Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Migranti (foto: Pixabay)
Migranti | (foto: Pixabay)

Nadškof Cvikl o migracijah: Cerkev samo gasi ...

Novice | 20.09.2023, 11:08 Marjana Debevec

V Marseillu se zbirajo škofje iz držav, ki mejijo na Sredozemsko morje. Iz Slovenije bo v Francijo odpotoval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Osrednja tema njihovih pogovorov bodo migracije. Udeležencem se bo v petek pridružil tudi papež Frančišek.

Migracije so pereč problem, s katerim se kot družba soočamo na različne načine. V pripravi na srečanje v Marseillu so škofje sredozemskega območja poudarili, da je treba najprej iskati načine, da do migracij sploh ne bi prišlo, potem gre za vprašanje nevarnih migrantskih poti in nenazadnje za integracijo ljudi, ki v naše dežele pridejo.

Po besedah nadškofa Alojzija Cvikla so veliko pozornost namenili migrantskim potem, ko ljudje vse prodajo, da bi se odpravili na pot. Nekateri med njimi nikoli ne pridejo do cilja, druge vrnejo nazaj, tretji pa dosežejo ciljne države.

Ni tako, kot so si predstavljali

Tudi škofje imajo na ta vprašanja različne poglede, je povedal nadškof Cvikl. »Ponekod domačini zapuščajo državo, ker so slabe plače, slabi pogoji. Prihajajo begunci, ki pa tudi nočejo biti tam.

Po drugi strani pa tudi za tiste, ki jim uspe priti do cilja, ni tako lahko, kot so si predstavljali, ker je integracija lahko zelo težka. Pa tudi potem ne dobijo tistega, kar so si predstavljali, kar so si želeli.«

Nemčija, ki je za mnoge tako želena ciljna država, ima na primer tudi sama številne gospodarske težave. Evropo izčrpava tudi vojna v Ukrajini.

 

Mesto Marseille, kjer bo potekalo srečanje sredozemskih škofov
Mesto Marseille, kjer bo potekalo srečanje sredozemskih škofov © Vatican Newws

Brez celostne politike, bo zelo težko

Po besedah nadškofa Cvikla se bo zato morala Evropa kot celota bolje spopasti z vprašanjem migracij. »Cerkev gasi. Medtem ko ti, ki imajo zakonske možnosti – ker problem je to: ko pride begunec, želi dobiti azil.

Tukaj bi pa moralo veljati, kot je veljala enotna politika za Ukrajino glede teh, ki so pribežali, in je bilo veliko lažje. Medtem ko za ostale migrante ni še nikoli prišlo do neke poenotene politike.«

Zato so po besedah nadškofa Cvikla nekatere države lahko zelo izpostavljene, kot je na primer Lampedusa v Italiji, ki šteje sedem tisoč prebivalcev, pride pa po osem tisoč beguncev.

»Brez neke celostne politike, brez celostnega pristopa bo zelo težko,« je za naš radio še dejal nadškof Alojzij Cvikl, ki se bo od danes do nedelje udeleževal srečanja sredozemskih škofov. Ob sklepu delovnih zasedanj bo zbrane nagovoril tudi papež Frančišek.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.