Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež pred odhodom iz Vzhodnega Timorja (foto: Vatican media)
Papež pred odhodom iz Vzhodnega Timorja | (foto: Vatican media)

Papež: Mlad človek, ki ni sposoben obvladati samega sebe, ni svoboden

Novice | 11.09.2024, 12:56 Marjana Debevec

Papež Frančišek je prispel na zadnjo postajo svojega potovanja po Aziji – v Singapur. Danes je imel v tej deželi na programu samo zasebno srečanje s tamkajšnjimi jezuiti. Pred odhodom iz Vzhodnega Timorja pa se je srečal še z mladimi. Spomnil jih je na pomen spoštovanja starejših in na vrednote svobode, zavzetosti in bratstva.

Več kot 3000 mladih je z navdušenjem, vzkliki, plesi in pesmimi pričakalo papeža Frančiška. Potem ko je položil cvetje pred Marijin kip in prisluhnil pričevanjem štirih mladih, jih je izzval z vprašanjem: »Kaj počnejo mladi?«.

Papežev poklon Mariji
Papežev poklon Mariji © Vatican media

Mladi so z odgovori izžarevali vero. Med drugim so mu dejali: mladi oznanjajo Kristusa, Božjo besedo, ljubijo, so dejavni. Frančišek je vse to potrdil, vendar nato večkrat med govorom ponovim, da so mladi predvsem glasni, da ustvarjajo hrup.

Spomnil je, da mladi predstavljajo večino prebivalstva te dežele. Zato jih je povabil, naj jo napolnijo z življenjem, upanjem in prihodnostjo ter obenem ne pozabijo na tiste, ki so s številnimi žrtvami ustanovili njihov narod.

Papež med nagovorom mladim
Papež med nagovorom mladim © Vatican media

Mladi, ki ne sanjajo, so upokojenci življenja. Povabil jih je še, naj ne izgubijo navdušenja vere in naj ne podležejo razvadam, ki mlade uničujejo, kot so alkohol, droge in številne stvari, ki osrečijo za kratek čas.

Govoril jim je tudi o pomenu sprave in jim v tej luči priporočil tri stvari: svobodo, predanost in bratstvo. Svoboda po njegovih besedah pomeni, da zna človek upravljati sam s seboj.

»Mlad človek, ki ne zna obvladovati samega sebe, je odvisen, ni svoboden, je suženj greha in lastne želje, da bi se počutil vsemogočnega.«

Papež na srečanju z mladimi
Papež na srečanju z mladimi © Vatican media

Biti svoboden namreč po papeževih besedah ne pomeni, da delaš, kar hočeš, ampak znati prevzemati tudi odgovornost. Ena od teh je, da poskrbimo za naš skupni dom, jim je dejal Frančišek.

Tretje priporočilo pa je po papeževih besedah bratstvo, katerega temelj je ljubezen.

Papež je prispel na zadnjo postajo svoje azijske turneje - v Singapur
Papež je prispel na zadnjo postajo svoje azijske turneje - v Singapur © Vatican media

Verniki iz Singapurja so papeža navdušeno sprejeli
Verniki iz Singapurja so papeža navdušeno sprejeli © Vatican media

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...