Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Ivo Boscarol (foto: Izidor Šček)
Ivo Boscarol | (foto: Izidor Šček)

Ivo Boscarol: Lahko bi bil predsednik Levice 

Pogovor o | 13.01.2023, 10:46 Izidor Šček

V Oddaji Pogovor o smo gostili ajdovskega podjetnika, ljubitelja letenja, inovatorja in mecena Iva Boscarola. Da je postal prepoznaven doma, se je moral najprej dokazati v tujini. Svojevrsten način vodenja podjetja, zaupanje v ekipo, trdo delo in visoki cilji v letalski industriji so ga postavili ob bok največjih. NASA mu je dala priznanje in zagon z milijonsko nagrado, pred majhnim podjetjem iz Ajdovščine je pri razvoju letečih taksijev pokleknil celo mogočni Boeing. 

Začel je v mizarski delavnici, brez bogatih stricev

Boscarol je začel v mizarski delavnici brez bogatih stricev, ki bi ga zasipali z denarjem,nadaljeval s fotografijo, grafiko in menedžerstvom. Svoje veselje do letenja je izkazoval v izdelavi motornih zmajev in uspešnem sestavljanju ekipe, ki je bila sposobna zgraditi letalo. Pred dvajsetimi leti, ko je bilo nepredstavljivo leteti na elektriko, so oni naredili prav to in si nabirali potrebne izkušnje, tako da jim pozneje Uberjev koncept letečih taksijev ni bil nič tujega. NASA jih je nagradila, ko so zmagali na tekmovanju in prepeljali 4 potnike 600 km daleč s povprečno hitrostjo 220km/h. Z električnim pogonom, pred petnajstimi leti!

"Nikoli nismo imeli ključavnice v podjetju"

Kot pravi Boscarol, je podjetništvo danes bolj kot kadarkoli podobno vrhunskemu športu. Drugi so lahko vsi, prvi je samo eden. Prvi je tisti, ki potem postavlja standarde. Seveda je cilj uspeh, vendar ne za vsako ceno in ne na račun zaposlenih, kupcev, dobaviteljev ... Zaposleni so se zavedali, da spreminjajo letalstvo, da spreminjajo standarde, da delajo nekaj, kar drugi ne morejo, čeprav imajo milijarde, in na to so bili ponosni.

Boscarol dodaja: "Uspeh je vedno kolektiven in zaradi tega sem tudi tako organiziral podjetje. Polovica zaposlenih je vedno imela večjo plačo kot jaz, a saj so si jo tudi zaslužili. Če zaposleni vidijo, da podjetja ne izčrpuješ, da verjameš vanj, potem se tudi oni tako obnašajo. Nikoli nismo imeli ključavnice v podjetju, pa v tridesetih letih ni bilo nič ukradeno."

Če zaposleni vidijo, da podjetja ne izčrpuješ, da verjameš vanj, potem se tudi oni tako obnašajo. Nikoli nismo imeli ključavnice v podjetju, pa v tridesetih letih ni bilo nič ukradeno.

Kriza kot dobra poslovna priložnost

Na krize, ki vedno znova prihajajo, gleda kot na dobro poslovna priložnost, le pripravljen moraš biti, dodaja. Zaradi kriz gre razvoj veliko hitreje naprej. Samo pomislimo na računalniško opismenjevanje med kovidno krizo.

Kako je treba družbi vračati ...

Spregovoril je tudi o načrtih, vlaganjih in družbeni odgovornosti. S hčerko sta javnost presenetila z v našem prostoru redko gesto, ko sta v javno dobro namenila 30 milijonov evrov in s tem pokazala, kako je treba družbi vračati. Boscarol pravi, da so na primer tudi subvencije denar širše družbene skupnosti, in ko pride pravi trenutek, je prav, da se spomni na to. Je pa razočaran nad odzivom tistih, ki bi ga lahko posnemali v takih dejanjih, a ga sedaj preprosto čudno gledajo.

Ivo Boscarol v pogovoru za Radio Ognjišče
Ivo Boscarol v pogovoru za Radio Ognjišče © Izidor Šček

Vse kar Levica govori, da bi se moralo delati, on že dela, oni pa samo govorijo

Boscarol se je nekajkrat pojavil tudi v politiki in se tudi tam veliko naučil. Spoznal je, da se v politiki nič ne zgodi slučajno, da v politiki ni načelnosti, je zelo malo vrednot in velja: Poslušaj me, kaj govorim, in ne glej me, kaj delam. Kot pravi, ga je stranka Levica podila z vilami v morje, čeprav bi lahko mirne duše kandidiral za njihovega predsednika, saj vse, kar imajo oni v svojem programu, on že počne: razdelil je lastništvo podjetja med zaposlene, delil dobiček z zaposlenimi, nobenega nima na minimalni plači, delovne pogoje imajo odlične, ob treh zaprejo in ljudje imajo nekaj od svojega življenja, donira v javno dobro ... Doda, da vse kar Levica govori, da bi se moralo delati, on že dela, oni pa samo govorijo. Take stvari ga seveda bolijo in zaradi tega se je tudi distanciral od politike.

Celotnemu pogovoru prisluhnite v našem avdio arhivu. 

Pogovor o
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...