Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Orgle v koprski stolnici (foto: Radio Vatikan)
Orgle v koprski stolnici | (foto: Radio Vatikan)

Foruma za mir na Balkanu in v Evropi se bo udeležilo 22 predstavnikov verskih skupnosti #avdio

Cerkev na Slovenskem | 04.06.2023, 10:57 Alen Salihović

Koper bo 17. in 18. junija gostil Forum za dialog in mir na Balkanu, na katerega so vabljeni verski predstavniki iz 15 držav regije. V ospredju bo pogovor o tem, kako z medverskim dialogom preprečiti krhanje miru na Balkanu. Predsednik organizacijskega odbora foruma in podpredsednik Slovenske škofovske konference, murskosoboški škof Peter Štumpf je ob tem dejal, da je skrb za mir prva dolžnost vernikov vseh veroizpovedi. Na nedavni novinarski konferenci v Kopru sta spregovorila tudi sociolog in promotor dialoga med verstvi Silvester Gabršček in koprski stolni župnik Primož Krečič.

Po besedah Garbščka se bodo foruma s svojimi predstavitvami in pogledi o miru udeležili predstavniki 15 držav od Carigrada do Triglava, ki bodo podali svoja stališča in izkušnje glede vprašanj o težavah in znamenjih upanja za mir, ki jih vidijo v svojem okolju, o konkretnih primerih dobre prakse in pričevanj ter sodelovanja med različnimi religijami ter o svojem lastnem sporočilu in viziji miru in upanja v Evropi in na Balkanu.

Nadškofje, škofje, parohi, muftiji...

Na Forumu bo s svojimi prispevki sodelovalo 22 predstavnikov pomembnejših zgodovinskih verskih skupnosti, ki so prisotne na tem prostoru, je povedal Garbšček. »V imenu Katoliške cerkve bo sodelovalo deset predsednikov ali njihovih zastopnikov škofovskih konferenc. S strani pravoslavnih cerkva bodo sodelovali štirje metropoliti in episkopi kot predstavniki Carigrajskega ekumenskega patriarha Bartolomeja, Srbske pravoslavne cerkve in Makedonske pravoslavne cerkve. Sledita škofa evangeličanske cerkve AV v Sloveniji in iz Novega Sada v Srbiji. Pomemben bo prispevek pogleda s strani Islamske veroizpovedi, ki ga bo predstavilo šest muftijev iz različnih držav območja. Spregovorila bosta še po en rabin in en humanist,« poudarja.

Kdo vse bo pozdravil zbrane v Kopru?

Na forumu bodo prisotni in s pozdravnimi nagovori zbrane nagovorili predsednik SŠK Andrej Saje, predsednica države Nataša Pirc Musar in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. »Med vabljenimi gosti je še 15 (nad)škofov Katoliške cerkve in večje število duhovnikov, člani Komisije za ekumenizem in medverski dialog pri SŠK. Svojo prisotnost je potrdilo še: 7 pravoslavnih duhovnikov, 7 imamov, predsednik judovske skupnosti v Sloveniji, 13 veleposlanikov, rektorji univerz, nekateri profesorji, in člani ZRC SAZU,« je še povedal Gabršček.

