Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Prenajedanje v Zahodni družbi (foto: Andres Ayrton / Pexels)
Prenajedanje v Zahodni družbi | (foto: Andres Ayrton / Pexels)

Je problem v hrani ali v nas?

Novice | 10.01.2024, 09:43 Marjana Debevec

Papež Frančišek nadaljuje svoje kateheze o grehih in krepostih. Ko je danes govoril o požrešnosti, je poudaril, da je način našega prehranjevanja izraz naše notranjosti: kaže na uravnoteženost ali nezmernost; sposobnost zahvale ali arogantno zahtevo avtonomije; na empatijo tistih, ki znajo hrano deliti s potrebnimi, ali sebičnost tistih, ki vse kopičijo za sebe.

»Danes jemo preveč, ali premalo. Ljudje pogosto jedo osamljeni. Vedno bolj so razširjene motnje hranjenja, kot so anoreksija, bulimija in debelost. Medicina in psihologija iščeta povezanost teh bolezni s hrano. Jezus pa je učil, da ni hrana napačna, ampak naš odnos do nje,« je bil jasen Frančišek.

Papež v pogovoru z eno od družin na splošni avdienci
Papež v pogovoru z eno od družin na splošni avdienci © Vatican media

Z družbenega vidika pa je požrešnost po njegovih besedah eden najbolj nevarnih grehov, ki vodijo v uničenje našega planeta. Medtem ko naj bi bili ljudje zahvaljevanja in diskretni uporabniki zemlje, smo postali njeni plenilci – z eno besedo potrošniki.

Zato nas je sveti oče povabil, naj pustimo, da nas evangelij ozdravi osebne in družbene požrešnosti.

Ob sklepu je znova povabil k molitvi za vse, ki trpijo zaradi vojne v Ukrajini, Izraelu in Palestini ter da bi tudi odgovorni dejali semena miru.

Papež blagoslavlja udeležence splošne avdience
Papež blagoslavlja udeležence splošne avdience © Vatican media

Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...