Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Policisti in poklicni gasilci (foto: STA)
Policisti in poklicni gasilci | (foto: STA)

Domino efekt višanja plač. Dno je sodu izbilo Golobovo "božično darilo" sodnikom.

Slovenija | 13.01.2023, 14:51 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Po višanju plač in dajanju dodatkov nekaterim poklicem v tem tednu, so na nogah že tudi nekateri drugi sindikati, med drugim poklicni gasilci in policisti, oglasili so se tudi v Skupnosti občin.

Ministrstvo: Začasen ukrep

Medtem na ministrstvu zagotavljajo, da vzdržnost javnih financ po povišanju plač v javnem sektorju ni ogrožena. Vsi dogovori o povišanju plač, ki jih je vlada v tem tednu dogovorila s Svizom, Fidesom in sodstvom, se pri finančnih učinkih gibljejo znotraj 611 milijonov evrov. Ob tem so na ministrstvu pojasnili, da gre za začasen ukrep, ki bo veljal do prenove plačnega sistema.

Poklicni gasilci: »Hvala« v trgovini ne moreš zamenjati

A do takrat so težnje k povišanju plač že izrazili tudi v ostalih poklicih javnega sektorja. Med prvimi so poklicni gasilci. »Slaba četrtina naše plačne lestvice je že potopljena v tem bazenu minimalne plače. Saj vsi delamo stvari z veseljem, ampak na koncu je pomembno tudi tisto, kar ti prileti na račun. Od »hvala, ker ste mi pomagali, rešili življenje«, v trgovini ne moreš zamenjati.«
...je bil kritičen generalni sekretar sindikata David Švarc.

Ko sem gledal Dnevnik in videl Goloba na občnem zboru sodnikov, ki jim je dal "božično darilo", takrat je sodu zbilo dno.

Gasilce jezi tudi to, da so jim v pogajanjih ves čas govorili, naj počakajo na reformo plačnega sistema. "Ko sem gledal Dnevnik in videl Goloba na občnem zboru sodnikov, ki jim je dal "božično darilo", takrat je sodu zbilo dno. Kar sem takrat lahko naredil je samo to, da sem ugasnil svoj mobitel, ker si nisem želel imeti razgovora s svojimi sodelavci o teh neprijetnih vprašanjih."

Župani: Nikoli nismo deležni popravkov

Da bi bilo ukrepe potrebno uskladiti še z nekaterimi drugimi deležniki v naši državi, menijo tudi v Skupnosti občin Slovenije. Predsedniku in kočevskemu županu Vladimirju Prebiliču se zdi, da se več ali manj te stvari razvijajo po navdihu posameznikov in na nek način krpanje lukenj. »Žal smo pri tem ugotovili, da predvsem, ko se pogovarjamo o funkcionarjih iz lokalnih skupnosti, konkretno županih, nas nikoli ni vključenih v te razprave in posledično tudi nismo deležni nobenih popravkov. Lahko vam postrežem z informacijo, da zadnjih 12 let plače županov niso bile usklajene z nikomer, kar je seveda vneslo popolno nesorazmerje v nagrajevanju znotraj lokalne skupnosti. To z drugimi besedami pomeni, da smo župani manj plačani kot nekateri naši uslužbenci, da ne govorim o tistih, ki so direktorji javnih zavodov, šol, knjižnic, vrtcev,« je za naš radio opozoril Prebilič in spomnil, da je tudi zaradi te nedorečenosti vedno manj interesa na strani tistih, ki bi sploh še kandidirali za to funkcijo.

Če ne bodo slišani, bodo lokalni funkcionarji začeli aktivnosti za korektno vrednotenje njihovega dela. »Potem bomo prisiljeni začeti postopke manj proaktivnega vodenja naših občin, to se bo pokazalo tudi pri samemu delovanju države, ker nenazadnje veliko nalog opravljamo prav zato, da lahko država tudi normalno deluje na področju zaščite in reševanja, predšolske vzgoje in še česa. Menimo, da je prišlo do točke, ko so bili vsi uslišani, razen naše majhne skupine, ki res ni velike in so tudi finančne posledice bagateljne.«

Policisti: Klientelistično in diskriminatorno

Odzvali so se tudi policisti. V sindikatu opozarjajo, da vlada obveznosti iz lani sprejetega dogovora o ukrepih na področju plač izvršuje klientelistično in diskriminatorno, saj problematiko rešuje le v določenih poklicih. Tako jo pozivajo tudi k dvigu plač zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve. Če bodo še naprej deležni ignorance vlade, napovedujejo zaostritev sindikalnih aktivnosti.

Delavci v zdravstveni negi

Zaradi trenutnih dogajanj bodo o stopnjevanju sindikalnih aktivnostih prihodnji teden odločali tudi delavci v zdravstveni negi.

Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...