Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Peter Gregorčič (foto: STA)
Peter Gregorčič | (foto: STA)

Se katoliškim medijem z novo zakonodajo obeta že videno?

Slovenija | 25.01.2024, 08:37 Tone Gorjup

God sv. Frančiška Saleškega je praznik vseh, ki delamo v katoliških mediji, saj je ta svetnik naš zavetnik. Nadškof Stanislav Zore je že minuli petek gostil tradicionalno srečanje katoliških novinarjev. Na srečanju po maši je Peter Gregorčič spregovoril o posebnostih slovenske medijske krajine, tokrat pa je odprl še vprašanje svobode govora, ki ga trenutna oblast želi zamejiti na račun sovražnega govora.

Odpreti prostor resnici in svobodi

Nadškof Stanislav Zore je v petek dejal, da bo resnicoljuben in svoboden človek vse novice in lažne novice dal na rešeto resnice, svobode in človekovega dostojanstva ter pretehtal njihovo trdnost in trajnost. Zato je na srečanju prosil, da smo delavci v katoliških medijih vedno v službi resnice in svobode. Medijski prostor je prioriteta sedanje vlade, zato je po zakonu o RTV dala v javno razpravo še predlog zakona o medijih. Bo to odprlo ali zaprlo prostor resnici in svobodi?

Kaj bo prinesla nova medijska zakonodaja?

Prejšnji predsednik sveta RTV dr. Peter Gregorčič se je v petek le bežno dotaknil te tematike, tokrat pa je opozoril na tri problematične poudarke predloga zakona: »Bojim se da ta nova medijska zakonodaja v prvi vrsti prinaša krnitev svobode izražanja in sicer pod krinko sovražnega govora; potem ciljno financiranje tistih medijev, ki izražajo stališča v korist skupin z družbeno politično in ekonomsko močjo ter preprečevanje financiranja vsem ostalim. Uvaja ta zakon še eno izjemno problematično lastnost, in sicer uvaja nov organ, ki ga imenuje nacionalni svet za medije.« Preko njega bo vlada lahko uvedla nedopusten nadzor praktično nad celotnim medijskim prostorom.

Bojim se da ta nova medijska zakonodaja v prvi vrsti prinaša krnitev svobode izražanja in sicer pod krinko sovražnega govora.

Se katoliškim medijem obeta že videno?

Zanimalo nas je, kaj lahko pričakujemo katoliški mediji. Gregorčič je ocenil, da ti mediji spadajo med manjšino medijskih glasov, ki odpira družbeno problematične teme. Pojasnil je: »Na primer, tam se veliko govori o tem, koliko je spolov, kako gledati na izbiro spola, kako gledati na splav, kako gledati na evtanazijo in vse te stvari s sprejemom nove zakonodaje lahko postanejo del sovražnega govora in o teh zadevah potem ne bo več dovoljeno govoriti.« S tega stališča in s stališča varovanja verske svobode je napovedana zakonodaja po njegovi oceni izjemno slaba. Na temo nedopustnega poseganja nekaterih členov predloga zakona o medijih na področje verske svobode, bomo v prihodnjih dneh še večkrat opozorili.

Slovenija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...