Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar
Zaslužni papež Benedikt XVI. in kardinal Franc Rode (foto: Vatican Media)
Zaslužni papež Benedikt XVI. in kardinal Franc Rode | (foto: Vatican Media)

Kardinal Rode za Radio Ognjišče: Prepričan sem, da bo nekoč razglašen za svetnika

Novice | 31.12.2022, 13:40 Alen Salihović Rok Mihevc

Zaslužni papež Benedikt XVI. je bil po mnenju kardinala Franca Rodeta človek pravičnosti, eden najbolj bistrih in najbolj zvestih voditeljev Katoliške cerkve vseh časov, eden velikih papežev. Prepričan je, da bo Benedikt XVI. nekoč razglašen za svetnika in cerkvenega učitelja. Kot teolog to nedvomno zasluži, je za Radio Ognjišče dejal Rode.

Bister človek, velik teolog

"Najprej je tukaj njegova čista evangeljska osebnost v svoji ponižnosti, v svoji skromnosti in tudi v njegovi izredno ostri inteligenci razumnosti. To je bil izredno bister človek, velik teolog in prepričan sem, da bo nekoč razglašen za svetnika in za cerkvenega učitelja, ker kot teolog to nedvomno zasluži."

To je bil izredno bister človek, velik teolog in prepričan sem, da bo nekoč razglašen za svetnika in za cerkvenega učitelja, ker kot teolog to nedvomno zasluži.

Nerazumljen od mnogih

Po besedah Rodeta, ki ga je zaslužni papež umestil za kardinala, je bil Benedikt XVI. nerazumljen od mnogih, predvsem nemški mediji ga niso razumeli. "To je bila velika krivica do njega in on je to zelo boleče občutil, to nasprotovanje njemu kot človeku in kot učitelju verske katoliške resnice. Ampak vse to je prenesel," je povedal kardinal Rode in dodal, da je to bil tudi eden od vzrokov, da se je odločil odpovedati svoji vrhovni službi v Cerkvi. Bil je eden od velikih papežev, je ocenil Rode, ki je izpostavil njegovo "čisto evangeljsko osebnost, v svoji ponižnosti, v svoji skromnosti in tudi v njegovi izredno ostri inteligenci, razumnosti". Bil je izredno bister človek, velik teolog in eden najbolj čistih likov duhovnika, škofa in papeža, ki jih je osebno poznal, pravi Rode. 

Imel je jasne predstave o problemih slovenskega naroda

Z Benediktom XVI. se je osebno srečal še pred nekaj tedni. Prav on pa ga je leta 2006 tudi imenoval za kardinala. Kot se spominja Rode, je izkazal izredno prijaznost, bližino. "Kar za roko me je prijel, ko mi je dal prstan, kot da je želel, da bi se še kaj pogovorila," se kardinal spominja dogajanja na trgu Svetega Petra ob tej slovesnosti. Sicer pa je imel po besedah Rodeta Benedikt XVI. tudi jasne predstave o slovenskem narodu in o problemih slovenskega naroda. Kot primer je navedel, da je škofa v Celovcu, ki ni bil Slovenec, vprašal, ali se je naučil slovensko. "Torej je branil pravice Slovencev, to je lepa poteza od njega," je za Radio Ognjišče še dejal Rode.

Novice
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...