Petra StoparPetra Stopar
dr. Ernest Petrič (foto: STA)
dr. Ernest Petrič | (foto: STA)

Kako bi morala NSi, glede na slovensko zavezanost krščanstvu, avtomatsko dobiti 20 odstotkov

Spoznanje več | 18.12.2022, 05:00 Rok Mihevc

Ob koncu leta, ki so ga na političnem parketu zaznamovali številne volitve in referendumi, smo se pri oceni nove politične podobe ustavili tudi z nekdanjim ustavnim sodnikom dr. Ernestom Petričem v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«. (2.del)

Poleg nove vlade smo dobili novo predsednico države, nove župane, nov državni svet, imeli smo tri referendume. Kakšna bi bila vaša ocena nove politične podobe?

Vse te premike moram označiti kot legitimne, ljudstvo se je tako odločilo. Takrat sem si prizadeval in sem šel na stara leta podpirati idejo Povežimo Slovenijo. Čutil sem, da se je treba zoper razkol in ta spopad, ki poteka namesto dialoga v našem političnem življenju vedno bolj, zoperstaviti. Zato sem se politično aktiviral.

Nismo uspeli, ljudje verjetno niti niso razumeli, kaj hočemo. Hoteli smo ne biti podaljšek nobene politike, hoteli smo biti nekdo, ki bo stalno opozarjal, da je treba sodelovati, da je potrebno delati v skladu naše ustavne ureditve, to smo videli kot neko svojo misijo. In posledično tudi kakšno besedo reči v zvezi s spravo in stvarmi, ki nas bremenijo.

Dobro sem sledil in poslušal, kaj je govorila Nataša Pirc Musar in močno ji polagam na dušo, naj ravna tako, kot je obljubljala v svoji kampanji.

Dobro sem sledil in poslušal, kaj je govorila Nataša Pirc Musar in močno ji polagam na dušo, naj ravna tako, kot je obljubljala v svoji kampanji. Tudi ona je veliko govorila o povezovanju, neodvisnosti in podobnih zadevah. To so tiste prave reči. Tu predsednik lahko s svojimi nastopi, ravnanji, odločitvami in predlogi veliko stori in ima pomembno vlogo. Pri tem ji gotovo želim veliko uspeha.

Tudi, ko sem se imel priliko z njo pogovarjati, sem ji povedal to, kar mislim. Naprej ne bi ocenjeval, apeliram pa, vsi so veliko govorili o povezovanju, da bodo ob tem stali tudi po volitvah. Predsednica ima še šanso, da ne bo razočarala in da bo uspešna. Na položajih, kjer je bila, se je do zdaj izkazala kot odločna in aktivna. Prav je tako in upam, da bo tako tudi, ko bo prevzela to funkcijo.

Še k opoziciji. Nekako kaže, da se SDS in NSi predvsem ne moreta zmeniti, kdo je prav opozicija. Priče smo zdraharstvu, odstavljanju Janeza Janše tudi s strani NSi.

Ta spor med tema dvema desnosredinskima strankama je nekaj, kar me vseskozi precej moti. Veljalo bi opraviti resen razmislek po volitvah, ki so bile izgubljene, čeprav še najbolj so izgubili tisti, ki niso prišli v parlament. Tudi Povežimo Slovenijo ... Tu mislim, da je nek resen razmislek bil opravljen in so bile konsekvence sprejete. Mislim, da ni treba vleči neke zaključke, kdo se mora umakniti, a že nekajkrat sem imel priliko opaziti, da je pred volitvami tudi med volivci nekako v zraku nezaupanje med strankami na desnici. Vseskozi sem presenečen in tako sem rekel tudi Lojzetu Peterletu, ko je bil v Washingtonu, da bi NSi morala avtomatično, ker so Slovenci tako zavezani krščanstvu, vedno dobiti 20 odstotkov glasov. In zakaj jih ne dobijo? O tem bi bilo treba resno razmisliti.

Mislim, da je čas, da se na desni sredini resno razmisli, trezno in konstruktivno, kako naprej. Da prav nikomur ne koristi boj in spopad znotraj opozicije, ki je že tako šibka.

Dobitka ni ne za ene ne za druge. Poleg tega nekatere izjave, ki so na hitro izrečene, v resno politiko ne sodijo, npr. »z vami pa nikoli«. Taka izjava mi vzbuja resne dvome in tudi pri ljudeh zbuja določen občutek, da ne gredo na volitve ali pa poskusijo z nečem novim. Vsako tako glasovanje za nov obraz je hkrati tudi nezaupnica ustaljenim strankam na levici. Če bi bili zadovoljni z levo opcijo, bi volili za eno, saj je izbira velika. Mislim, da je čas, da se na desni sredini resno razmisli, trezno in konstruktivno, kako naprej. Da prav nikomur ne koristi boj in spopad znotraj opozicije, ki je že tako šibka.

Nobena politična opcija do zdaj ni imela tako sijajnega političnega položaja kot ga ima sedanja. Tudi druge institucije Ustavno sodišče, KPK, Varuh človekovih pravic, vse to nekako gleda proti levi. Zdaj je pa res priložnost, da levica pokaže, da je demokratična, sposobna, tolerantna in zna voditi državo. Zdaj so podani vsi pogoji za uspešno levo vlado. Če tega ne bo, bomo realni problemi ostali nerešeni. Z gospodarstva že prihajajo opozorila, tudi zdravstvo je hud problem.

Zdaj je pa res priložnost, da levica pokaže, da je demokratična, sposobna, tolerantna in zna voditi državo. Zdaj so podani vsi pogoji za uspešno levo vlado.

 

SPOZNANJE VEČ, PREDSODEK MANJ

Tokrat s prof. dr. Ernestom Petričem o treh desetletjih parlamentarne demokracije, o sklepu bogatega volilnega leta, o novi vladi, njenih čistkah, političnih pritiskih... pa tudi težavah, ki jih ima opozicija sama s sabo. Zanimalo nas je, kje je meja med sovražnim govorom in svobodo govora. Prof. Petrič je spregovoril o stopnjevanju napetosti na Kosovu, vzrokih zanje in kje iskati rešitev. Prisluhnite posnetku oddaje.

Spoznanje več
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.