Petra StoparPetra Stopar
Papež Benedikt XVI. (foto: Vatican Media)
Papež Benedikt XVI. | (foto: Vatican Media)

Bolčina, Rustja in Valenčič: Bil je papež za vse in za vsakogar

Novice | 31.12.2022, 15:25 Alen Salihović Robert Božič

»Bodimo hvaležni za papeža Benedikta XVI. Bil je dar za Cerkev in vse nas,« pravi škofov vikar Karlo Bolčina. »Njegovi govori so bili kratki, jedrnati in vsebinsko zelo bogati,« dodaja Božo Rustja, Rafko Valenčič pa, da prav ob pogledu na Benedikta XVI. vidimo, da »papeže izbira Božji Duh!«

Karel Bolčina: To je bil papež za vse in za vsakogar!

Škofov vikar za Slovence in duhovnik v Štandrežu v Italiji, Karlo Bolčina, pa pravi, da je bil Benedikt XVI. duhovno zelo krepak ter močna in globoka osebnost, ki je ne samo poglabljala svojo vero, ampak popolnoma zaupala v Gospoda. To je pokojni papež dokazal in izpričal tudi s svojimi knjigami, poučevanjem in teologijo.

Karel Bolčina, škofov vikar za Slovence v Gorici, župnik v Štandrežu in dekan
Karel Bolčina, škofov vikar za Slovence v Gorici, župnik v Štandrežu in dekan © Izidor Šček

»Zame je umrl še zadnji močan teolog iz začetka 21. stoletja, ki ga lahko primerjamo s Tomažem Akvinskim in z drugimi teologi iz naše Cerkve.« Bolčina pri pokojnem papežu posebej izpostavlja tudi držo ponižnosti, ki je po njegovem botrovala tudi odločitvi, da se je tistega znamenitega 11. februarja umaknil.

Karel Bolčina sklene: »Bodimo hvaležni za dar njegovega življenja, za dar njegovega zgleda, predvsem pa za dar njegovega nauka!«

Božo Rustja: Njegovi govori so bili kratki, jedrnati in vsebinsko zelo bogati.

Tudi urednik Ognjišča, mag. Božo Rustja se strinja, da je bil Benedikt XVI. velik človek, velik teolog in velik papež. Opozoril pa je, da so ga mnogi videli kot zadržanega in nesproščenega.

»Gotovo je, da je bil njegov medijski nastop drugačen, kakor smo ga bi bili vajeni pri njegovem predniku, torej sv. Janezu Pavlu II. Zanimivo je tudi, da ni izdal nobenega dokumenta o medijih, ki jih je njegov predhodnik veliko, a spet tudi sedanji papež Frančišek še ni izdal nobenega dokumenta o medijih.«

Mag. Božo Rustja
Mag. Božo Rustja © Izidor Šček

»Bil pa je sposoben izjemne sinteze, njegovi govori so bili kratki, jedrnati, so bili vsebinsko zelo bogati. Velikokrat je govoril tudi 'na pamet'. In marsikdaj bi lahko to njegovo govorjeno besedo samo pretipkal in objavil, brez popravkov. Tako jedrnato in sistematično je on govoril.«

Da bi lahko potoval v pravo smer, mora biti vsak človek usmerjen proti končnemu cilju,« je v svojih nagovorih pogosto ponavljal nemški duhovnik, teolog, pisatelj, kardinal in papež Benedikt XVI.

»Človek, če ni odprt za Boga, za resnico je zgrešil življenje!«

Rustja je spomnil še, da zaslužni papež Benedikt ni bil razgledan samo v teologiji, ampak tudi v umetnosti.

»Ne pozabimo igral je klavir. Njegov brat je vodil toliko let zbor dečkov v katedrali Regensburgu. Mislim, da je v eni od okrožnic dodal tudi kakšno zanimivost s področja likovne umetnosti. In Nemci so mi pripovedovali, da njegova nemščina ni navadna nemščina, da je to izredno lepa nemščina. Poleg tega je pa tudi zelo dobro poznal literaturo, ne samo nemško, ampak tudi drugo.«

 

Dr. Rafko Valenčič: Papeže izbira Božji Duh!

Profesor Rafko Valečnič pa pravi, da je zanimivo spremljati, kako Bog za vodstvo Cerkve vedno pokliče človeka, ki je tedaj najbolj potreben.

»Je drugačen od drugih, ne ponavlja za drugimi, ampak pove tisto, in na ta način, kakor tedaj svet potrebuje,« je še prepričan prof. Valenčič, ki v tem vidi potrditev, da papeže izbira Božji Duh.

Prof. Rafko Valenčič je dolga leta urejal zbirko Cerkveni dokumenti.
Prof. Rafko Valenčič je dolga leta urejal zbirko Cerkveni dokumenti. © Tatjana Splichal / Družina

Urednik številnih cerkvenih dokumentov, profesor Rafko Valenčič pa je v pogovoru za naš radio še dodal, da je Benedikt XVI. vse življenje iskal Božjo resnico in tudi resnico o človeku.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.