Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Migranti (foto: Pixabay)
Migranti | (foto: Pixabay)

Nadškof Cvikl o migracijah: Cerkev samo gasi ...

Novice | 20.09.2023, 11:08 Marjana Debevec

V Marseillu se zbirajo škofje iz držav, ki mejijo na Sredozemsko morje. Iz Slovenije bo v Francijo odpotoval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Osrednja tema njihovih pogovorov bodo migracije. Udeležencem se bo v petek pridružil tudi papež Frančišek.

Migracije so pereč problem, s katerim se kot družba soočamo na različne načine. V pripravi na srečanje v Marseillu so škofje sredozemskega območja poudarili, da je treba najprej iskati načine, da do migracij sploh ne bi prišlo, potem gre za vprašanje nevarnih migrantskih poti in nenazadnje za integracijo ljudi, ki v naše dežele pridejo.

Po besedah nadškofa Alojzija Cvikla so veliko pozornost namenili migrantskim potem, ko ljudje vse prodajo, da bi se odpravili na pot. Nekateri med njimi nikoli ne pridejo do cilja, druge vrnejo nazaj, tretji pa dosežejo ciljne države.

Ni tako, kot so si predstavljali

Tudi škofje imajo na ta vprašanja različne poglede, je povedal nadškof Cvikl. »Ponekod domačini zapuščajo državo, ker so slabe plače, slabi pogoji. Prihajajo begunci, ki pa tudi nočejo biti tam.

Po drugi strani pa tudi za tiste, ki jim uspe priti do cilja, ni tako lahko, kot so si predstavljali, ker je integracija lahko zelo težka. Pa tudi potem ne dobijo tistega, kar so si predstavljali, kar so si želeli.«

Nemčija, ki je za mnoge tako želena ciljna država, ima na primer tudi sama številne gospodarske težave. Evropo izčrpava tudi vojna v Ukrajini.

 

Mesto Marseille, kjer bo potekalo srečanje sredozemskih škofov
Mesto Marseille, kjer bo potekalo srečanje sredozemskih škofov © Vatican Newws

Brez celostne politike, bo zelo težko

Po besedah nadškofa Cvikla se bo zato morala Evropa kot celota bolje spopasti z vprašanjem migracij. »Cerkev gasi. Medtem ko ti, ki imajo zakonske možnosti – ker problem je to: ko pride begunec, želi dobiti azil.

Tukaj bi pa moralo veljati, kot je veljala enotna politika za Ukrajino glede teh, ki so pribežali, in je bilo veliko lažje. Medtem ko za ostale migrante ni še nikoli prišlo do neke poenotene politike.«

Zato so po besedah nadškofa Cvikla nekatere države lahko zelo izpostavljene, kot je na primer Lampedusa v Italiji, ki šteje sedem tisoč prebivalcev, pride pa po osem tisoč beguncev.

»Brez neke celostne politike, brez celostnega pristopa bo zelo težko,« je za naš radio še dejal nadškof Alojzij Cvikl, ki se bo od danes do nedelje udeleževal srečanja sredozemskih škofov. Ob sklepu delovnih zasedanj bo zbrane nagovoril tudi papež Frančišek.

Novice
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...