarja, kako je treba razlike vrednotiti, komunicirati in narediti plodne. Nova Gorica in Gorica, iz zraka gledano eno mesto, bo leta 2025 tudi Evropska prestolnica kulture.

V treh dneh kongresa se bo zvrstilo veliko predavanj o različnih mejah, o kulturi, Evropi, o »treh poteh«, o vlogi Karitas, o prizadevanju za mir.

Na jutrišnji okrogli mizi "Prispevek Karitas k Evropi brez meja"bo poleg predstavnikov grške, španske in italijanske Karitas, sodeloval tudi predsednik Slovenske Karitas, mariborski nad škof Alojzij Cvikl. Zbrani pa bodo nato popoldne obiskali še Konkatedralo Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.

Novice
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...