Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Podjetnik in predsednik Kluba podjetnikov Slovenije Joc Pečečnik.. (foto: STA / Bor Slana)
Podjetnik in predsednik Kluba podjetnikov Slovenije Joc Pečečnik.. | (foto: STA / Bor Slana)

Mesca in Kordiša vabi na delo v podjetje, da premislita o molznih kravah

Slovenija | 11.01.2023, 23:05 Tanja Dominko Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Klub podjetnikov Slovenije od vlade pričakuje posluh in dobre ukrepe, ne pa populističnih rešitev. Svoje videnje so predstavili na novinarski konferenci v Ljubljani.

Naj vlada ne bo pijana od oblasti

V Klubu slovenskih podjetnikov si želijo, da bi vlada ostala, a dodajajo, naj ne bo pijana od oblasti, ampak naj dela racionalno. »Ne želimo pa, da se stvari in odločitve sprejemajo na osnovi populističnega populizma, ampak naj se stvari pripravijo v smeri boljše države.«

Najbolj nas boli, da gospodarstveniki nismo na dnevnem meniju vlade, da postajamo molzne krave za pobiranje davkov. Medtem, ko se ukvarjamo s svojim peskovnikom, smo vse težje konkurenčni tujim podjetjem. 

Podjetniki kot molzne krave

Prav tako obžalujejo, da politika državljanom obljublja raj na zemlji, za neuspešno dosežene cilje pa krivi tiste, ki ustvarjajo. »Mladi politiki, predvsem v Levici hranijo svojo ekstistenco na način, da se skozi svojo populistično retoriko na dnevni bazi trudijo delati negativen prizvok našemu delu, obrtnikom in podjetnikom naslov. Javno bi povabil g. Meseca in Kordiša, ki sta najglasnejša, naj prideta v mojo organizacijo za tri mesece in da delata z mano, da bosta enkrat razumela, kakšno je življenje podjetnika, koliko ur skrbi je namenjeno, da bosta lažje razumela svoje izjave, ki jih dajeta.« In bi prekinila miselnost, da so podjetniki molzne krave, je dodal Pečečnik.

Nekoč nam je uspeh preprečevala bivša država, danes pa nas je strah, da nas bo ubila lastna vlada.

Podjetniki
Podjetniki © Klub podjetnikov Slovenije

Potrebujejo razumevanje na področju davčne politike

Slovenija je lahko ena najboljših držav, podjetniki so pripravljeni pomagati, ampak potrebujejo pa tudi razumevanje na področju davčne politike. Temu pozivu so se pridružili tudi Mirko Požar, Soltec doo, Franci Pliberšek, MIK Celje, Izidor Krivec Celjske mesnine, Milan Kuster, LUNOS in Marko Bitenc, Kirurgija Bitenc.

Član upravnega odbora SBC in direktor Kirurgije Bitenc Marko Bitenc je težave v zdravstvu označil kot „logično posledico tega, da se v 30 letih nihče ni lotil zdravstvene reforme". Proteste javnosti pa razume kot posledico nerazumevanja pojma javno zdravstvo. "To v nobeni od razvitih držav ni sestavljeno le iz ustanov, ki so v javni lasti," je poudaril.

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec se je osredotočil na razmere v kmetijstvu in živilski industriji, ki so po njegovih besedah zahtevne tudi zaradi slabega odnosa države. „Nasprotovanje rabi mesa, ki temelji na ideoloških predpostavkah in ne na dejanskih analizah, ne more prinesti koristi. Govoriti o tem, da slovenska živinoreja povzroča ogljični odtis, pa je plod popolnega neznanja," je poudaril.

Direktor podjetja Soltec Miroslav Požar je posvaril pred posploševanjem zaradi peščice podjetnikov, ki z delavci ravnajo neprimerno. "Ne moremo preživeti brez zadovoljnih kupcev, teh pa ne more biti brez zadovoljnih zaposlenih. Očitki o vsesplošnem izkoriščanju delavcev so zato žaljivi," je dejal.

Partner v Odvetniški družbi Sibinčič Križanec Novak Jan Sibinčič pa je vlado pozval k predvidljivi davčni politiki brez prehitrih sprememb ter k zmanjšanju obdavčitve kapitala in dela. „Sicer bodo tuja podjetja še naprej prepogosto izbirala druge države," je dejal.

Vsi skupaj so spodbudili k večjemu posluhu s strani te vlade. Kot so še poudarili člani kluba, bi moralo biti za razvito državo, ki je članica EU in drugih mednarodnih organizacij, oteževanje podjetniškega okolja nedopustno. "Nekoč nam je uspeh preprečevala bivša država, danes pa nas je strah, da nas bo ubila lastna vlada," je dodal Pečečnik.

Slovenija
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...