Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
dr. Bogomil Ferfila (foto: Primož Lavre / Reporter)
dr. Bogomil Ferfila | (foto: Primož Lavre / Reporter)

Dr. Ferfila: Odločitev vlade o priznanju Palestine v celoti zgrešena

Svet | 10.05.2024, 15:26 Petra Stopar

Vlada je kot skrajni rok za zaključek postopkov za priznanje neodvisne, samostojne in suverene Palestine določila 13. junij letos. Do takrat lahko pričakujemo, da bo odločitev poslala v Državni zbor. Medtem ko premier Robert Golob meni, da postopek priznanja predstavlja vzvod pritiska za končanje spopadov v Gazi, prof. dr. Bogomil Ferfila potezo vlade vidi kot »v celoti zgrešeno«.

»Morda zunanji ministrici najbolj zamerim dejstvo, da se gre neko soliranje, neko neusklajeno izstopanje, v času, ko je Slovenija članica Varnostnega sveta, ko bi vsaj od članic pričakovali neko poudarjanje dialoga, spoštovanja interesov obeh strani, možnost organiziranja neke širše konference, širšega dogovora,« je dejal politolog in strokovnjak za mednarodne odnose dr. Ferfila. Priznanje po njegovem mnenju tudi ne bo imelo nobenega vpliva, saj da je do danes to storilo že več kot 140 držav, a se položaj Palestine ni spremenil.

V zvezi s pojasnilom vlade, da bo priznala Palestino na podlagi meje iz leta 1967, kar pomeni, da bi ta obsegala območja Gaze, Zahodnega brega in vzhodnega Jeruzalema, pa je pojasnil, da je trenutno v rokah Palestincev zgolj 12 odstotkov ozemlja. Izraelska vojska medtem poleg celotne Gaze zaseda tudi območje na Zahodnem bregu. »Tu si na območju B Palestinci in Izraelci delijo oblast, na območju C pa so Izraelci pravzaprav glavni gospodarji. Situacija je popolnoma v škodo Palestine,« zato je sklicevanje na meje iz leta 1967 po njegovih besedah »totalna utopija«.

Sogovornik meni, da se morajo najprej končati spopadi. »Dejstvo je tudi, da je Izrael trenutno po nekaterih izračunih četrta ali peta svetovna vojaška super sila. Izraelci na ulicah govorijo, da imajo 400 atomskih bomb. Se pravi, Palestina in Izrael – absolutno sem za rešitev dveh držav – bo nastala zaenkrat pod nekim premočnim vodstvom Izraela, tako da to je treba upoštevati. Seveda je tudi v veliki meri ta napad Hamasa (7. oktobra 2023, op. a.) pokazal tudi na to, da je pravzaprav Hamas od leta 2005, ko so se izraelske varnostne sile umaknile iz Gaze, ves čas zlorabljal denar. Namesto, da bi ga usmerjal v dobrobit Palestincev, ga je usmerjal v gradnjo podzemnih zaklonišč, v nakupe raket in orožja.« Če tega ne bi bilo in če bi bil ta denar bolje uporabljen, bi po njegovi oceni Palestinci lahko živeli sorazmerno udobno, bila bi možnost, da bi se dogovorili o nekem sožitju z Izraelom, »zdaj je pa seveda ta možnost bistveno zmanjšana«.


Svet
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...