Kiosk K67, ikona oblikovanja modernejše dobe (foto: PixaBay)
Kiosk K67, ikona oblikovanja modernejše dobe | (foto: PixaBay)

Nove priložnosti znamenitega Kioska K67

Pozitiva | 10.10.2024, 15:17 Nataša Ličen

K67 sodi med vrhunce slovenskega oblikovanja. Muzej moderne umetnosti v New Yorku ga je uvrstil v svojo zbirko oblikovanja dvajsetega stoletja. Prepoznavamo vse več poizkusov prenove originalnih kioskov in celo nadgradenj prvotnih tehnoloških rešitev. Kiosk je leta 1966 zasnoval slovenski arhitekt in industrijski oblikovalec Saša Janez Mächtig.

Prenovljeni Kiosk K67 dobiva z dijaki GCC nove priložnosti
Prenovljeni Kiosk K67 dobiva z dijaki GCC nove priložnosti © gcc.si

Kiosk, kot glasnik urbanega dogajanja v mestu, v oktobru stoji pred Gimnazijo Celje – Center. Pogovarjali smo se z Majo Rak, profesorico in arhitektko, ki je opisala številne dejavnosti v šoli, navdahnjene s kioskom.

»Dijake smo pri strokovnih predmetih seznanili z njegovo zgodovino, saj menimo, da morajo dijaki spoznati preteklost, da lahko v sedanjosti razmišljajo o prihodnosti. Poskrbeli bomo, da z njim vnesemo različne družabne dogodke v mestno življenje. V notranjosti naše gimnazije smo postavili razstavo in opremili hodnike. Kiosk je kar razburkal našo ulico, ob njem se ustavljajo mimoidoči, starejši ga prepoznajo iz svoje mladosti, mladi pa niti ne vedo, kako pestro namembnost je imel kiosk skozi zgodovino.«

Kiosk se bo selil po različnih območjih mesta. Z njim in vsebinami, ki se bodo porajale v njem, želijo ustvariti nove prostore in načine druženja, novo stično točko za Celjanke in Celjane.

Opremljeni hodniki GCC, ki širijo glas o znameniti ikoni slovenskega oblikovanja
Opremljeni hodniki GCC, ki širijo glas o znameniti ikoni slovenskega oblikovanja © gcc.si

Tovrstni kioski so imeli v preteklosti najrazličnejše namembnosti, na omenjeni gimnaziji pa ga bodo ta mesec uporabili kot atraktivno mesto druženja, učenja na prostem, v drugačnih učilniških prostorih, za spoznavanja zgodovine slovenskega oblikovanja in arhitekture ter razmišljanja o prihodnosti. Verjamejo, da bodo z aktivnostmi prispevali k novim programskim vsebinam v mestu.

Pozitiva
Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija) Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija)

In tema Oratorija 2025 je ...

Razglasitev teme Oratorija prihodnjega leta je za marsikaterega animatorja in udeleženca težko pričakovani dogodek. Zdaj je znana tudi tema leta 2025.

Kiosk K67, ikona oblikovanja modernejše dobe (photo: PixaBay) Kiosk K67, ikona oblikovanja modernejše dobe (photo: PixaBay)

Nove priložnosti znamenitega Kioska K67

K67 sodi med vrhunce slovenskega oblikovanja. Muzej moderne umetnosti v New Yorku ga je uvrstil v svojo zbirko oblikovanja dvajsetega stoletja. Prepoznavamo vse več poizkusov prenove originalnih ...