Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Orkester Slovenske vojske pod vodstvom dirigenta Mitje Dragoliča (foto: Rok Mihevc)
Orkester Slovenske vojske pod vodstvom dirigenta Mitje Dragoliča | (foto: Rok Mihevc)

Tik pred koncertom se sprašuje, če so note urejene po pravilnem redu

Radijski utrip | 17.11.2022, 15:37 Maja Morela Rok Mihevc

Prava poslastica na 28. Gala koncertu je bil Orkester Slovenske vojske pod vodstvom Mitje Dragoliča, ki je s svojim prefinjenim muziciranjem spremljal solistke in soliste. V 26 letih delovanja se je izoblikoval v profesionalen, živahen in kakovosten ansambel, ki šteje preko 50 glasbenic in glasbenikov. Tik pred začetkom koncerta smo pred mikrofon ujeli dirigenta Mitja Dragoliča.

Najbrž se vaše priprave na nastop ne razlikujejo od priprav ostalih glasbenikov ali orkestrov, potrebno je veliko vaje pa vendar, imate morda kakšne svojevrstne načine priprave?

»No, to je le profesionalni orkester, vsak glasbenik je opravil avdicijo, kar pomeni, da je pripraven in že na prvi vaji vse zaigra. Zdaj je treba samo na en skupni imenovalec spraviti vse te glasbenike, da skupaj zazveni kot en ... orkester.«

Kako pa ste se pripravljali na Gala koncert?

»Priprave so se začele že spomladi, ko me je g. Franci Trstenjak poklical v zvezi s koncertom, programom in gosti. Potem so potekale logistične priprave, v zadnjem tednu pa smo začeli z vajami. Najprej s samim orkestrom, da smo pripravili program, nato so prišli še vsi gostje, to so bile dopoldanske vaje. Pestro je bilo, zanimivo, veselo, tako da teden za mano je bil zelo prijeten.«

Imate kot dirigent kakšne posebne prijeme, s katerimi dvignete razpoloženje na vajah, ko pade koncentracija?

»Že sama glasba te dvigne, sploh pa tak program, ki je na sporedu. Je že sam po sebi nabit z emocijami in energijo, glasba že sama ponese ljudi v neke druge sfere. Če pa so zraven prisotni še glasbeniki, ki so itak nagnjeni k nekim emocijam in izražanjem, je to še posebna čast, da lahko z njimi ustvarjamo tak čudovit program in večer.«

Ujela sem vas ravno pred začetkom, tik preden stopite na oder, kaj se dogaja v glavi dirigenta orkestra, ki bo spremljal odlične slovenske pevce in tudi otvoril koncert?

»Če sem uredil pravilno note po vrstnem redu. :) Potem pa se prepustim toku.«

ORKESTER SLOVENSKE VOJSKE

Hvaležni smo Orkestru slovenske vojske, da je bil z nami in s svojim prefinjenim muziciranjem spremljal odlične solistke in soliste. Zgodovina Orkestra pove, da je bil ustanovljen leta 1996. Slovenska država z njim nadaljuje dolgoletno tradicijo vojaških orkestrov na Slovenskem, ki sega že v čas Marije Terezije, ko je v Ljubljani začela delovati prva stalna vojaška godba.

Orkester šteje več kot 50 akademsko izobraženih glasbenic in glasbenikov. Sodeluje na vseh slovesnih dogodkih Slovenske vojske, od obletnic njenih enot in zapriseg vojakov do državnih proslav in meddržavnih srečanj. Ni dogodka ali praznovanja, na katerem ne bi nastopil orkester v eni od svojih zasedb – bodisi kot véliki koncertni orkester bodisi kot protokolarni orkester, big band, pihalni ali trobilni kvintet, v revijalni ali drugi zasedbi.

V 26 letih delovanja je Orkester Slovenske vojske prehodil uspešno pot razvoja in se izoblikoval v profesionalen, živahen, prizadeven in kakovosten ansambel. Z orkestrom, ki ima preko 200 nastopov na leto, radi sodelujejo tudi mnogi znameniti dirigenti ter številni vrhunski solisti iz domovine in tujine. Poseben dokaz njegove visoke kakovosti so redna vabila na koncerte in festivale vojaških orkestrov v različne konce Evrope in ZDA, kjer nastopa kot spoštovanja vreden ambasador slovenske kulture.

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.