Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Spominska slovesnost v Dražgošah (foto: STA)
Spominska slovesnost v Dražgošah | (foto: STA)

Bi Dražgoše lahko postale kraj zbližanja?

Slovenija | 12.01.2024, 15:13 Tone Gorjup

V Dražgošah bo jutri zvečer ob 19. uri sveta maša za vse žrtve dražgoške tragedije, pa tudi za padle partizane in Nemce. V nedeljo pa tradicionalna prireditev, ki bo letos odmevala pod geslom »Z uporom in bojem do svobode«. Zdi se, da gre za srečanje dveh različnih svetov, a Aleš Maver meni, da bi Dražgoše lahko postala tudi kraj zbližanja.

Pred obletnico tragedije poteka devetdnevnica

Nekateri se v Dražgošah te dni spominjajo slavne dražgoške bitke, domačini pa predvsem velike tragedije, saj je bilo 41 vaščanov umorjenih, 81 preživelih domačinov pa interniranih. Vas s cerkvijo vred je bila požgana in porušena. Pred obletnico te tragedije v cerkvi sv. Lucije od 4. januarja poteka devet dnevnica. Z njo želijo domačini podpreti prizadevanja, da se kostnica s spomenikom v Dražgošah označi v skladu z Zakonom o vojnih grobiščih in tako na osnovi pravilnika o pokopališkem redu na vojnih grobiščih obiskovalce usmeri k spoštljivi drži do tega svetega kraja.

 

Prireditev pri spomeniku ima povsem drug značaj

Vsakoletna prireditev pri spomeniku ima povsem drug značaj. O slednji je zgodovinar dr. Aleš Maver dejal: »Zdi se mi, da je tako obeleževanje dogodkov v Dražgošah, kot smo mu sedaj priča, namenjeno predvsem temu, da tisti, ki so imeli vso povojno obdobje večino niti v rokah, pokažejo, da so še vedno glavni.« Kot je še povedal, so si po vojni nekateri postavljali vprašanje, ali so bile vse te žrtve, uničene vasi, pobiti civilisti ... ali je bilo vse to v sorazmerju s tistim, kar je odporniško gibanje doseglo? Pozneje se je spomin na to nesorazmerje izgubil.

Zdi se mi, da je tako obeleževanje dogodkov v Dražgošah, kot smo mu sedaj priča, namenjeno predvsem temu, da tisti, ki so imeli vso povojno obdobje večino niti v rokah, pokažejo, da so še vedno glavni.

dr. Aleš Maver
dr. Aleš Maver © Primož Lavre / Reporter

Izkušnja trpljenja in nepredstavljive bolečine

Ne glede na trenutno dogajanje v tej gorenjski vasici imajo po mnenju Mavra Dražgoše svoj potencial: »Skoraj ni bilo Slovenca leta 1941, ki bi z navdušenjem sprejel nemško, italijansko ali madžarsko okupacijo in tudi deloma okupacijo NDH. To je en vidik, ki bi nas lahko v Dražgošah povezoval. Drugi vidik je izkušnja trpljenja, izkušnja nepredstavljive bolečine, ki je v Dražgošah še posebej navzoča.«

To izkušnjo so delili številni Slovenci v različnih okoliščinah in tudi na različnih straneh v času druge svetovne vojne na naših tleh, je dodal Maver. V celoti mu prisluhnite tukaj.

Slovenija
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...