Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Zaslužni papež Benedikt XVI. in kardinal Franc Rode (foto: Vatican Media)
Zaslužni papež Benedikt XVI. in kardinal Franc Rode | (foto: Vatican Media)

Kardinal Rode za Radio Ognjišče: Prepričan sem, da bo nekoč razglašen za svetnika

Novice | 31.12.2022, 13:40 Alen Salihović Rok Mihevc

Zaslužni papež Benedikt XVI. je bil po mnenju kardinala Franca Rodeta človek pravičnosti, eden najbolj bistrih in najbolj zvestih voditeljev Katoliške cerkve vseh časov, eden velikih papežev. Prepričan je, da bo Benedikt XVI. nekoč razglašen za svetnika in cerkvenega učitelja. Kot teolog to nedvomno zasluži, je za Radio Ognjišče dejal Rode.

Bister človek, velik teolog

"Najprej je tukaj njegova čista evangeljska osebnost v svoji ponižnosti, v svoji skromnosti in tudi v njegovi izredno ostri inteligenci razumnosti. To je bil izredno bister človek, velik teolog in prepričan sem, da bo nekoč razglašen za svetnika in za cerkvenega učitelja, ker kot teolog to nedvomno zasluži."

To je bil izredno bister človek, velik teolog in prepričan sem, da bo nekoč razglašen za svetnika in za cerkvenega učitelja, ker kot teolog to nedvomno zasluži.

Nerazumljen od mnogih

Po besedah Rodeta, ki ga je zaslužni papež umestil za kardinala, je bil Benedikt XVI. nerazumljen od mnogih, predvsem nemški mediji ga niso razumeli. "To je bila velika krivica do njega in on je to zelo boleče občutil, to nasprotovanje njemu kot človeku in kot učitelju verske katoliške resnice. Ampak vse to je prenesel," je povedal kardinal Rode in dodal, da je to bil tudi eden od vzrokov, da se je odločil odpovedati svoji vrhovni službi v Cerkvi. Bil je eden od velikih papežev, je ocenil Rode, ki je izpostavil njegovo "čisto evangeljsko osebnost, v svoji ponižnosti, v svoji skromnosti in tudi v njegovi izredno ostri inteligenci, razumnosti". Bil je izredno bister človek, velik teolog in eden najbolj čistih likov duhovnika, škofa in papeža, ki jih je osebno poznal, pravi Rode. 

Imel je jasne predstave o problemih slovenskega naroda

Z Benediktom XVI. se je osebno srečal še pred nekaj tedni. Prav on pa ga je leta 2006 tudi imenoval za kardinala. Kot se spominja Rode, je izkazal izredno prijaznost, bližino. "Kar za roko me je prijel, ko mi je dal prstan, kot da je želel, da bi se še kaj pogovorila," se kardinal spominja dogajanja na trgu Svetega Petra ob tej slovesnosti. Sicer pa je imel po besedah Rodeta Benedikt XVI. tudi jasne predstave o slovenskem narodu in o problemih slovenskega naroda. Kot primer je navedel, da je škofa v Celovcu, ki ni bil Slovenec, vprašal, ali se je naučil slovensko. "Torej je branil pravice Slovencev, to je lepa poteza od njega," je za Radio Ognjišče še dejal Rode.

Novice
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...