Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
V centru ta otroke s posebnimi potrebami v Burundiju (foto: Slovenska karitas)
V centru ta otroke s posebnimi potrebami v Burundiju | (foto: Slovenska karitas)

Do zdaj zbrali za vrtec, 8 šol, 7 bolnišnic, 5 porodnišnic in 26 vodnjakov

Svet | 01.09.2022, 08:26 Maja Morela

Slovenska karitas tudi letos organizira dobrodelni akciji Za srce Afrike in Z delom do dostojnega življenja. Zbira sredstva za humanitarno in razvojno pomoč najrevnejšim družinam v Afriki in jim tako omogoča boljše pogoje za preživetje.

Kakšni so sadovi akcije Za srce Afrike?

Akcija Za srce Afrike poteka že 17 leto. Zbrana sredstva so namenjena projektom na področjih zdravstva, šolstva ter oskrbe z vodo in hrano. Dosedanja pomoč iz Slovenije dnevno lajša življenje več kot 250.000 ljudem v srcu Afrike. Vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jana Lampe: "Ljudje v Afriki živijo res preprosto v hiškah iz blata, brez elektrike, nimajo niti za milo, manjka osnovne infrastrukture, kot so šole, vodnjaki, zdravstveni centri, še posebej na podeželju Afrike. S pomočjo teh akcij jim pomagamo do preživetja in bolj dostojnega življenja. Preko akcije, ki poteka že 17 let, smo do zdaj na Slovenski karitas opremili, zgradili, obnovili 8 šol in vrtec, 7 zdravstvenih centrov in 5 porodnišnic, 26 vodnjakov."

Novinarska konferenca Slovenske karitas
Novinarska konferenca Slovenske karitas © Slovenska karitas

Kupi kozo

Z akcijo Z delom do dostojnega življenja pri Karitasu nadaljujejo z zbiranjem mesečnih darov, s katerimi podpirajo plačila dela staršev iz najrevnejših družin na misijonih v Afriki, Albaniji in na Šrilanki. Da lahko družina z lastnim delom preživi in dostojneje živi, ima dostop do hrane, zdravil in šolskih potrebščin, je dovolj že ena koza. "In z eno samo kozo si družina v Afriki res opomore. Ker gnojijo zemljo, pridelajo več zelenjavo, to prodajo in nekaj zaslužijo," je za naš radio še povedala Jana Lampe.

Pozdravi od prejemnikov pomoči

Posamezne razvojne projekte sofinancira tudi Ministrstvo za zunanje zadeve RS, zato se je konference udeležil tudi veleposlanik in vodja Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč Robert Kokalj. Sestra Polona Švigelj, dolgoletna misijonarka v Senegalu pa je na konferenci predala hvaležne pozdrave vseh, ki so pomoč že prejeli.

AKCIJA ZA SRCE AFRIKE

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 LJ,

TRR: SI56 02140-0015556761,

Sklic: SI 00 2127, Namen: Za srce Afrike.

Možnost darov tudi s SMS sporočilom AFRIKA, AFRIKA5 ali AFRIKA10 na 1919 s prispevkom 1, 5 oz. 10 EUR, zgibanka s položnico  pa je na voljo v septembrski reviji Ognjišče. Več na karitas.si.

Svet
Papež Frančišek v Kongu (photo: Vatican Media) Papež Frančišek v Kongu (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek: Roke stran!

Več tisoč ljudi se je včeraj zbralo na ulicah in strehah hiš v Kinšasi ter tako pozdravilo papežev prihod v Kongo.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...