Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Zaslužni papež Benedikt XVI. in kardinal Franc Rode (foto: Vatican Media)
Zaslužni papež Benedikt XVI. in kardinal Franc Rode | (foto: Vatican Media)

Kardinal Rode za Radio Ognjišče: Prepričan sem, da bo nekoč razglašen za svetnika

Novice | 31.12.2022, 13:40 Alen Salihović Rok Mihevc

Zaslužni papež Benedikt XVI. je bil po mnenju kardinala Franca Rodeta človek pravičnosti, eden najbolj bistrih in najbolj zvestih voditeljev Katoliške cerkve vseh časov, eden velikih papežev. Prepričan je, da bo Benedikt XVI. nekoč razglašen za svetnika in cerkvenega učitelja. Kot teolog to nedvomno zasluži, je za Radio Ognjišče dejal Rode.

Bister človek, velik teolog

"Najprej je tukaj njegova čista evangeljska osebnost v svoji ponižnosti, v svoji skromnosti in tudi v njegovi izredno ostri inteligenci razumnosti. To je bil izredno bister človek, velik teolog in prepričan sem, da bo nekoč razglašen za svetnika in za cerkvenega učitelja, ker kot teolog to nedvomno zasluži."

To je bil izredno bister človek, velik teolog in prepričan sem, da bo nekoč razglašen za svetnika in za cerkvenega učitelja, ker kot teolog to nedvomno zasluži.

Nerazumljen od mnogih

Po besedah Rodeta, ki ga je zaslužni papež umestil za kardinala, je bil Benedikt XVI. nerazumljen od mnogih, predvsem nemški mediji ga niso razumeli. "To je bila velika krivica do njega in on je to zelo boleče občutil, to nasprotovanje njemu kot človeku in kot učitelju verske katoliške resnice. Ampak vse to je prenesel," je povedal kardinal Rode in dodal, da je to bil tudi eden od vzrokov, da se je odločil odpovedati svoji vrhovni službi v Cerkvi. Bil je eden od velikih papežev, je ocenil Rode, ki je izpostavil njegovo "čisto evangeljsko osebnost, v svoji ponižnosti, v svoji skromnosti in tudi v njegovi izredno ostri inteligenci, razumnosti". Bil je izredno bister človek, velik teolog in eden najbolj čistih likov duhovnika, škofa in papeža, ki jih je osebno poznal, pravi Rode. 

Imel je jasne predstave o problemih slovenskega naroda

Z Benediktom XVI. se je osebno srečal še pred nekaj tedni. Prav on pa ga je leta 2006 tudi imenoval za kardinala. Kot se spominja Rode, je izkazal izredno prijaznost, bližino. "Kar za roko me je prijel, ko mi je dal prstan, kot da je želel, da bi se še kaj pogovorila," se kardinal spominja dogajanja na trgu Svetega Petra ob tej slovesnosti. Sicer pa je imel po besedah Rodeta Benedikt XVI. tudi jasne predstave o slovenskem narodu in o problemih slovenskega naroda. Kot primer je navedel, da je škofa v Celovcu, ki ni bil Slovenec, vprašal, ali se je naučil slovensko. "Torej je branil pravice Slovencev, to je lepa poteza od njega," je za Radio Ognjišče še dejal Rode.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...