Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Vlada Republike Slovenija (foto: Vlada)
Vlada Republike Slovenija | (foto: Vlada)

Zgolj ideologija jih še drži skupaj!

Komentarji | 18.07.2023, 14:36 Alen Salihović

Poletje je čas, ko naj bi se umirili in si nabrali novih moči za naprej. Nekateri to izkoristijo, spet drugim to povsem ne uspe. Med slednje gotovo spada politika in njeno mešetarjenje z vse bolj škodljivimi ukrepi za državljane. Ideološko zabetonirana poslanska večina nam je včeraj naložila nove obremenitve. Če smo z ukinitvijo davčne reforme, ki jo je sprejel vlada Janeza Janše, ostali brez višjih plač, nas je sedaj po žepu udarila še dolgotrajna oskrba. Pri povprečni pokojnini boste morali na leto za njo odšteti približno 90 evrov, pri povprečni plači pa kar 250 evrov. In to ni vse, saj so uzakonili še en dodaten strošek, to pa je dodatno zavarovanje, ki ga bomo sedaj morali plačevati vsi, in to kar direktno iz svojega žiro računa.

In to je tudi vse, s čimer se ob ideološkem vračanju v leto 1945 lahko pohvali vlada Roberta Goloba. Z vehementnimi obljubami o takšnih in drugačnih reformah vidimo zgolj prelaganje, da o področju zdravstva ne izgubljam besed. Oditi bi moral predsednik vlade Robert Golob in ne zgolj minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Zakaj? Zato, ker je premier nase prevzel zdravstveno reformo in z izjemo dodatne obremenitve sedaj z obveznim prispevkom za zdravstveno zavarovanje ni naredil popolnoma nič. Uspelo jim je zgolj nastaviti svoje kadre v številnih zdravstvenih zavodih, pa ne zato, ker so bolj sposobni, ampak ker so »naši«. Merilo je in ostaja strankarska knjižica in nič več.

»Zakon o dolgotrajni oskrbi pomeni dodatno obremenitev za slovensko gospodarstvo, kar je povsem nesprejemljivo. Vodi v nadaljnje zmanjšanje njegove konkurenčnosti in lahko posledično ogrozi številna delovna mesta. Reprezentativne delodajalske organizacije se bomo finančnim obremenitvam delodajalske strani zoperstavile s predlogom veta v Državnem svetu RS« pravi na zakon gospodarstvo in še dodaja, da v zakonu o dolgotrajni oskrbi sprejete obremenitve za dolgotrajno oskrbo dodatno obremenjujejo gospodarske družbe kljub temu, da je skupna prispevna stopnja delavcev in delodajalcev, že sedaj med najvišjimi v Evropski uniji. »Na to smo delodajalske organizacije, članice ESS opozorile že v fazi obravnave predloga zakona na Ekonomsko-socialnem svetu. Ponovno izpostavljamo, da se strinjamo s potrebo po sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe, vendar pa mora biti ta financirana v okviru obstoječih prispevnih stopenj, nikakor pa ne z dodatnimi obremenitvami delodajalcev,« so zapisali pri GZS. »Tak predlog pomeni dobesedno vdor v pokojninski sistem, kakršnemu še nismo bili priča niti v »totalitarni« Jugoslaviji niti v Sloveniji,« pa pravijo v ZDUS. A vlada v stilu socializma vzemi, kjer se vzeti da dali, pa tako ne bomo tistim, ki to potrebujejo, dela po svoje brez posluha in še manj s treznim razmislekom.

Sprašujem se, kje je minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki bi prisluhnil gospodarstvu? Njegova šefica, predsednica SD Tanja Fajon je ob odstopu Bešiča Loredana in padanju podpore vladi dejala, da ima vlada odprtih veliko predlogov širokih družbenih sprememb, »dosedanje delo pa kaže na to, da bodo jeseni morali bistveno bolj zavihati rokave«. Na kakšen način zavihati? Tako da bodo državljane še dodatno obremenili ali pa se jih s predlogom zakona o pomoči pri samomoru preprosto preprosto rešili.

Kje je tukaj predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je obljubila, da se bo oglašala, ko bo to potrebno. Danes vlada z izjemo dodatnih obremenitev za ljudi ni pokazala nič spodbudnega. Ali ni to dovolj, da bi kakšno rekla tudi prva med državljani?

Kakšen vik in krik bi ob sprejemu podobne zakonodaje bil v primeru kakšne druge vlade. Mediji bi izkoristil vsak trenutek, da bi napadali vlado, predsednica bi gotovo hitela z izjavami, kako nedemokratična da je vlada, danes pa ko vidimo vse bolj drsenje v nek že preživeti čas in tudi navzdol, ko GZS opozarja, da bi se zaradi padanja industrijske proizvodnje vse od oktobra lani moral prižgati rdeč alarm in klic k pripravi ukrepov v primeru nadaljevanja negativnih trendov, pa se ne zgodi nič. Redki mediji opozarjajo na vse večje stranpoti aktualne vlade, ki ji štango drži celo ustavno sodišče.

Kdaj se bomo zganili ljudje, kdaj bomo povedali, da nam je dovolj. Kdaj bo svoj dovolj reklo gospodarstvo, delavci, upokojenci, mladi... Kako dolgo bomo še dopustili plenjenje države in vračanje v totalitarizem ter gledali njegovo poveličevanje?

Upam, da nas bo poletje nekoliko streznilo, ker prepričan sem, da bo za nedelo vlade že jeseni izdana položnica državljankam in državljanom, kar pa vlade, ki ji je bolj kot blaginja naroda blizu ideologija socializma mislim, da ne bo preveč motilo. Upam, da se pri slednjem motim.

Komentarji, Naš pogled
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.