Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež diplomatskemu zboru: Kršitev humanitarnega prava je vojni zločin

Svet | 09.01.2024, 12:59 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj sprejel diplomatski zbor, akreditiran pri Svetem sedežu. V nagovoru je naštel vojna žarišča po svetu. Kritičen je bil do nadomestnega materinstva in teorije spola, opozoril je na antisemitizem in preganjanje kristjanov. Pozval je k prizadevanjem za reševanje migracijskega vprašanja in izgradnji miru s političnim in družbenim dialogom ter izobraževanjem.

Polne diplomatske odnose s Svetim sedežem ima vzpostavljenih 184 držav, od teh jih ima 89 svoja predstavništva v Rimu. Papež je svoj govor začel z razmišljanjem o konfliktih po svetu, opozoril je predvsem na Ukrajino in Gazo, krizo v Nikaragvi in napetosti na Kavkazu in v Afriki. Ob tem je pozval h koncu dostopnosti orožja in prekinitvi ognja ter dodal: »Ne smemo pozabiti, da so hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava vojni zločini, ki jih ni dovolj samo razkrivati, ampak jih je potrebno preprečevati.«

Sveti oče je pozval k spoštovanju vsakega življenja, med drugim je ostro zavrnil prakse, ki zanikajo dostojanstvo matere in otroka, zlasti je bil pri tem kritičen do nadomestnega materinstva. »Temelji na izkoriščanju materialne stiske matere. Otrok je vedno dar in nikoli predmet pogodbe,« je poudaril papež.

V zvezi z antisemitizmom je poudaril, da ga je treba izkoreniniti iz družbe predvsem z vzgojo mladih rodov za bratstvo in sprejemanje drugega. Enako zaskrbljujoče je po njegovih besedah naraščanje preganjanja in diskriminacije kristjanov, zlasti v zadnjih desetih letih. Več kot 360 milijonov kristjanov na svetu zaradi svoje vere doživljajo vsaj eno visoko stopnjo preganjanja in diskriminacije; vedno več kristjanov je prisiljenih zbežati iz svoje domovine.

Papež je med drugim govoril tudi o etični rabi novih tehnologij. Celoten nagovor si lahko preberete na tej povezavi.

Veleposlaniki na sprejemu pri papežu
Veleposlaniki na sprejemu pri papežu © Vatican Media

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.