Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Dr. Ivan Štuhec (foto: STA)
Dr. Ivan Štuhec | (foto: STA)

»Ni slučajno, da je vlada znova udarila po kmetih in Cerkvi.«

Cerkev na Slovenskem | 21.09.2023, 14:25 Rok Mihevc

Državni zbor je včeraj izglasoval tudi spremembo zakona o verski svobodi, s katerim je znižal višino državnega kritja prispevkov za socialno varnost verskim uslužbencem. Medtem ko so v koaliciji zatrdili, da zgolj odpravljajo nezakonito stanje na tem področju, pa opozicija spremembo ocenjuje kot nedopusten poseg v že pridobljene pravice. Kritični so tudi slovenski škofje ter številni duhovniki.

Duhovniki z zapisi na družbenih omrežjih

Na družbenih omrežjih so nekateri duhovniki po včerajšnjem izglasovanju zakona v znak protesta objavili zapis »Sem družbeno nekoristen«. Že pred glasovanjem so o spornosti sprememb opozarjali slovenski škofje.

Vlada udarila po kmetih in Cerkvi

Da se vsak, ki se malo spozna na slovenskem politične razmere, tej potezi vlade ne more čuditi in ga ne preseneča, pa je za naš radio dejal moralni teolog dr. Ivan Štuhec. »Stranka Levica, naslednica najbolj radikalnega krila komunistične partije nekdanje Jugoslavije izvaja svojo agendo in ni slučajno, da je prav včeraj udarila po kmetih in po Cerkvi. Se pravi po tistih dveh razrednih sovražnikih, ki še vedno veljajo v njihovi ideologiji za dve področji civilnega življenja, ki jih je treba onemogočati pri njihovem delovanju in jim je treba predvsem skušati vzeti čim več avtonomije.«

Stranka Levica, naslednica najbolj radikalnega krila komunistične partije nekdanje Jugoslavije, izvaja svojo agendo in ni slučajno, da je prav včeraj udarila po kmetih in po Cerkvi. 

Kako se religijo pozicionira v slovensko družbo?

Drugi kontekst je pravni kontekst, ki so ga uporabili in to lahko rečemo z določeno argumentacijo, da so spreminjali vladno uredbo, ne pa zakon. Po drugi strani si moramo po Štuhečevem mnenju postaviti vprašanje, kako se sploh pozicionira religijo v slovensko družbo. »Slovenija je tu, tako kot je bilo rekoč rečeno s strani kardinala Franca Rodeta, samotni otok. Na žalost se v Sloveniji po osamosvojitvi nadaljuje revolucija in stranke, ki zagovarjajo vrednote t.i. narodnoosvobodilne borbe, nadaljujejo z isto politiko, kot smo ji bili priče pod totalitarnim sistemom.«

Kritično tudi do odgovornih

Tisti, ki mislijo, da je z mehkim in dialoškim pristopom možno doseči več, kakor pa z jasnimi stališči in zahtevami, so dobili svoj rezultat, je dejal Štuhec. »Jaz tudi na žalost ugotavljam, da marsikdo v Vatikanu in kje drugod ne razume, da slovenski komunizem ni italijanski, hrvaški ali srbski, ampak je slovenski, ki je bil tako med vojno kot po vojni eden izmed najbolj radikalnih in bi ga lahko daleč najbolj približali temu, kakršen je bil v takratni Sovjetski zvezi.« Štuhec pravi, da bodo živeli tudi s tem, ni pa to v duhu demokratične družbe. 

Cerkev na Slovenskem
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...