Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Udeleženci današnje tiskovne konference (foto: posnetek zaslona)
Udeleženci današnje tiskovne konference | (foto: posnetek zaslona)

Zdravniki odločno proti evtanaziji

Novice | 06.03.2024, 14:09 Marjana Debevec

Državni zbor bo jutri opravil prvo obravnavo Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Na pasti, ki jih skriva, so že večkrat opozorili različni strokovnjaki, organizacije in posamezniki. Na današnji tiskovni konferenci Zdravniške zbornice Slovenije so povedali, da velika večina zdravnikov zakona ne podpira.

Predlagani zakon prinaša spremembo v našo družbo in sicer na področju odnosa do šibkejših, ki jim tako ne nudimo več opore, ampak ponudimo evtanazijo, je poudarila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. Posebej pa je pomembna za zdravnike, saj nasprotuje osnovi želji zdravnika bolniku pomagati.

Sprašuje se tudi, ali gre res za napredek, ali pa zablodo, kot je bila nekoč evgenika. »Ali pa zabloda sedanjega časa, kjer stremimo k zdravju, idealni podobi življenja vse ostalo pa nam, kljub možnostim ljudem pomagati, ki so bistveno večje, kot so bile pred časom, postaja nepomembno oziroma nekje nevzdržno.«

To po besedah dr. Beović obremenjuje ljudi, ki želijo živeti naprej z malo manj popolnim življenjem.

Zdravnik ne sme sodelovati pri uboju človeka

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva dr. Radko Komadina je spomnil, da je Svetovno zdravniško združenje že po 2. svetovni vojni zapisalo, da nekaterih stvari zdravnik nikoli ne bo delal.

Pred dvema letoma je odločno ponovilo stališče, da evtanazija ne pritiče zdravniškemu poklicu, čeprav mora seveda zdravnik spoštovati bolnikovo voljo, če ne želi več nadaljevanja zdravljenja. Ne sme pa sodelovati pri uboju človeka.

»Mi nasprotujemo aktivnemu ubijanju bolnika in v zameno ponujamo dobro in dostopno paliativno oskrbo. Alternativa, ki jo mi ponujamo, je okrepiti paliativno oskrbo in pomagati trpečemu, da bo zadnje dneve svojega življenja preživel na človeka dostojen način.«

Dr. Komadina je še poudaril, da zdravniški poklic te vloge izvajanja samomora s pomočjo ne bo sprejel. Prepričan je namreč, da bodo kolegi in kolegice zdravniki uveljavljali ugovor vesti.

Usmrtitev ljudi, ki trpijo zaradi revščine

Predstojnik Katedre za medicinsko etiko na Medicinski fakulteti Maribor dr. Matjaž Zwitter je predstavil rezultate ankete, ki jo je izpolnilo nekaj več kot 300 članov invalidskih in bolniških združenj. Približno polovica jih zakon podpira, prepričani pa so, da je treba to nevzdržno trpljenje bolje opredeliti.

Upam, pa da ne bomo šli tako daleč kot v Kanadi, kjer govorijo o evtanaziji za ljudi, ki trpijo zaradi revščine.

Dr. Zwitter se tudi sprašuje, ali so vsi poslanci zakon prebrali. »Če oseba doživlja trpljenje, ki ga z njej sprejemljivi metodami ni mogoče ublažiti, je kvalificirano za to, da jo potem lahko usmrtijo. Zdravnik tukaj nima nobene diskrecijske pravice. Ne more, tako kot pravi Pleterski, podzakonski akt to regulirati. Ni res.«

Ljudje potrebujejo nekoga ob sebi

Dr. Maja Ebert Moltara z Onkološkega inštituta, ki dela tudi v paliativi, je povedala, da si bolniki želijo predvsem čim boljše možnosti zdravljenja. Včasih jo vprašajo, ali ji bolnik kdaj reče, da bi želel zaključiti življenje.

»Ja, seveda, srečujem takšne bolnike. Zato, ker ko prideš v akutno situacijo, da te hudo boli, da težko dihaš, takrat pomisliš, in to je zelo človeško, ali je to moje življenje vredno? Ampak veste, takrat je potrebno, da imajo ti bolniki že napleteno neko mrežo pomoči, da imajo ljudi ob sebi, ki jim lahko naslovijo te težave in jim lahko pomagamo. In to je poslanstvo naše družbe.«

Dr. Ebert Moltara je zato spodbudila večji razvoj teh struktur za paliativno oskrbo. Boji se namreč, da bi se lahko v primeru sprejetja omenjenega zakona ljudje lahko napačno odločali, ker ne želijo biti v breme svojcem.

Samomor s pomočjo za psihiatrične bolnike in cvetenje trgovine z organi

Dr. Matjaž Zwitter je ob tem odprl še en vidik, namreč stališče psihiatrične stroke. Vemo, da je Slovenija na samem vrhu držav po številu samomorov. Stanja, ko se ljudje naveličajo življenja, je mogoče omiliti. Predlog zakona pa omogoča samomor s pomočjo tudi kroničnih psihiataričnim bolnikom, prepoveduje ga namreč le akutnim bolnikom.

»Torej pacient z depresijo, mlad ali star, bo kvalificiran za samomor s pomočjo.«

Spomnil je tudi, da se na Nizozemskem mlade psihično bolne že uporablja za darovalce organov. »Tako osebo, ki je zahtevala evtanazijo, dajo v splošno narokzo in potem enega za drugim poberejo vse organe, na koncu vzamejo še pljuča in srce.«

Povedal je tudi, da je tam, kjer sta uzakonjena evtanazija in samomor z medicinsko pomočjo, trgovina z organi ena najbolj dobičkonosnih dejavnosti.

Ni avotonomnih odločitev

Drug vidik pa je odnos do starejšega človeka, nad katerim se izvaja pritisk, naj se umakne in preneha uporabljati pokojnino. »To pravzaprav ni avtonomija. To ni človek, ki svobodno o nečem odloča, ampak je spravljen v kot, kjer vidi to kot neposredno rešitev,« je na primerih iz tujine, kjer se ljudje za evtanazijo odločajo tudi zaradi revščine pojasnila dr. Bojana Beović.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.