Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek s sedanjo predsednico Gibanja fokolarov Margaret Karram (foto: Vatican News)
Papež Frančišek s sedanjo predsednico Gibanja fokolarov Margaret Karram | (foto: Vatican News)

Papež fokolarinom: Ljudje tudi danes hrepenijo po edinosti

Novice | 07.12.2023, 13:14 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ob današnji 80. obletnici Gibanja fokolarov sprejel predstavnike gibanja z vsega sveta. Spodbudil jih je k delu za mir. Spomnil jih je namreč na navdih k življenju za edinost ustanoviteljice gibanja Chiare Lubich med drugo svetovno vojno. Svet tudi danes potrebuje graditelje bratstva, je dejal sveti oče. Obenem pa jih je spodbudil, naj se izogibajo duhovni posvetnosti, ki je neskladje med tem, kar smo, in tem, kar počnemo.

Vse se je začelo med drugo svetovno vojno, ko je 7. decembra 1943 v Trentu Chiara Lubich izrekla svoj DA Bogu in se mu tako popolnoma darovala. Po 80 letih še vedno divjajo mnoge vojne, je spomnil sveti oče.

Zato je predsednico gibanja Margaret Karram, sopredsednika Jesusa Morana in predstavnike gibanja z vsega sveta spodbudil, naj bodo predvsem pričevalci in graditelji miru.

»Danes na žalost svet še vedno pretresajo številni konflikti in zato so potrebni ustvarjalci bratstva in miru med ljudmi in narodi. Chiara je govorila: 'Biti ljubezen in širiti ljubezen je splošni cilj gibanja Marijinega Dela'. In vemo, da se samo iz ljubezni rodi sad miru,« je zbranim dejal Frančišek.

Chiara Lubich
Chiara Lubich © Vatican News

Hrepenenje po edinosti

»Po dveh tisočletjih krščanstva se hrepenenje po edinosti marsikje po svetu še naprej izraža v srce parajočem joku, ki prosi za odgovor,« je dejal papež. Ob tem je spomnil na pričevanje Božje služabnice Chiare Lubich, ki je med tragedijo druge svetovne vojne slišala ta krik človeštva in se nato odločila dati vse svoje življenje, da bi se ta 'Jezusova oporoka' uresničila.

Chiara se je Bogu popolnoma in korenito posvetila, potem ko je navdih za to dobila med povsem običajnim dejanjem, ko je šla kupit mleko za svojo družino. »Iz tistega njenega DA,« je poudaril Frančišek, »se je rodil duhovni val, ki se je razširil po vsem svetu, da bi vsem ljudem sporočil, da je lepo živeti evangelij z eno samo preprosto besedo: edinost.

Edinost pa pomeni tudi skladnost: skladna edinost.«

Papež pozdravlja fokolarine
Papež pozdravlja fokolarine © Vatican News

Pobude, načrti, spreobrnitve, poklici

To sporočilo je osem desetletij odzvanjalo med mladimi, v skupnostih, družinah, med posvečenimi, duhovniki, škofi, pa tudi v različnih družbenih okoljih: šolah, ekonomiji, umetnosti, kulturi, medijih ter še posebej na področju ekumenskega in medverskega dialoga.

»Bili ste dejavno orodje velikega razcveta dejavnosti, pobud, načrtov in predvsem 'novih rojstev', spreobrnjenj, poklicev in življenj, darovanih Kristusu in bratom,« jim je dejal papež.

Medsebojno poslušanje in ozračje družine

Za naprej papež Frančišek članom Gibanja fokolarov poleg prizadevanja za mir na srce polaga, naj v dinamični zvestobi živijo karizmo ter trenutke krize sprejmejo kot priložnosti za dozorevanje, doslednost in realizem.

Kot najpomembnejše pa je sveti oče člane gibanja povabil, naj si prizadevajo za uresničenje sanj, po katerih bi Cerkev postala popolnoma sinodalna in misijonska. To naj se začne v skupnostih, v katerih naj bi si prizadevali za slog sodelovanja in soodgovornosti, tudi na ravni vodenja.

Spodbudil jih je k širjenju ozračja medsebojnega poslušanja in družinske topline, v katerem se med seboj spoštujemo, skrbimo drug za drugega, s posebno pozornostjo do najbolj šibkih in potrebnih pomoči. Zato pa je potrebna dobra komunikacija in iskren dialog, je prepričan papež.

Skupinska slika
Skupinska slika © Vatican News

JOKAL SEM ...

Nato je odložil papirje in spontano spregovoril o svojem obisku Redipuglie ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, ko je jokal na vojaškem pokopališču. Vsakega 2. novembra obhaja sveto mašo na enem od vojaških pokopališč, kjer vidi pokopane mlade vojake. »Vsa ta življenja so uničena zaradi vojne,« je dejal Frančišek.

In vendar se vojne ne končajo. »V vojni so vsi poraženci. Pridobijo samo proizvajalci orožja. Če eno leto ne bi proizvajali orožja, bi izkoreninili lakoto v svetu. To je strašno,« je dejal sveti oče.

Nedoslednost – najhujše proti pričevanje

Papež je fokolarine povabil k zvestobi karizmi, da bi povsod sejali edinost in predvsem, da bi ostali čuječi pred duhovno posvetnostjo. Nedoslednost med tem, kar govorimo, in tem, kar smo, je največje proti pričevanje, je dejal.

Rešitev je v tem, da se vedno vrnemo k evangeliju, ki je korenina naše vere in vaše zgodovine: evangelij ponižnosti, služenja brez interesov in preprostosti.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...