Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Janez Juhant (foto: Tanja Dominko)
Dr. Janez Juhant | (foto: Tanja Dominko)

Dr. Juhant: Referendum o RTV uspel Slovence še bolj razklati

Slovenija | 28.11.2022, 15:20 Alen Salihović

Zaslužni profesor dr. Janez Juhant je za portal Časnik.si zapisal komentar po treh referendumih. Osredotočil se je na referendum o zakonu o RTV. Njegovo razmišljanje, ki ga je posredoval tudi v uredništvo Radia Ognjišče objavljamo v celoti.

Referendum 2023

Očitno je bila volilna kampanja v glavnem usmerjena v novelo Zakona o RTV Slovenija. Potekala je pod pritiskom vladajočih in razdiralnega delovanja dela novinarjev na naši osrednji medijski hiši. Govorilo se je o njenih problemih, malo pa o prispevku tega vodstva za njihovo razreševaje. Vse pa je bilo preglasovano z neposrednimi pritiski vladajočih in rovarjenjem tega dela novinarjev. Premier je bil nedvoumen in je napovedal prevzem medija ter zato aktiviral tudi civilno družbo, ki ji je pred volitvami obljubil in v proračunu po besedah Fiskalnega sveta tudi zagotovil denar in uspeh ni izostal. Ob tem se poraja vprašanje, ali ne bi veljalo poiskati botrov v ustreznih ustanovah desničarjev, med njimi so celo naši bogati rojaki, da bi ustvarili bolj primerno družbeno ravnotežje tudi civilne družbe. In kaj je našimi sposobnimi in prodornimi podjetniki, ki imajo srce za to državo in lahko pomagajo uravnotežiti ta njen enostranski tok?

Referendumske oddaje o tem in drugih dveh zakonih zaradi teh prevladujočih propagandnih in celo lažnih sporočil torej niso dosegle pravega namena: osvestiti gledalce in poslušalce za resnične probleme glede zakonov o RTV Slovenija, o oskrbi starejših in o vladi, ostale so slabo učinkovite. Razen tega so tudi drugi komercialni mediji večinoma pomagali zavajati in so odvračali od pravih problemov, tudi o prikriti nameri te vlade, ki si želi podrediti nacionalno medijsko hišo. Saj je tudi predstavnica civilne družbe jasno povedala, da so šli v kampanjo zato, da pomagajo Vladi, da osvoji nacionalno televizijo. Malo je bilo govora o tem, da je vodstvo RTV Slovenija izboljševalo učinkovitost, da ne govorimo o tem, da se je v zadnjih mesecih tudi zaradi razprav v javnosti o RTV SLO in ukrepih vodstva za večjo pluralnost hiše gledanost televizijskih oddaj povečala.

Brez dvoma je bila odločitev o Zakonu o vladi bolj razumljiva in zato kljub 'zavzetosti civilne družbe' bolj uravnotežena. Smo pa poraženci tega referenduma Slovenci v tako pogosto opevani prihodnosti Svobode, kajti dolgotrajna oskrba nas vseh bo vprašljiva. Socialna stiska se bo povečevala in tudi ti mladi, ki zdaj s širokim nasmeškom podpirajo to vlado za kratkoročne učinke in neposredne nagrade, ne bodo imeli iz česa živeti. Ali ni žalostno, da Vlada zapravlja denar za utrjevanje svoje oblasti, za menjavo kadrov v upravi in širitev birokracije, obenem pa zvišuje davke ter jemlje že uzakonjeni denar za plače, malo ali nič pa stori za potrebe oziroma stike ljudi? V razpravah o dolgotrajni oskrbi so vladajoči pokazali, da nimajo predstav in kadra: Kaj pa sta konkretnega vedela povedati vladna predstavnika, ki sta sodelovala v povolilni oddaji na nacionalki, kako bi uveljavili zakone, njuna retorika je bila, kot ves čas kampanje usmerjena –tudi glede novele o RTV SLO - v napade na prejšnjo vlado in stranko SDS. To zamegljevanje je otežilo volivcem, da bi dojeli, da gre za prihodnost vsakega izmed nas. Slovenska družba potrebuje sistem, ki bo vzdržen in vsi se moramo osveščati in vodilni poiskati poti, za samooskrbo starostne družbe. A končno volivci odločajo in z večino sprejemajo –žal tudi dolgoročno škodljive - posledice svojih odločitev.

Je pa ta referendum uspel Slovence še bolj razklati in potisniti nazaj v revolucionarne čase. To bo novi zakon o RTV Slovenija lahko le še krepil. Kajti kot je dejal komentator, veljajo v medijih dvojna merila: sedaj vladajočim se spregledajo nečednosti, prejšnjim pa se še kar naprej daje nalepke »temnih sil«, kot se je izrazil drug komentator. Nekateri bodo bogateli na račun države, vse več bo revnih, številni pa bodo sploh težko preživeli. Revščine se že moramo dotakniti, čeprav bi jo lahko z ustreznimi ukrepi odpravljala oblast in tega ne bi bilo treba, saj smo ustvarjalna družba. Opevana prihodnost Slovenije gre torej v orbanizacijo imenovano golobizacija, na kar smo že opozarjali ob branju Dreherjeve knjige Ne živite od laži. Dogaja se nam, kar je opozoril parlament EZ v izjavi Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu leta 2009, da se lahko ta ponovi, če zavestno ne gojimo demokracije. Svoboda nas ne pelje v prihodnost, pač pa v ono preteklost po letu 1945, ko smo morali živeti pod diktaturo, eni so si lahko privoščili vse, drugi pa smo morali molčati in delati. Vendar se zdaj vsaj v formalni demokraciji kljub temu ne bomo pustili kar utišati, čeprav vladajoči to hočejo, zato verjamem, da tudi ta referendum ni zadnja beseda!

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...