Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež potuje v Marseille

Papež in Sveti sedež | 22.09.2023, 13:13 Marjana Debevec Alen Salihović

Papež Frančišek popoldne odhaja v Marseille, kjer se bo jutri udeležil sklepnega dela zasedanja t. i. »sredozemskih srečanjih«. Na tokratnem dogodku so poleg škofov zbrani tudi mladi različnih krščanskih veroizpovedi in religij iz 30 sredozemskih držav, da bi posredovali sporočilo upanja in dialoga ter se tako odzvali na poziv papeža Frančiška h kulturi srečanja. Srečanja se iz Slovenije udeležuje nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

 Sveti oče bo sicer danes v marsejski baziliki vodil molitveno bogoslužje s škofijskimi duhovniki, nato pa se bo z verskimi voditelji v nekaj trenutkih premišljevanja ustavil ob spomeniku, posvečenem mornarjem in migrantom, izgubljenim na morju.

Jutri ima na programu tudi srečanje s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in sveto mašo. 

Prvi papež po letu 1533

Papež Frančišek bo prvi papež v Marseillu po letu 1533 – tedaj ga je namreč obiskal papež Klemen VII., ki je v to obmorsko mesto prišel na poroko svoje nečakinje Katarine Medičejske s sinom kralja Franca I. (bodočim kraljem Henrikom II.). Marseille pa je tudi drugo francosko mesto, ki bo gostilo papeža Frančiška. Novembra leta 2014 je obiskal Strasbourg, kjer je nagovoril Evropski parlament in Svet Evrope, poroča Vatican News.

Kratka zgodovina mesta

Marseille ima dobrih 870.000 prebivalcev in je največje mesto na jugu Francije ter najpomembnejša morska postojanka v državi. Prav tako je glavno mesto regije Provansa-Alpe-Azurna obala in eno najstarejših mest v državi. Okoli leta 600 pred Kristusom so na tem področju, ki je bilo naseljeno že več kot 20.000 let, Grki ustanovili mesto Massalìa. Skozi stoletja so ga kolonizirali Rimljani, Ligurijci, barbari, Arabci in Saraceni, ki so pustili še danes vidne sledove in mestu dali raznoliko identiteto. Leta 123 pred Kristusom je mesto postalo rimska kolonija in dolgo časa pomembna referenčna točka na trgovski poti med Rimom in Galijo. Rimljani so prinesli kulturo in umetnost, zgradili mostove in akvadukte ter mestnemu središču dali novo ime: Massilia. Kasneje, pod Arabci, so muslimani zgradili mošeje in bazar ter uvedli nove kmetijske tehnike. Srednjeveško obdobje je bilo zelo aktivno za Marseille, zahvaljujoč pristanišču je v njem cvetela trgovina. V 18. stoletju je mesto začelo dobivati današnjo podobo. Večjo prenovo je doživelo tudi po tem, ko je bilo izbrano za evropsko prestolnico kulture 2013, še pišejo. 

Vir: Vatican News

Papež in Sveti sedež
Kanal c0 (photo: Alpe Adria Green) Kanal c0 (photo: Alpe Adria Green)

Boj proti kanalu C0 se nadaljuje

Pred ljubljanskim magistratom poteka že 13. protest za čisto pitno vodo oz. proti spornemu kanalu C0. Udeleženci želijo danes predvsem podpreti Uroša Jernejca, ki ga župan Zoran Janković in ...

O avtorju