Veleposlanik Madžarske v Ljubljani, Andor Ferenc Dávid (foto: ARO)
Veleposlanik Madžarske v Ljubljani, Andor Ferenc Dávid | (foto: ARO)

Madžarski veleposlanik v Sloveniji za Radio Ognjišče o Orbanovi mirovni misij v Kijev, Moskvo in Peking

Slovenija | 11.07.2024, 13:52 Alen Salihović

Madžarska je 1. julija kljub določenemu nasprotovanju, ki je prihajalo predvsem iz vrst evropskih poslancev, od Belgije prevzela polletno predsedovanje Svetu Evropske unije, ki ga bodo zaznamovale spremembe v institucijah Evropske unije. Med prioritetami Budimpešta izpostavlja gospodarsko konkurenčnost Evropske unije, širitev unije in zajezitev nezakonitih migracij. Ob začetku predsedovanja smo v studio Radia Ognjišče povabili madžarskega veleposlanika v Ljubljani Andorja Ferenca Dávida.

»Naredimo Evropo spet veliko« se glasi slogan madžarskega predsedovanja Svetu EU, s čimer želijo po navedbah ministra za evropske zadeve Janosa Boke poudariti, da so države članice močnejše, ko delujejo skupaj.

Prva prednostna naloga Budimpešte na čelu Sveta EU je okrepitev gospodarske konkurenčnosti EU. Prizadevali si bodo za pripravo industrijske strategije, spodbujanje produktivnosti, odprto gospodarstvo in mednarodno gospodarsko sodelovanje.

Veleposlanik Madžarske v Ljubljani, Andor Ferenc Dávid
Veleposlanik Madžarske v Ljubljani, Andor Ferenc Dávid © ARO

Temu bo namenjen Novi evropski dogovor za konkurenčnost, ki ga bodo voditelji držav članic obravnavali 8. novembra na neformalnem zasedanju v Budimpešti. Dan prej bo madžarska prestolnica gostila vrh Evropske politične skupnosti - neformalne platforme, namenjene izmenjavi mnenj med okoli 50 evropskimi državami.

Obenem si prizadevajo, da bi v dneh okoli obeh zasedanj pripravili še srečanje voditeljev članic unije in zahodnobalkanskih držav. Želijo si, da bi potekalo v eni od držav v regiji. Širitev EU je namreč prav tako ena od prioritet madžarskega predsedovanja.

Med prednostnimi nalogami so še zajezitev nezakonitih migracij, okrepitev evropske obrambne industrije, kohezijska politika, kmetijska politika in soočanje z demografskimi izzivi.

Madžarsko predsedovanje bo sicer zaznamovala tranzicija v institucijah EU po junijskih evropskih volitvah, vendar pa se bo zakonodajno delo kljub temu nadaljevalo.

Madžarska bo zaključila trio predsedujočih držav, ki ga je sredi lanskega leta začela Španija. Naslednjega sestavljajo Poljska, Danska in Ciper.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...