Petnajst letni David Hrup Mavsar je mladenič mnogoterih talentov, vendar poleg šole in treningov odbojke živi za svoj hobi. Redi namreč kokoške japonske pasme chabo, s katerimi se na tekmovanjih doma in v tujini poteguje za nazive prvakov. Z njim smo se pogovarjali v eni izmed Sobotnih iskric.
Tam so jih gojili predvsem zaradi njihove estetske vrednosti. So za eno ali dve velikosti manjše od običajnih domačih kokoši, znesejo jajce malenkost večje od prepeličjega, s svojimi kratkimi nogami pa ne uničujejo dvorišča, zato so jih radi gojili na graščinah in jih imeli spuščene na vrtovih.
So za eno ali dve velikosti manjše od običajnih domačih kokoši, znesejo jajce malenkost večje od prepeličjega, s svojimi kratkimi nogami pa ne uničujejo dvorišča.
David ni doma na kmetiji, a je že kot majhen otrok čutil močno povezanost z živalmi. Sprva z mačkami nato s kokošmi, ki so jih imeli doma. »Ves čas sem bil v kurniku, starša sta mi skoraj prepovedala obisk tako pogosto. Ko pa je oče nekoč domov pripeljal race, sem med njihova jajca podtaknil kokošja in tako je raca izvalila piščančke. Takrat se je rodila ljubezen do teh živali in samo še nadaljevala.«. Naslednji korak je bil valilnik. Na Davidovo željo sta mu ga priskrbela starša. A začetek ni bil lahek, rezultatov dolgo ni bilo. »Sem mami rekel naj nese valilnik nazaj, ker ne dela, ali pa ga jaz ne znam upravljati. Potem pa mi je rekla: »Vse se da, če se hoče, poskusi še enkrat, morda ti uspe.« In potem mi je res.«
Vse se da, če se hoče, poskusi še enkrat, morda ti uspe.
David danes vodi pravo malo kokošjo farmo s približno sto kokošmi. Te so razdeljene v družine, vsak piščanček ima svojo številko obročka. Vodi skrbno evidenco, od katere kokoši jajce izvira, in spremlja razvoj piščancev vse do morebitne razstave. Izbrana jajca, ki končajo v valilniku, morajo biti prave velikosti, označena vsaka posebej. Po nekaj dneh David z bratom pregleda vsako jajce z lučko, da vidita, ali se v njem razvija piščanček. To lahko danes otroci poskusijo tudi s telefonsko svetilko, a brez pravega valilnika, temperature, vlage in obračanja jajc, se piščanček ne bo izvalil.
Na začetku sem bil ponoči buden, vsakih par minut sem preverjal, če se že kaj dogaja.
Po 21 dneh se piščančki izvalijo. Tisti, ki imajo dobre pogoje, tudi dan ali dva prej. »Na začetku sem bil ponoči buden, vsakih par minut sem preverjal, če se že kaj dogaja.« Piščančki začnejo svojo pot na svet z drobnim »zobcem« na kljunčku, s katerim preluknjajo lupino. Ko se izkobacajo iz lupine, so mokri in potrebujejo čas, da se posušijo in dobijo svoj značilen puhast videz.
Izvršni direktor Koalicije za preprečevanje evtanazije Alex Schadenberg je povedal, da se je v Kanadi, kjer imajo asistiran samomor uzakonjen že od leta 2016, zakon v tem času počasi širil: ...
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je sprejela odstop generalne direktorice Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vide Znoj, sama pa ne bo ...
Manco poznamo po dolgoletni glasbeni karieri, je pevka, po poklicu igralka glasbenega gledališča. Poleg obveznosti za petčlansko družino in ob številnih dejavnostih, ki se jih loteva, se je z leti ...
Pod vtisom prvonovembrskih praznikov vseh svetih in vernih rajnih smo v Kolokviju razmišljali o izgubi, minevanju, trpljenju, smrti. Naš gost je bil stand up komik Rok Škrlep, ki se zaveda, da ...
Drug drugemu smo lahko v spodbudo in oporo. Ali pa kaj drugega. Imamo moč. Vprašanje je, kako jo uporabimo. Če naš svet ni varen, kam vabimo druge? To je lepo in veliko delo, poskrbeti za to, da ...