Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Misijonar Peter Opeka (foto: Izidor Šček)
Misijonar Peter Opeka | (foto: Izidor Šček)

Nagovor Pedra Opeke na spominski slovesnosti za žrtve komunizma

Slovenija | 17.05.2023, 12:16 Rok Mihevc

Sinoči je na Trgu republike v Ljubljani preko video povezave na spominski slovesnosti za žrtve komunizma sodeloval tudi misijonar Pedro Opeka. Objavljamo njegov celoten nagovor.

Dragi Slovenci, dragi prijatelji,

najlepša hvala za vaše povabilo, da bi prišel v Slovenijo ob prazniku spomina na žrtve komunizma. To je veliko znamenje, da Slovenija ne pozabi na svoje državljane, ki so bili žrtve komunizma in bili krivično ubiti. V Sloveniji je še živ čut pravičnosti in ta čut prihaja iz dna srca veliko dobrih ljudi.

Samo resnica nas lahko osvobodi, da skupaj živimo in delamo, kar nam daje vrednote in skupne cilje v našem življenju in v skupnosti. Spominski večer slovenskih žrtve druge svetovne vojne je velikega pomena, ker je nujno, da vedo naslednje generacije Slovencev, kakšna krivica tisočem so rojakom, brez pravičnosti ni pravega bratstva in sožitja med samimi slovenskimi državljani.

Resnica in priznanje krivic je podlaga vsake sprave, zato moramo vsi delati in si prizadevati za spravo vseh Slovencev, ne samo tistih, ki so nekoč zmagali, ampak vseh tistih Slovencev, ki so bili pozabljeni in ki niso imeli iste državljanske pravice. Prava zgodovina se piše z resnico v srcu in ljubeznijo in v duhu človečanskih pravic.

Sprava, ki ne sloni na pravih temeljih ne drži in nima prave pristnosti, ki bi vsem Slovencem dala novo upanje, novo ljubezen, novo spoštovanje in novo veselje, da smo si vsi edini bratje in sestre med seboj, kljub vsem razlikam, ki jih imamo.

Vaše povabilo mi je prišlo do srca, ampak ker živim že 50 let med najbolj revnimi brati in sestrami na Madagaskarju, ne morem priti v Slovenijo v tem času, ko boste praznovali ta velik spominski večer. Lahko pa vam zagotavljam, da bom 16. maja zvečer skupaj z vami, duhom in srcem prosil Boga, da bi vaš klic prišel v srce vseh dobro namernih Slovencev.

Ko se boste pred nacionalnim dnevom spomina na žrtve komunizma poklonili vsem slovenskim žrtvam, ki še danes nimajo grobov, mrliških listov in dobrega imena, Bog daj, da bi ob tej spominski slovesnosti ta prošnja bila čimprej uslišana in uresničena. Naša prošnja je smiselna, globoka in pravična, ker kot sin Slovenca, ki bi moral biti ubit v jamah v okolici Bernice, blizu Hrastnika, kjer ležijo moji sorodniki, moja stara mama, sestra mojega očeta, stara 22 let in njegov brat. Bili so dobri, pošteni, verni in zavedni Slovenci, ki so ljubili svojo zemljo kot tisočev drugih Slovencev pobitih po različnih krajih naše slovenske zemlje.

Kar je že moj oče povedal, kako so trpeli, kako mu je uspelo uiti, ker se je zatekel k sveti družini. Vsem Slovencem želim vse dobro in veliko božjega blagoslova, da bi ta spominski večer prišel v srce vsakega slovenskega državljana, ki ljubi resnico, spravo, bratstvo in Slovenijo, našo skupno domovino. Vera nikdar ne izumre in ljubezen vedno zmaga.

Dragi prijatelji, lep pozdrav, Bog vas živi!

Slovenija
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...