Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Predsednik SŠK škof Andrej Saje (foto: ARO)
Predsednik SŠK škof Andrej Saje | (foto: ARO)

Škof Saje, kardinal Parolin in predsednica Pirc Musar o miru, sodelovanju in dialogu

Slovenija | 17.06.2023, 20:01 Alen Salihović

Koper gosti medversko srečanje Forum za dialog in mir na Balkanu. Srečujejo se voditelji katoliške, pravoslavne, luteranske, islamske in judovske skupnosti na območju, foruma pa se udeležujejo predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje, vodja odbora za pripravo foruma škof Peter Štumpf, gostitelj škof Jurij Bizjak in vatikanski državni tajnik Pietro Parolin. Na forum je prišla tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar ter številni drugi visoki verski predstavniki.

Smo soodgovorni za življenje na tem planetu

Forum, kot osrednje dejanje dvodnevnega srečanja visokih verskih predstavnikov v Kopru, ki ga skupaj s koprsko škofijo organizira Slovenska škofovska konferenca, je dopoldne z uvodnim nagovorom odprl predsednik SŠK novomeški škof Andrej Saje. Poudaril je, da zavzemanje za mir v sodobni družbi poleg mednarodne skupnosti vključuje tudi druge družbene akterje, še zlasti krščanske Cerkve in ostale religije, pa tudi slehernega posameznika. "Smo soodgovorni za življenje na tem planetu, z majhnimi in vsakdanjimi dejanji smo sodelavci pri gradnji miru," je dejal. Prizadevanje za mir je sicer po Sajetovi oceni možno samo v iskrenem dialogu in sposobnosti poslušanja. Zato je pozval, naj bo forum zgled dialoga, poslušanja, sprejemanja različnosti in sodelovanja, "da zmanjšamo delitve in konflikte ter prispevamo h gradnji miru in boljšega sveta".


Če kdo, potem vi lahko naredite velik, celo odločilen korak v smer sodelovanja, medsebojnega razumevanja, odprave delitev

Predsednica republike Pirc Musar je v nagovoru ocenila, da zaradi akutne politične nestabilnosti Zahodnega Balkana, zločinov, ki so se dogajali v tej regiji, in zaradi zdrsov demokracije, "ki smo jim danes priča vsepovsod", čas za medversko srečanje ne bi mogel biti bolj primeren, vprašanje kako naprej, pa da je bolj aktualno kot kdaj koli prej. Izpostavila je nujnost nadaljevanja evropske perspektive Zahodnega Balkana. "Želim si, da voditelji tamkajšnjih držav spoznajo, da bodo močnejši, če bodo del evropske integracije in da se je zato kdaj čemu treba tudi odreči. Vsaka kandidatka, tudi Slovenija, je bila na taki preizkušnji. Dejstvo, da smo pri približevanju EU morali skleniti določene kompromise, se nam je mnogotero poplačalo. Danes je Slovenija v vseh ozirih neprimerno bogatejša kot takrat, ko ni bila članica," je poudarila.

Sklepanje kompromisov in strah pred izgubo privilegijev v primeru članstva v EU imata lahko po njeni oceni katastrofalne posledice: "Ne za tiste, ki dvomijo in jih je strah - ti bodo svojo moč in privilegije ohranili. Skrbi me za tiste, ki želijo napredek in uresničitev svojih kariernih sanj."

Predsednica se zaveda, da je pred regijo še mnogo izzivov, pri čemer je izpostavila še vedno navzoče delitve in izključevanje, tudi na verski osnovi. Zato je navzoče pozvala: "Če kdo, potem vi lahko naredite velik, celo odločilen korak v smer sodelovanja, medsebojnega razumevanja, odprave delitev in sprejemanja drugačnosti ... Tudi vi ste poklicani, da pomagate celotni regiji, da se usmeri na pot odpuščanja, sprejemanja raznolikosti in vključujoče prihodnosti."ž


Kardinal Parolin o medverskem dialogu kot predpogoju za mir

Kot delegat papeža Frančiška se srečanja udeležuje vatikanski državni tajnik Pietro Parolin. V nagovoru je izpostavil, da so balkansko regijo nekoč poimenovali sod smodnika, a hkrati "smo v regiji videli tudi veliko izjemnih primerov sožitja med pripadniki različnih narodnostni, kultur in izpovedi". Vseeno izzivi v regiji po njegovi oceni ostajajo. Med drugim je treba nenehno vlagati v kulturo srečevanja, "da ne bo prišlo do kulture spopada", pri tem pa je kot enega od pomembnih vidikov izpostavil dialog, "ki je bistven v trenutnem obdobju globalizacije".

