Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Povezani preko telefona je projekt Mlade Karitas (foto: PixaBay)
Povezani preko telefona je projekt Mlade Karitas | (foto: PixaBay)

Tudi svoji hčeri ne morem povedati vsega

Mladoskop | 08.12.2023, 21:30 Nataša Ličen

Starejši ljudje imajo z leti vse manj stikov in možnosti vključevanja v družbo. Projekt »Povezani preko telefona« živi vse leto, največ prostovoljcev pa se vseeno zbere v jesenskem času. Dr. Matej Šadl, vodja akcije, ki jo pri Mladi Karitas pripravljajo tudi v letošnjem adventu in prazničnem času, je bil naš sogovornik v petkovi večerni oddaji za mlade.

Matej že več let deluje v projektu, kot vodja pa si želi privabiti še več prostovoljcev in ljudi, ki bi si želeli tovrstnega povezovanja. Na Karitas so prepoznali, da je med starejšimi veliko osamljenih, velika želja po bližini, po pogovoru. Projekt je enostaven, potrebujemo le nekaj časa, dobre volje, odprto srce in telefon.

Veliko dobrega in tudi veliko hudega so starejši ljudje doživeli, kar radi podelijo in s tem tudi mlajšim predajo dragocene izkušnje.

»Prijateljstvo preko telefona, ko neznanec – prostovoljec pokliče starejšega ali osamljeno osebo, se lahko ohrani tudi dlje časa. Vzpostavimo stik. Klicatelji se tudi menjajo, sledimo pa potrebam starejših. Zanimivo je, kako hitro se zgradi zaupanje. Naučimo se poslušati. Starejši imajo veliko za povedati, ker so tudi marsikaj doživeli.«

Mlada karitas v sklopu mednarodne Young Karitas pomaga premagovati tudi osamljenost
Mlada karitas v sklopu mednarodne Young Karitas pomaga premagovati tudi osamljenost © youngkaritas

»Za projekt si želim, da bi se mu pridružilo še več prostovoljcev ali prostovoljk, sicer pa bi na osnovi, ki je postavljena, rad gradil naprej. Poiskati je treba starejše ljudi, ki potrebujejo zaupnika ali nekoga, s katerim se lahko pogovorijo. Ostajamo pa pri telefonu, ker je to zelo učinkovit način, lahko prepotujemo vso Slovenijo, pa čeprav ostajamo v recimo svoji sobi ali kuhinji. Hvaležen sem za mlade, ki so se odzvali vabilu in tudi starejšim, ki so se prijavili, da bi radi sprejeli telefonski klic.«

Dr. Matej Šadl, vodja projekta Povezani preko telefona
Dr. Matej Šadl, vodja projekta Povezani preko telefona © NL

Na spletni strani Mlade Karitas se lahko prijavite za projekt Povezani preko telefona. Mnogi so za projekt slišali na Radiu Ognjišče.

Lahko pokličete tudi na telefon 069 928 187.

Mladoskop, Pozitiva
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.