Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Suženjstvo (foto: Pexels)
Suženjstvo | (foto: Pexels)

Velik madež človeštva

Svet | 08.02.2023, 06:00 s. Meta Potočnik

Spominjamo se sv. Jožefine Bakhite, sestre kanosijanke, ki je kot sužnja v svojem življenju prehodila pot do svobode in postala redovnica. Umrla je na današnji dan leta 1947.

Zakaj še en tak dan?

Leta 2015 je Katoliška Cerkev 8. februar izbrala za mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Na tem področju že dolgo delujejo številne cerkvene in laične organizacije, med katerimi je veliko redovnih skupnosti. Kar nekaj je tudi podobnih mednarodnih dni. Odgovor na vprašanje. zakaj še eden tak dan, je življenje sv. Bakhite, ki je prijateljica in sestra vseh na poti svobode in upanja. Njen zgled osvetljuje številne druge zgodbe oseb, ki so tako kot ona preživele to dramatično izkušnjo in so postale na nek drug način upanje in luč za tiste, ki se še vedno nahajajo v velikem trpljenju in strahu.

sv. Bakhita
sv. Bakhita

V Ivančni Gorici, kjer hranijo njene relikvije, je bila dopoldne pred Najsvetejšim molitev za odpuščanje in mir. Sledila je maša, ki jo je daroval cistercijan p. Nikolaj Aracki.

S. Zorica: Beseda, gesta, dejanje, ki ohranja človeško dostojanstvo je prvi korak preventive.

Za naš radio se je oglasila s. Zorica Blagotinšek, uršulinka, ki deluje kot misijonarka v Senegalu, v glavnem mestu Dakar. Prav za to deželo, poleg Konga in Aljaske, se letos zbirajo sredstva v Sobotni Pustni iskrici.

»V globalnem pogledu je trgovina z ljudmi ena največjih kriminalnih trgovin. Pretresljivo. Ima mnogo obrazov. Enega izmed njih spoznavam v Senegalu in preko pripovedovanja zgodb tudi v drugih državah Afrike kot npr. iz Nigerije. Priznam, gledati na ta svetovni problem s perspektive Zahodne Afrike je drugače kot gledati z evropske perspektive.

V zahodni Afriki so po statističnih podatkih več kot v 75% žrtve otroci in sicer za prisilno delo. Nigerija je med državami Zahodne Afrike v tem na prvem mestu. Poleg trgovine z ljudmi so velik problem tudi prisilne poroke deklet mlajših od 18 let. V celotnem svetu je takih porok okrog 200 milijonov.

Poleg trgovine z ljudmi so velik problem tudi prisilne poroke deklet mlajših od 18 let. V celotnem svetu je takih porok okrog 200 milijonov.

Poslanstvo Cerkve v vzgoji ter v zdravstvu v Zahodni Afriki skuša blažiti razsežnosti tega sistemskega zla. Obiskovanje šole je namreč velik varovalni dejavnik, saj otroke na nek način iztrga iz revščine in mi daje boljše možnosti za prihodnost.

Potem so tukaj še zdravstveni dispanzerji, ki poleg zdravstvene oskrbe dejansko opravljajo tudi svetovalno delo. Marsikaterim dekletom in ženam obisk dispanzerja daje možnost pogovora o težavah in problemih, ko se vzpostavi zaupanje. Razni programi za dekleta in žene so zelo podprti tudi s finančno pomočjo od drugod. Prav tako programi za delo z otroki na ulici. V veliko manjšem obsegu pa se dela s fanti in moškimi, ki so velikokrat glavni v verigi trgovanja in izkoriščanja.

Beseda, gesta, dejanje, ki ohranja človeško dostojanstvo tam, kjer smo in živimo, je prvi korak preventive.

Beseda, gesta, dejanje, ki ohranja človeško dostojanstvo tam, kjer smo in živimo, je prvi korak preventive. Ne reagirati na to, kar vidimo najprej v naši bližnji okolici, pomeni ohranjati in celo podpirati. Ne pozabimo tega nikoli. V sinodalnem duhu pomeni tudi povezati se z drugimi, da si ne bi zapirali oči pred trgovino z ljudmi ali bili pasivni in jo sprejeli kot normalno.«

s. Zorica Blagotinšek
s. Zorica Blagotinšek

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.