Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Državni zbor, poslanci (foto: Bor Slana/STA)
Državni zbor, poslanci | (foto: Bor Slana/STA)

SDS za nov referendum

Slovenija | 17.11.2022, 15:08 Petra Stopar Rok Mihevc

Državni zbor je danes opravil razpravo o predlogu novele zakona o dohodnini, glasovanje o njenem sprejemu pa bo opravil na eni od prihodnjih sej. Pred tem mora namreč odločiti glede predloga za razpis posvetovalnega referenduma, ki ga je tik pred glasovanjem vložila poslanska skupina SDS. Čeprav je odbor za finance v novelo vnesel nekaj dopolnil opozicije, slednja ostaja kritična, saj da spremembe pri dohodnini pomenijo korak k nižjim plačam.

Po besedah ministrstva eden ključnih instrumentov

Po besedah državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Tilna Božiča je vlada pripravila predlog novele zakona o dohodnini »ki predstavlja enega od ključnih instrumentov za zagotavljanje javno finančnih vzdržnostih v teh negotovih časih.« Z novelo se bo po oceni ministrstva v državno blagajno naslednje leto steklo za 120 milijonov evrov več dohodnine, kot ob trenutno veljavnem zakonu.

NSi v pomoč »popoldancem«

Ali se kdo vpraša o vzdržnosti financ ljudi, ki delajo, je na odboru zanimalo poslanca SDS Rada Gladka. »Se pravi kmetov, samostojnih podjetnikov in v končni fazi vseh, ki z vsakodnevnim delom služijo svoj kruh.« Pri obdavčitvi samostojnih podjetnikov, ki so vključeni v sistem normiranih odhodkov, bo v skladu s sprejetim dopolnilom NSi veljalo, da se jim priznani normirani odhodki znižajo z 80 na 40 odstotkov, če dosegajo 50.000 evrov prometa. »To pomeni, da vsi normirani SP-ji ostajajo enako kot do sedaj in tudi pri »popoldancih« ostaja v veliki meri za večino enako,« je povedal poslanec Jernej Vrtovec.

Ali se kdo vpraša o vzdržnosti financ ljudi, ki delajo?

SDS v pomoč mladim

Pomemben mejnik pa je po njegovem tudi sprejeto dopolnilo NSi o 7,5-odstotnem dvigu splošne olajšave za vzdrževane družinske člane v naslednjih dveh letih. »Se pravi za vsakega otroka pomagamo družinam, to smo včeraj z amandmajem dosegli in tudi za mlade se bo s podporo amandmajem poslanske skupine SDS doseglo to, da se bo mladim do 29 leta z dodatno davčno razbremenitvijo pomagalo.« Slednjim se bo namreč davčna osnova od dohodka iz delovnega razmerja znižala za 1300 evrov in ne le za 1000 evrov.

Kljub vsemu opozicija kritična

Ne glede na sprejeta dopolnila, so v opoziciji kritični do vladne davčne politike, ki po Vrtovčevi oceni ljudi v kriznih časih dodatno obremenjuje, namesto da bi jim pomagala. V NSi se bodo zato glasovanja vzdržali, SDS pa bo glasovala proti. Medtem ko koalicijski Levica in Svoboda noveli napovedujeta podporo, se bodo v SD vzdržali, ker po njihovem mnenju predlog ne sledi ambicioznim ciljem iz koalicijske pogodbe.

Slovenija
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...