Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marta Kos (foto: STA)
Marta Kos | (foto: STA)

Mahnič: Evropi dajemo napačen signal

Slovenija | 19.09.2024, 14:34 Petra Stopar

Potem ko se je kandidatka za evropsko komisarko iz Slovenije Marta Kos sinoči predstavila odboru Državnega zbora za evropske zadeve, je vlada njeno kandidaturo danes tudi uradno potrdila. Mnenje odbora in uradno potrditev je poslala predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, ki je Kosovi že zaupala vodenje resorja za širitev Evropske unije. Pristojni parlamentarni odbor je sicer nekdanjo veleposlanico v Nemčiji in Švici podprl z devetimi glasovi proti petim, razprava pa je bila na trenutke zelo burna.

Kos: Resor širitve eden pomembnejših tako za Slovenijo kot Evropsko unijo

Marta Kos je uvodoma zagotovila, da izpolnjuje vse tri zahteve, ki veljajo za evropske komisarje, to so kompetentnost, zavezanost EU in neodvisnost. »Zame so vrednote in cilji Evropske unije sveti,« je poudarila. Dejala je še, da je širitev strateška, gospodarska in varnostna prioriteta, med državami Zahodnega Balkana pa si želimo nadaljnjega napredka in odpiranja novih poglavij predvsem v Črni Gori, novega zagona v Severni Makedoniji, Albaniji, Srbiji in na Kosovu ter v BiH. »Veseli me, da ste v DZ – spet omenjam deklaracijo ob 20-letnici članstva Slovenije v EU – maja letos zapisali, da zagovarjate proces širitve EU na Zahodni Balkan brez zastojev, s ciljem, da vse države Zahodnega Balkana postanejo polnopravne članice do leta 2030 in da je to za Slovenijo izjemno pomembno,« je spomnila. Zavzela se je še za tesnejše sodelovanje z državnim zborom in pri tem napovedala vsakoletni nastop pred parlamentom, ki bi ga imela po govoru predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v uniji v Evropskem parlamentu.

Člani odbora so poudarjali velik pomen portfelja, ki bo skrbel tudi za nadaljnjo podporo Ukrajini v njenem boju proti Rusiji. Do kandidature so bili kritični v SDS in NSi. Očitali so ji pomanjkanje političnih izkušenj. Žan Mahnič iz SDS je tudi dejal, da ne more potrditi kandidatke, ki je bila sodelavka nekdanje Službe državne varnosti (SDV), o čemer po njegovem pričajo arhivski seznami. S pošiljanjem takšnih kandidatov dajemo Evropi napačen signal, je menil in nadaljeval: »Jaz moram reči, da sem vesel, da smo dobili ta resor za širitev, kajti Slovenija se lahko tu v mednarodnem smislu in mednarodnih odnosih dobro in močno pozicionira in zagotovo je to za izkoristiti, žal pa ne s takšno kandidatko, ki ne ustreza kriterijem neke demokratične, svobodne Evrope, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic.«

Ko pa gre za tajne politične policije, pa je to v evropskem vrednostnem konceptu izredno zavržno dejanje. 

Kandidatka je sodelovanje s SDV zanikala in dodala: »Nemogoče bi bilo, da bi postala veleposlanica v Švici in Nemčiji, kjer so me pregledovale tuje varnostne službe, če bi bila sodelavka.« V zvezi s temi očitki so ji v bran stopili v koaliciji. »To, kar smo doživeli, je bilo linčanje kandidatke brez dokazov in vi ste to mirno dopustili,« je Miroslav Gregorič iz Svobode dejal predsedujočemu, Francu Brezniku. A predsednik odbora in poslanec SDS je kritike o vodenju seje zavrnil in dejal, da ne moremo enačiti članstva v SDV s članstvom v nekdanji komunistični partiji, katere člane je bil po besedah Gregoriča prvak SDS Janez Janša. »Zanima me, kakšno zvezo ima stranka v partiji, kjer je bila polovica Slovencev partijcev ali še celo več, s tajno politično policijo? Če bi bila kandidatka danes članica tudi komunistične partije kot mladine, se to ne šteje kot nekaj takšnega. Šlo je za politično ... Ko pa gre za tajne politične policije, pa je to v evropskem vrednostnem konceptu izredno zavržno dejanje. To je pa velika razlika,« je poudaril Breznik.

Kandidatka zavrnila obtožbe o proruskih stališčih in mobingu

Kosova se je morala braniti tudi pred očitki o mobingu v času svojega delovanja na veleposlaništvih, pa tudi obtožb o proruskih stališčih. Po njenih besedah je dejstvo, da je Rusija agresor in krši mednarodno pravo, da trpi civilno prebivalstvo in da Rusija laže, ko govori, da civilne ustanove niso tarče, kar je treba vsekakor obsoditi. »Še enkrat poudarjam: Na račun Rusije je treba izreči vse kritike, vendar si ne smemo zapirati vrat. To vam bo povedal vsak diplomat in če na osnovi tega menite, da sem rusofil, nimate prav. Stvari je treba pogledati tudi v kontekstu,« je prepričana in pravi, da je že od začetka vojne na strani Kijeva, ki mu je treba tudi nadalje nuditi podporo. Kandidatko čaka še zaslišanje v Evropskem parlamentu in dejala je, da se veseli, da bo lahko tudi tam zavrnila vse očitke.

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...