Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Peter Gregorčič (foto: STA)
Peter Gregorčič | (foto: STA)

Se katoliškim medijem z novo zakonodajo obeta že videno?

Slovenija | 25.01.2024, 08:37 Tone Gorjup

God sv. Frančiška Saleškega je praznik vseh, ki delamo v katoliških mediji, saj je ta svetnik naš zavetnik. Nadškof Stanislav Zore je že minuli petek gostil tradicionalno srečanje katoliških novinarjev. Na srečanju po maši je Peter Gregorčič spregovoril o posebnostih slovenske medijske krajine, tokrat pa je odprl še vprašanje svobode govora, ki ga trenutna oblast želi zamejiti na račun sovražnega govora.

Odpreti prostor resnici in svobodi

Nadškof Stanislav Zore je v petek dejal, da bo resnicoljuben in svoboden človek vse novice in lažne novice dal na rešeto resnice, svobode in človekovega dostojanstva ter pretehtal njihovo trdnost in trajnost. Zato je na srečanju prosil, da smo delavci v katoliških medijih vedno v službi resnice in svobode. Medijski prostor je prioriteta sedanje vlade, zato je po zakonu o RTV dala v javno razpravo še predlog zakona o medijih. Bo to odprlo ali zaprlo prostor resnici in svobodi?

Kaj bo prinesla nova medijska zakonodaja?

Prejšnji predsednik sveta RTV dr. Peter Gregorčič se je v petek le bežno dotaknil te tematike, tokrat pa je opozoril na tri problematične poudarke predloga zakona: »Bojim se da ta nova medijska zakonodaja v prvi vrsti prinaša krnitev svobode izražanja in sicer pod krinko sovražnega govora; potem ciljno financiranje tistih medijev, ki izražajo stališča v korist skupin z družbeno politično in ekonomsko močjo ter preprečevanje financiranja vsem ostalim. Uvaja ta zakon še eno izjemno problematično lastnost, in sicer uvaja nov organ, ki ga imenuje nacionalni svet za medije.« Preko njega bo vlada lahko uvedla nedopusten nadzor praktično nad celotnim medijskim prostorom.

Bojim se da ta nova medijska zakonodaja v prvi vrsti prinaša krnitev svobode izražanja in sicer pod krinko sovražnega govora.

Se katoliškim medijem obeta že videno?

Zanimalo nas je, kaj lahko pričakujemo katoliški mediji. Gregorčič je ocenil, da ti mediji spadajo med manjšino medijskih glasov, ki odpira družbeno problematične teme. Pojasnil je: »Na primer, tam se veliko govori o tem, koliko je spolov, kako gledati na izbiro spola, kako gledati na splav, kako gledati na evtanazijo in vse te stvari s sprejemom nove zakonodaje lahko postanejo del sovražnega govora in o teh zadevah potem ne bo več dovoljeno govoriti.« S tega stališča in s stališča varovanja verske svobode je napovedana zakonodaja po njegovi oceni izjemno slaba. Na temo nedopustnega poseganja nekaterih členov predloga zakona o medijih na področje verske svobode, bomo v prihodnjih dneh še večkrat opozorili.

Slovenija
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...