Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Škof Andrej Saje (foto: SŠK)
Škof Andrej Saje | (foto: SŠK)

Škof Saje: Za dialog je potrebna sposobnost poslušanja. To imajo tisti, ki znajo molčati.

Slovenija | 17.06.2023, 19:31 Marta Jerebič

»Prizadevanje za mir ne zadeva zgolj družbenih struktur, temveč tudi posamezne dele civilne družbe in sleherno človeško osebo. Smo soodgovorni za življenje na tem planetu, z majhnimi in vsakdanjimi dejanji smo sodelavci pri gradnji miru,« je v pozdravnem nagovoru na Forumu za dialog in mir v Kopru dejal predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Saje.

Po njegovih besedah je prizadevanje za mir možno samo v iskrenem dialogu, ki se vzpostavi v strpnosti in spoštovanju do sogovornika, ob sprejemanju njegove različnosti in v pripravljenosti na sodelovanje. »Za dialog je potrebna sposobnost poslušanja. Poslušanje drugega zahteva potrpežljivost in pozornost. Le tisti, ki znajo molčati, znajo poslušati,« je še dejal škof Saje in pozdravil visoke udeležence foruma. 

Izrazil je upanje, da bo ta forum »zgled dialoga, poslušanja, sprejemanja različnosti in sodelovanja vsem, ki se še ne znajo pogovarjati, da zmanjšamo delitve in konflikte ter prispevamo h gradnji miru in boljšega sveta.

Pozdravni nagovor predsednika Slovenske škofovske konference škofa Andreja Sajeta

Spoštovani!

Zbrani smo v Kopru na medverskem srečanju, »Forumu za dialog in mir na Balkanu«, ki sta ga pripravila Slovenska škofovska konferenca in koprska škofija. S tem pomembnim dogodkom se želimo vključiti v prizadevanje papeža Frančiška in vesoljne Cerkve pri skupnem naporu za mir, še posebej na Balkanu in v Evropi.

Zavzemanje za mir v sodobni družbi poleg mednarodne skupnosti vključuje tudi druge družbene akterje, še zlasti krščanske Cerkve in ostale religije. Prizadevanje za mir tako ne zadeva zgolj družbenih struktur, temveč tudi posamezne dele civilne družbe in sleherno človeško osebo. Smo soodgovorni za življenje na tem planetu, z majhnimi in vsakdanjimi dejanji smo sodelavci pri gradnji miru.

Današnji forum smo poimenovali Forum za dialog in mir. Prizadevanje za mir je možno samo v iskrenem dialogu, ki se vzpostavi v strpnosti in spoštovanju do sogovornika, ob sprejemanju njegove različnosti in v pripravljenosti na sodelovanje. Človek je bitje odnosov in za lastno uresničitev drugega nujno potrebuje. V globaliziranem svetu to še bolj čutimo. Brez drugega ne moremo preživeti.

Za dialog je potrebna sposobnost poslušanja. Poslušanje drugega zahteva potrpežljivost in pozornost. Le tisti, ki znajo molčati, znajo poslušati. Bog sam je najlepši zgled poslušanja, ko molimo, nas posluša, ne da bi za to kar koli prosil, in nas celo prehiteva ter prevzame pobudo za izpolnitev naših prošenj za pomoč, še poudarja papež Frančišek (11. marec 2017).

Na današnjem forumu za dialog in mir na Balkanu lepo pozdravljam kardinala Pietra Parolina, državnega tajnika Svetega sedeža, ki s sodelavci posameznih dikasterijev skupaj z apostolskim nuncijem v RS nadškofom Jeanom-Marie Speichom zastopa papeža Frančiška. Vesel sem, da je med nami predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Pozdravljam župana mestne občine Koper Aleša Bržana. Dobrodošlico izrekam vsem škofom iz Slovenije in tujine, ki zastopajo škofovske konference sosednjih držav in Balkana, ter zastopnikom drugih krščanskih Cerkva in islamske skupnosti. Pozdravljam diplomatske predstavnike ter predstavnike gospodarskih, družbenih in znanstvenih ustanov.

Bog kot zgled poslušanja nas spodbuja, da rušimo zidove nerazumevanja in ustvarjamo mostove zaupanja. Za vzpostavitev miru manjkajo ušesa in ljudje, ki znajo poslušati in v bližnjem videti brata (Frančišek, Vsi smo bratje 2020). Naj bo torej današnji forum zgled dialoga, poslušanja, sprejemanja različnosti in sodelovanja vsem, ki se še ne znajo pogovarjati, da zmanjšamo delitve in konflikte ter prispevamo h gradnji miru in boljšega sveta. Naj nas pri tem opogumijo evangeljske besede: »Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi« (Mt 5, 9).

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...