Petnajst letni David Hrup Mavsar je mladenič mnogoterih talentov, vendar poleg šole in treningov odbojke živi za svoj hobi. Redi namreč kokoške japonske pasme chabo, s katerimi se na tekmovanjih doma in v tujini poteguje za nazive prvakov. Z njim smo se pogovarjali v eni izmed Sobotnih iskric.
Tam so jih gojili predvsem zaradi njihove estetske vrednosti. So za eno ali dve velikosti manjše od običajnih domačih kokoši, znesejo jajce malenkost večje od prepeličjega, s svojimi kratkimi nogami pa ne uničujejo dvorišča, zato so jih radi gojili na graščinah in jih imeli spuščene na vrtovih.
So za eno ali dve velikosti manjše od običajnih domačih kokoši, znesejo jajce malenkost večje od prepeličjega, s svojimi kratkimi nogami pa ne uničujejo dvorišča.
David ni doma na kmetiji, a je že kot majhen otrok čutil močno povezanost z živalmi. Sprva z mačkami nato s kokošmi, ki so jih imeli doma. »Ves čas sem bil v kurniku, starša sta mi skoraj prepovedala obisk tako pogosto. Ko pa je oče nekoč domov pripeljal race, sem med njihova jajca podtaknil kokošja in tako je raca izvalila piščančke. Takrat se je rodila ljubezen do teh živali in samo še nadaljevala.«. Naslednji korak je bil valilnik. Na Davidovo željo sta mu ga priskrbela starša. A začetek ni bil lahek, rezultatov dolgo ni bilo. »Sem mami rekel naj nese valilnik nazaj, ker ne dela, ali pa ga jaz ne znam upravljati. Potem pa mi je rekla: »Vse se da, če se hoče, poskusi še enkrat, morda ti uspe.« In potem mi je res.«
Vse se da, če se hoče, poskusi še enkrat, morda ti uspe.
David danes vodi pravo malo kokošjo farmo s približno sto kokošmi. Te so razdeljene v družine, vsak piščanček ima svojo številko obročka. Vodi skrbno evidenco, od katere kokoši jajce izvira, in spremlja razvoj piščancev vse do morebitne razstave. Izbrana jajca, ki končajo v valilniku, morajo biti prave velikosti, označena vsaka posebej. Po nekaj dneh David z bratom pregleda vsako jajce z lučko, da vidita, ali se v njem razvija piščanček. To lahko danes otroci poskusijo tudi s telefonsko svetilko, a brez pravega valilnika, temperature, vlage in obračanja jajc, se piščanček ne bo izvalil.
Na začetku sem bil ponoči buden, vsakih par minut sem preverjal, če se že kaj dogaja.
Po 21 dneh se piščančki izvalijo. Tisti, ki imajo dobre pogoje, tudi dan ali dva prej. »Na začetku sem bil ponoči buden, vsakih par minut sem preverjal, če se že kaj dogaja.« Piščančki začnejo svojo pot na svet z drobnim »zobcem« na kljunčku, s katerim preluknjajo lupino. Ko se izkobacajo iz lupine, so mokri in potrebujejo čas, da se posušijo in dobijo svoj značilen puhast videz.
Vatikanski Dikasterij za nauk vere je objavil dokument z naslovom »Eno meso. Hvalnica monogamiji.« Z njim poskuša odgovoriti predvsem na poligamijo v Afriki in na današnje gibanje, ki spodbuja ...
Ekumenizem, mir, upanje. To bodo glavni poudarki papeževega prvega apostolskega potovanja v tujino, ki ga bo jutri začel v Turčiji in nato v nedeljo nadaljeval v Libanonu. Na prvi etapi bo v ...
V sklopu Tedna Karitas, ki letos poteka pod geslom "Na poti upanja", je celjska dvorana Golovec nocoj gostila tradicionalni, že 35. dobrodelni koncert Klic dobrote. Dogodek je spet povezal ...
Odnosi so ključni. Lahko nas povzdignejo. So kot zrcalo, v katerem prepoznamo svoje stiske ali maske. Prepoznavamo se v drugih. Ljubezen do sebe se sicer danes močno promovira, a nekaj je teorija, ...
Potrpežljivost je zdravilo. Ko ne moremo ničesar storiti, gradimo zaupanje. Če je v Evropi trenutno mrak glede nekaterih etičnih usmerjenosti – na področju družine, življenja in spola, je treba v ...
Evropska agencija za varnost hrane opozarja, da se letošnjo jesen soočamo z velikim porastom okužb divjih ptic z aviarno influenco. V 26 državah EU je bilo od septembra pri divjih pticah odkritih ...