Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Sodeloval na konferenci v organizaciji Kraljevega inštituta za evropske študije (CEU Univerza) in federacije ONE OF US (foto: HorstWagner.eu)
Sodeloval na konferenci v organizaciji Kraljevega inštituta za evropske študije (CEU Univerza) in federacije ONE OF US | (foto: HorstWagner.eu)

Če pa bi splav postal temeljna pravica v Evropski uniji ...?

Novice | 10.02.2023, 19:10 Marjana Debevec

V Evropi so vedno močnejši pritiski, da bi pravico do splava zapisali v evropsko ustavo kot temeljno človekovo pravico. O tem so se v sredo pogovarjali na posebni konferenci v organizaciji Kraljevega inštituta za evropske študije in federacije ONE OF US.

Pravica do splava ne obstaja v nobenih konvencijah, ki govorijo o človekovih pravicah, je poudaril Nejc Povirk, ki se je v imenu Zavoda Živim udeležil sredine konference v Bruslju. Zapisana pa je pravica do življenja in človeškega dostojanstva.

»Zato je v tem kontekstu kakršnakoli ideja, da bi splav postal temeljna človekova pravica v direktnem nasprotju s tema bistvenima deloma listine o človekovih pravicah v Evropski uniji in zato ruši civilizacijski temelj, na katerem je postavljena Evropska unija.«

Družba je splošno sprejela, da se govori o pravici splava, čeprav o tej pravici sploh ne moremo govoriti, poudarja Povirk. Če pa bi splav postal temeljna pravica v Evropski uniji, potem bi vsako omejevanje splava, postalo kršenje te pravice, kar bi omejevalo svobodo vsake države, da se odloča po svoje.

Da bi jo zapisali v evropsko ustavo, bi jo sicer morale podpreti vse države. »Hvala Bogu je kar nekaj držav, ki t. i. 'pravici do splava' nasprotujejo, zato je zelo malo verjetno, da bo to kaj kmalu postalo res, čeprav so pritiski iz različnih strani zelo močni,« poudarja Povirk.

Namen zagovornikov splava pa je, da bi pravica do splava postala dogma, torej nekaj, o čemer se ne sme dvomiti.

Podobno se dogaja tudi v Sloveniji, poudarja Povirk: »Ko določeni akterji v družbi zagovornikom življenja niti ne dovolijo, da bi predstavili svoje mnenje. Kaj šele, da bi o tem potekala neka širša javna razprava.«

Zato pa je pomembno, da zagovorniki življenja povzdignejo svoj glas, saj tako lahko prispevajo tudi k temu, da se tovrstna zakonodaja ne bi sprejemala na ravni celotne Evropske unije.

Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...