Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Zaslužni papež Benedikt XVI. (foto: Vatican Media)
Zaslužni papež Benedikt XVI. | (foto: Vatican Media)

Umrl je zaslužni papež Benedikt XVI.

Novice | 31.12.2022, 10:49 Rok Mihevc

Zaslužni papež Benedikt XVI. je umrl v 96. letu starosti, so danes sporočili iz Vatikana. Bil je prvi papež, ki je po skoraj 600 letih odstopil s položaja in drugi, ki ni bil Italijan v zadnjih 500 letih. Od svojega odstopa leta 2013 je živel v relativni osami v vatikanskem samostanu. Že več mesecev pa je bilo znano, da je fizično šibak.

"Z žalostjo vas obveščam, da je danes ob 9.34 uri v samostanu Matere Cerkve v Vatikanu umrl zaslužni papež Benedikt XVI.," je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

Nič ni lepšega kot to, da nas doseže, preseneti, evangelij, Kristus. Nič ni lepšega kot to, da ga spoznamo in drugim posredujemo prijateljstvo z njim.

Usmerjen proti končnemu cilju

»Da bi lahko potoval v pravo smer, mora biti vsak človek usmerjen proti končnemu cilju,« je v svojih nagovorih pogosto ponavljal nemški duhovnik, teolog, pisatelj, kardinal in papež Benedikt XVI.

Njegov življenjski načrt je bil postati teolog in profesor. Ni hotel postati škof, nerad je šel v vatikanske urade, še najmanj pa si je želel biti papež. Kot mož globoke vere pa se je vdal božjim načrtom: »Ne morem izbirati tega, kar sam hočem. Na koncu se moram pustiti voditi,« je zapisal v svoji knjigi Luč sveta.

ZASLUŽNI PAPEŽ BENEDIKT XVI.

Joseph Ratzinger se je rodil na veliko soboto, 16. aprila 1927, v kraju Marktl ob reki Inn v škofiji Passau v Nemčiji in bil še isti dan krščen. Odraščal je skupaj z starejšima bratom Georgom in sestro Mario, s katerima je bil celo življenje zelo povezan, z bratom pa sta oba odgovorila na božji klic.

Študiral je filozofijo, potem pa predaval dogmatiko in osnovno bogoslovje. Mašniško posvečenje je prejel 29. junija 1951. Papež Pavel VI. ga je 1977 imenoval za nadškofa v Münchnu in Freisingu in mu podelil kardinalski naziv. Papež Janez Pavel II. pa 25. novembra 1981 za prefekta Kongregacije za nauk vere.

Na mesto Petrovega naslednika je bil izvoljen 19. aprila 2005. V svojem pontifikatu je izdal tri okrožnice Bog je ljubezen, Rešeni v upanju in Ljubezen v resnici, štiri apostolske spodbude in 18 motu proprijev. Papež Benedikt XVI. je opravil 24 mednarodnih apostolskih potovanj. Zavzemal se je tudi za ekumenski in medverski dialog.

Benedikt XVI. je 28. februarja 2013 postal osmi papež v zgodovini Cerkve, ki se je odpovedal službi rimskega škofa in s tem vodenju celotne Katoliške Cerkve.

Preberite več o življenju in delu pokojnega papeža Benedikta XVI., pa tudi o tem, kako je povezan s slovensko Cerkvijo.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.