Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
dr. Boštjan M. Turk (foto: ARO)
dr. Boštjan M. Turk | (foto: ARO)

Boštjan M. Turk v novi knjigi »Jetniki svobode« o razlogih za stagnacijo Slovenije, ki se vse bolj pogreza

Slovenija | 14.05.2024, 08:25 Alen Salihović

Slovenija se vse bolj pogreza, je politično stanje v državi za Radio Ognjišče ocenil profesor dr. Boštjan Marko Turk. Po njegovih besedah težave, ki smo jim priča izhajajo še iz časa osvobodilne fronte, ki se je aktualni oblastniki še kako oklepajo.

Knjiga Jetniki svobode obširno spregovori o štirih jezdecih apokalipse, ki so v slovenski prostor vstopili 27. aprila 1941. Razkrivajo, kako se to cepi na spoznanje svetovnega disidenta jugoslovanskega rodu, Milovana Đilasa, o tako imenovanem novem razredu. Le-ta se uteleša v tistem, kar smo včasih pojmovali kot “gospodje-tovariši”, to je v prestiž in materialne privilegije potopljeni vladajoči sloj, ki pa so ga polna usta delavskih pravic. Ta združba so naši nekdanji in današnji oblastniki, opozarja Boštjan Marko Turk. Spomnil je na politične manipulacije in zlorabe oblasti, ki vplivajo na družbene razmere.

Dr. Turk je v knjigi osvetlil ozadje ustanovitve nekaterih političnih gibanj v Sloveniji in povezal zgodovinske dogodke s trenutnimi družbenimi razmerami. Kritično obravnava vlogo notranjih nasprotnikov in njihov vpliv na politično dogajanje. Izpostavil je tudi koncept Jugoslavije in pomen preteklosti pri oblikovanju sedanjosti.

Poleg tega profesor Turk v knjigi analizira družbeno stanje v Sloveniji, razkriva zlorabe oblasti in poudarja nujnost ozaveščanja državljanov o prevladujočih političnih praksah. Podal je kritičen vpogled v družbeno in politično dogajanje ter pozval k prepoznavanju realnosti okoli nas.

Dr. Turk je v pogovoru izpostavil pomembnost ozaveščenosti državljanov o političnih manipulacijah in pozival h kritičnemu razmišljanju o vplivu oblasti na družbo. S svojo knjigo želi osvetliti temne plati političnih praks v Sloveniji ter spodbuditi razpravo in ukrepanje za izboljšanje družbenih razmer.

Profesor Turk je tudi analiziral politično situacijo v Sloveniji ob drugi obletnici devetega sklica državnega zbora, pri čemer je izpostavil dvig cen, podražitev energije in neuspešno delovanje javnega zdravstva.

Slovenija, Politika, Novice
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...