Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
dr. Boštjan M. Turk (foto: ARO)
dr. Boštjan M. Turk | (foto: ARO)

Boštjan M. Turk v novi knjigi »Jetniki svobode« o razlogih za stagnacijo Slovenije, ki se vse bolj pogreza

Slovenija | 14.05.2024, 08:25 Alen Salihović

Slovenija se vse bolj pogreza, je politično stanje v državi za Radio Ognjišče ocenil profesor dr. Boštjan Marko Turk. Po njegovih besedah težave, ki smo jim priča izhajajo še iz časa osvobodilne fronte, ki se je aktualni oblastniki še kako oklepajo.

Knjiga Jetniki svobode obširno spregovori o štirih jezdecih apokalipse, ki so v slovenski prostor vstopili 27. aprila 1941. Razkrivajo, kako se to cepi na spoznanje svetovnega disidenta jugoslovanskega rodu, Milovana Đilasa, o tako imenovanem novem razredu. Le-ta se uteleša v tistem, kar smo včasih pojmovali kot “gospodje-tovariši”, to je v prestiž in materialne privilegije potopljeni vladajoči sloj, ki pa so ga polna usta delavskih pravic. Ta združba so naši nekdanji in današnji oblastniki, opozarja Boštjan Marko Turk. Spomnil je na politične manipulacije in zlorabe oblasti, ki vplivajo na družbene razmere.

Dr. Turk je v knjigi osvetlil ozadje ustanovitve nekaterih političnih gibanj v Sloveniji in povezal zgodovinske dogodke s trenutnimi družbenimi razmerami. Kritično obravnava vlogo notranjih nasprotnikov in njihov vpliv na politično dogajanje. Izpostavil je tudi koncept Jugoslavije in pomen preteklosti pri oblikovanju sedanjosti.

Poleg tega profesor Turk v knjigi analizira družbeno stanje v Sloveniji, razkriva zlorabe oblasti in poudarja nujnost ozaveščanja državljanov o prevladujočih političnih praksah. Podal je kritičen vpogled v družbeno in politično dogajanje ter pozval k prepoznavanju realnosti okoli nas.

Dr. Turk je v pogovoru izpostavil pomembnost ozaveščenosti državljanov o političnih manipulacijah in pozival h kritičnemu razmišljanju o vplivu oblasti na družbo. S svojo knjigo želi osvetliti temne plati političnih praks v Sloveniji ter spodbuditi razpravo in ukrepanje za izboljšanje družbenih razmer.

Profesor Turk je tudi analiziral politično situacijo v Sloveniji ob drugi obletnici devetega sklica državnega zbora, pri čemer je izpostavil dvig cen, podražitev energije in neuspešno delovanje javnega zdravstva.

Slovenija, Politika, Novice
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.