Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Vatikanski državni tajnik Pietro Parolin (foto: Bojan Kralj/STA)
Vatikanski državni tajnik Pietro Parolin | (foto: Bojan Kralj/STA)

Kardinal Parolin: Verstva imajo lahko temeljno vlogo pri gradnji miru

Slovenija | 17.06.2023, 19:42 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Vatikanski državni tajnik Pietro Parolin je danes ob robu medverskega Foruma za mir in dialog na Balkanu v Kopru dejal, da imajo verstva lahko temeljno vlogo pri gradnji miru. Ob tem pa je opozoril, da lahko tudi vzorne primere sožitja in miru v trenutku uničijo negativne sile, napetosti in protislovja.

V izjavi za novinarje po udeležbi na dopoldanskem delu medverskega foruma je kardinal Parolin poudaril zanimanje Svetega sedeža za tovrstne pobude in dodal, da potrebujemo konkretne vzore sožitja in miru.

Koprskemu srečanju predstavnikov različnih religij je pripisal velik pomen. Kot je dejal, ga je posebej razveselilo, da so bili vsi prispevki udeležencev na visoki ravni in da so številni poudarili dobre prakse sodelovanja.

Takšni forumi so po njegovih besedah novost in se množijo. "Vedno so obstajali stiki med predstavniki različnih religij, danes pa se predstavljajo na nov način, verjetno zaradi manipulacij z razlikami," je dodal. Po njegovih besedah nekateri razlike izrabljajo za svoje interese, ki so lahko kakršnekoli narave.

Po prepričanju vatikanskega državnega tajnika je treba nadaljevati po poti takšnih srečanj in se še bolj truditi, ker smo v obdobju, ki ima drugačne značilnosti od preteklih.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...