Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sodeloval na konferenci v organizaciji Kraljevega inštituta za evropske študije (CEU Univerza) in federacije ONE OF US (foto: HorstWagner.eu)
Sodeloval na konferenci v organizaciji Kraljevega inštituta za evropske študije (CEU Univerza) in federacije ONE OF US | (foto: HorstWagner.eu)

Če pa bi splav postal temeljna pravica v Evropski uniji ...?

Novice | 10.02.2023, 19:10 Marjana Debevec

V Evropi so vedno močnejši pritiski, da bi pravico do splava zapisali v evropsko ustavo kot temeljno človekovo pravico. O tem so se v sredo pogovarjali na posebni konferenci v organizaciji Kraljevega inštituta za evropske študije in federacije ONE OF US.

Pravica do splava ne obstaja v nobenih konvencijah, ki govorijo o človekovih pravicah, je poudaril Nejc Povirk, ki se je v imenu Zavoda Živim udeležil sredine konference v Bruslju. Zapisana pa je pravica do življenja in človeškega dostojanstva.

»Zato je v tem kontekstu kakršnakoli ideja, da bi splav postal temeljna človekova pravica v direktnem nasprotju s tema bistvenima deloma listine o človekovih pravicah v Evropski uniji in zato ruši civilizacijski temelj, na katerem je postavljena Evropska unija.«

Družba je splošno sprejela, da se govori o pravici splava, čeprav o tej pravici sploh ne moremo govoriti, poudarja Povirk. Če pa bi splav postal temeljna pravica v Evropski uniji, potem bi vsako omejevanje splava, postalo kršenje te pravice, kar bi omejevalo svobodo vsake države, da se odloča po svoje.

Da bi jo zapisali v evropsko ustavo, bi jo sicer morale podpreti vse države. »Hvala Bogu je kar nekaj držav, ki t. i. 'pravici do splava' nasprotujejo, zato je zelo malo verjetno, da bo to kaj kmalu postalo res, čeprav so pritiski iz različnih strani zelo močni,« poudarja Povirk.

Namen zagovornikov splava pa je, da bi pravica do splava postala dogma, torej nekaj, o čemer se ne sme dvomiti.

Podobno se dogaja tudi v Sloveniji, poudarja Povirk: »Ko določeni akterji v družbi zagovornikom življenja niti ne dovolijo, da bi predstavili svoje mnenje. Kaj šele, da bi o tem potekala neka širša javna razprava.«

Zato pa je pomembno, da zagovorniki življenja povzdignejo svoj glas, saj tako lahko prispevajo tudi k temu, da se tovrstna zakonodaja ne bi sprejemala na ravni celotne Evropske unije.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...