Podaril je tudi pomembnost medverskega dialoga, ki je tudi po mnenju papeža Frančiška "bistveni predpogoj za mir". Medverski dialog je dolžnost vseh vernikov in verskih voditeljev, je dejal. Tudi sam kot eno od rešitev za ohranitev miru na Balkanu vidi t. i. evropsko pot območja, ki jo podpira tudi Sveti sedež.

Kdo vse je v Kopru?

Medverskega srečanja v Kopru, ki predstavlja enega najpomembnejših dogodkov v Cerkvi na Slovenskem in tudi širše v regiji, se udeležujejo predstavniki katoliške, pravoslavne, luteranske, islamske in judovske skupnosti. Tudi njihovi predstavniki so v svojih nagovorih izpostavili potrebo po nenehnem aktivnem premagovanju razlik in medsebojnemu dialogu, kar da je tudi naloga njih samih. Izzivov je sicer veliko, a niso nepremagljivi, so menili.

Ob koncu triurnega foruma so udeleženci sprejeli posebno deklaracijo z zaključnimi sklepi. V njih med drugim ugotavljajo, da je njihov skupni cilj mir, zato pozivajo vse posameznike, zlasti tiste na vodilnih položajih, naj ga širijo in si zanj prizadevajo. Izpostavljajo, da ekstremizem, terorizem in vse druge oblike nasilja in vojn nimajo nič opraviti s pristno religijo in morajo biti zavrnjeni tako v družbi kakor tudi na ravni verskih skupnosti samih. Ugotavljajo tudi potrebo po rednem srečevanju in iskanju skupnih rešitev med različnimi verskimi skupnostmi na območju Balkana, kjer da imajo zaradi svojega zgodovinskega in sedanjega vpliva posebno odgovornost predvsem Katoliška in Pravoslavna cerkev ter Islamska skupnost.

Popoldne je bilo v okviru medverskega srečanja v koprski Taverni kulturno srečanje Mladi za mir, zvečer bo v koprski stolnici slavnostni koncert.

Dogajanje se bo nadaljevalo v nedeljo s slovesno mašo v koprski stolnici, ki ji bo vodil Parolin. Slednji bo imel danes popoldne tudi dvostranski srečanji s predsednico Natašo Pirc Musar in premierjem Robertom Golobom.

Dogodki v Kopru!

Sobota, 17. junija 2023
Forum za dialog in mir na Balkanu bo ob 10. uri potekal v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. Sodelujejo voditelji Katoliških, Pravoslavnih in Luteranskih cerkva ter islamske in judovske skupnosti iz Slovenije in Balkana. Pričakujemo tudi predstavnike Svetega sedeža. Nekateri udeleženci Foruma bodo spregovorili o miru kot njihovi osebni izkušnji, ki jo doživljajo tudi kot versko dolžnost, da svoje skupnosti spodbujajo k dialogu za mir. Forum v Kopru pomeni pomenljivo iztočnico za nadaljevanje dialoga in iskanje skupnih poti do miru na Balkanu in tudi v Evropi in svetu.

Mladi za mir – kulturno dogajanje ob 17. uri, ki ga za udeležence Foruma in mlade iz koprske škofije in predstavnike Škofijskih odborov za mlade v koprski Taverni pripravijo mladi iz različnih verskih skupnosti v Sloveniji in drugih delov Balkana. To kulturno dogajanje bo spregovorilo o hrepenenju mladih po miru in volji, da so tudi oni v svojih verskih skupnostih in okoljih, kjer rastejo, se šolajo in dozorevajo, skupaj z odraslimi pripravljeni delati za mir. Brez mladih miru ne more biti. Potrebno jih je slišati in jim zaupati.

Orgelski koncert s solisti bo ob 21. uri v koprski stolnici za udeležence Foruma in druge goste. Forum v Kopru pomeni tudi lep kulturni dogodek, ki sporoča, da je mir možen tam, kjer verski in družbeni voditelji, skupnosti in posamezniki gojijo kulturo dialoga. Glasba in pesem nam na svojstven in zelo učinkovit način pripovedujeta o eshatološki presežnosti miru, ki domuje pred prestolom Najvišjega.

Nedelja, 18. junija 2023
Slovesna sveta maša ob 10.uri v koprski stolnici, ki jo bo ob somaševanju Apostolskega nuncija v RS, nadškofa msgr. dr. Jean Marie-Speich, koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka, slovenskih škofov in duhovnikov vodil kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik ter papežev posebni delegat za Forum v Kopru. Sobota bo praznik dialoga v Kopru za mir v Evropi in na Balkanu, nedelja pa dan zahvaljevanja Bogu pri sveti evharistiji za to pomenljivo medversko srečanje in hkrati priložnost za ponovno izrekanje Kristusove prošnje Očetu, da bi bili vsi eno. K tej sveti maši vabljeni vsi, ki imajo željo priti.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.