Robert BožičRobert Božič
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tone GorjupTone Gorjup

Nataša Ličen

Nataša Ličen je voditeljica na Radiu Ognjišče.

  • Če se energija draži ali pa ni dostopna, šele začnemo intenzivno razmišljati o rešitvah. (photo: PixaBay)
    23.11.2022, 10:11

    Stane Merše: Raba energije bo v naslednjih letih gotovo drugačna.

    Znanje in osveščenost sta ključni element, ki ju moramo okrepiti, za uspešnejši zeleni prehod. To je morda ena od največjih ovir, da nimamo ustreznega znanja, tudi ne na ustreznih mestih, kjer se odloča o rešitvah. Skratka, znanje. In pa seveda podpora tudi tehnološkemu razvoju naših podjetij, da bi le ta zagotavljala rešitve in ne bi le uvažali določenih tehnoloških rešitev, ampak bi bili dejansko tisti, ki te rešitve razvijamo in ponujamo. To je skupni, najuspešnejši vidik za dober zeleni prehod v Sloveniji.

  • Dr. Jože Ramovš (photo: Rok Mihevc)
    23.11.2022, 06:01

    Videti pet pozitivnih stvari na eno negativno, je največji domet človeške svobode

    V kulturo odnosov, vedenja sodi tudi kultura pitja. Zakaj je toliko opitih, zakaj imamo v slovenski družbi toliko težav zaradi alkoholizma? Treba je imeti znanje, pravi dr. Jože Ramovš, poznati snov, poznati vino in kako deluje v nas. Možnosti so, čeprav majhne, tam je treba preprečevati bolezen in reševati življenja.

  • Razpoloženje bo pravo, pridite to nedeljo v dvorano Matije Tomca v Zavodu sv. Stanislava na ples do enih.  (photo: Rok Luznik)
    18.11.2022, 21:35

    To nedeljo znova Ples do enih.

    Smemo povabiti na valček, morda tango ali cha-cha? Pridite in večer preživite v dobri družbi, to nedeljo, zvečer ob osmih, v dvorano Matije Tomca v Zavodu Sv. Stanislava.

  • Vsak košček hrane je zavržen denar. (photo: PixaBay)
    18.11.2022, 12:58

    Irena Simčič: Vsak odvržen košček hrane je zavržen denar.

    Za vse vzgojno izobraževalne organizacije je današnji Dan slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka praznik, razdeljenih je bilo kar tristo tisoč obrokov. Na Zavodu RS za šolstvo podpirajo raznolike aktivnosti, ki pomembno vplivajo na oblikovanje ustreznih prehranskih navad otrok in mladostnikov, poznavanje pomena lokalne hrane, pomena kmetijstva, kratkih dobavnih verig, pomena zmanjšanja količin odpadne hrane ter doseganja pravilnega odnosa do hrane, kulture prehranjevanja in podobno.

  • Blagoslov je imeti svoj kos zemlje.  (photo: PixaBay)
    17.11.2022, 18:00

    Marko Ušeničnik: Imeti zemljo je velik privilegij. Poln izzivov, a veliko bolje kot živeti rutino brez srca.

    Glasbenik, ki je pred leti z družino začel resneje obdelovati zemljo in oživljati kmetijo v okolici Šentjerneja. Žita lastne pridelave predelajo v testenine, ki so primerne tudi za zahtevnejše jedce in za tiste z zdravstvenimi posebnostmi. Vsaka preizkušnja prinese kakšno spoznanje in novo odločitev, pravi Marko in je hvaležen prav za vsako. Dela s srcem. Njegovi dnevi so polni, je učitelj glasbenega pouka, zborovodja, organist, poučuje občasno tudi klavir in kitaro ter kmetuje.