Krečič o dobrem sodelovanju z verskimi skupnostmi v Kopru

Stolni župnik Krečič je izrazil veselje, da bo v Kopru medreligijsko srečanje za mir na Balkanu in v Evropi. »Nekako sem čutil, da je to potrditev in obenem spodbuda sodelovanja in dela skupaj s predstavniki drugih krščanskih Cerkva in muslimanov. Že dolgo me vežejo vezi s Srbsko pravoslavno Cerkvijo v Kopru in parohom očetom Tomom Ćirkovićem. Podaril mi je knjigo Pravoslavje ruskega teologa Bulgakova, ki sem ga kasneje študiral za doktorat. S ponovnim prihodom v Koper sem poglobil odnose z njihovo skupnostjo, tako na srečanju za teden edinosti v januarju, kot tudi na obiskih pri prazničnih slovesnosti, pa tudi pri različnih dogodkih. Temu odprtemu odnosu se je pridružil še mlajši paroh oče Dejan Mandić. V zadnjih letih se je oblikovala skupnost Makedonske pravoslavne Cerkve, ki se je najprej zbirala v Rotundi, sedaj imajo svoje bogoslužje v cerkvi Svetega Basa na Mudi. Dejavno skupnost in delavni cerkveni svet vodi paroh oče Dejan. Poleg pravoslavnih skupnosti je živa skupnost Evangeljske Cerkvi, ki se srečuje v Izoli in jo vodi Dušan Borišić. Odprti so za različne iskalce in se trudijo širiti evangeljskega duha. Evangeličansko Cerkev zastopa advokat Andrej Pittako. Vsi skupaj iščemo Jezusovega Duha, se med seboj podpiramo v veselju pri uspehih, blizu smo ti tudi v težavah. Lepe vezi so tudi s skupnostjo muslimanov. V času, ko je bil v Kopru župnik oče Bojan Ravbar, se je skupnost muslimanov zbirala v Rotundi. Prav ti luški delavci so prinesli prvi dar za novo cerkev Svetega Marka. Potem ti stiki niso bili tako živi, vendar so se obnovili v zadnjih letih ob imamu Samirju Jusiću, ki je izobražen in odprt za pogovore ter sodelovanje.«

Stolni župnik Krečič je posebej odgovoren za dva dogodka, za slavnostni koncert v soboto, 17. junija, ob 21. uri v stolnici in slovesno sveto mašo v nedeljo, 18. junija, ob 10. uri v stolnici

Na slavnostni koncert so vabljeni udeleženci medreligijskega srečanja in ljubitelji duhovne glasbe. Prisluhnili bodo mlademu slovenskemu organistu Jerneju Mazeju. Izvajal bo dela: Vivaldija, Ajdiča, Mazeja, Dupréja in Ebena Ta, zadnji stavek Nedeljske glasbe se prične z "oddaljenimi zvoki z bojišča" in sklene s koralom Salve Regina.

Komorni zbor Vikra Glasbene Matice iz Trsta bo pod vodstvom Petre Grassi bo izvedel dela Thomasa Luisa De Victoria, Gianmartina Durighella, Tineta Beca, Magnificat Ambroža Čopija in Ubi caritas Roberta Brisotta. Na koncu bodo skupaj zapeli z orglami.

V nedeljo bo ob 10. uri slovesno bogoslužje v stolnici ob prazniku svetega Nazarija, prvega koprskega škofa in zavetnika mesta. Bogoslužje bo vodil apostolski nuncij v Sloveniji: msgr. Jean-Marie Speich, pridigal bo predsednik škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje. Prisotni bodo tudi drugi škofje in duhovniki. Pri sveti maši bo pel stolni zbor pod vodstvom Mirana Bordona. Še posebej bodo izpostavili prošnjo: podari nam mir: dona nobis pacem.

Napoved srečanja 17. junija jih je, tako Krečič vse skupaj še bolj povezalo. »Pogovorili smo se o sodelovanju in dogodek sprejeli z odprtimi srci. Čutimo, da smo bratje, ki vodimo svoje skupnosti k Bogu in rasti v človeškosti, kar je pomembno v tem razdrobljenem in žal tudi zelo izgubljenem času. Vse skupnosti bodo sodelovale pri predstavitvi mladih v Taverni na popoldanskem dogodku 17 junija. Zelo si želim, da bi tudi drugi ljudje začutili to povezanost in bližino, kar je pomembno tako za naše mesto in tudi za druga mesta v Sloveniji, na Balkanu in v Evropi. Kjer je marsikdaj gorelo sovraštvo in nesprejemanje, naj pride Božji Duh in poveže vse dobre napore ter dejanja. Predvsem pa naj nam podari dar odpuščanja in miru, ki si ga želimo.«

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.