Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Manca HribarManca Hribar
Cvetka Češarek Tomaževič, Viki Selan, Andrejka Puntar Gaser in Gabi Bajda Križ (foto: Instagram profil Jeklenih magnolij)
Cvetka Češarek Tomaževič, Viki Selan, Andrejka Puntar Gaser in Gabi Bajda Križ | (foto: Instagram profil Jeklenih magnolij)

Naravna lepota je nekaj, česar ni

Slovenci po svetu | 22.08.2022, 12:23 Matjaž Merljak

To je le eno od sporočil predstave Jeklene magnolije, s katero je to poletje v Sloveniji gostovala Gledališka skupina društva Slovenska pristava iz Buenos Airesa. Z Maručo Zurc, Milošem Mavričem, Adrianom Gaserjem, Andrejko Puntar, Viki Sela in Eriko Čeč sem se pogovarjal za oddajo Slovencem po svetu in domovini.

Jeklene magnolije so v domači dvorani v Kastelarju premierno uprizorili in dvakrat ponovili leta 2016. Z njo naj bi v Slovenijo prišli leta 2020, a zaradi pandemije ni bilo mogoče, so pa lani nastopili pri rojakih v Mendozi. Dolgo načrtovana turneja je obsegala šest ponovitev igre, in sicer v Šentrupertu na Dolenjskem, v Šentvidu v Ljubljani, v Tuhinju, Adergasu, Šentjoštu nad Horjulom in v Škofji Loki. Povsod so doživeli topel in srečen sprejem. Ljudje so se na glas nasmejali v humornih delih igre, ob resnih pa potočili tudi kakšno solzo. Vsi pa so nastopajočim izrekli priznanje za odlično podajanje v slovenskem jeziku. Po vrnitvi domov jih čaka še zaključna predstava v Lanusu v Slovenski vasi v Buenos Airesu.

Slovenska pristava je eden od šestih slovenskih domov v Buenos Airesu, kjer imajo sobotno šolo, pevsko, folklorno in mladinsko skupino, pa tudi gledališko. Režiserka predstave in tudi seveda ena od igralk (Shelbyina mama) pri Jeklenih magnolijah je Maruša Zurc. Poleg nje so bili moji sogovorniki tudi Miloš Mavrič (prišepetovalec in pomočnik pri postavljanju scenografije), Adrian Gaser (zvok in luči), Andrejka Puntar (Shelby), Viki Selan (Anelle) in Erika Čeč (prišepetavanje, maskiranje in pričeske). Prisluhnite pogovoru

Jeklene magnolije, predstava v Adergasu
Jeklene magnolije, predstava v Adergasu © Instagram profil Jeklenih magnolij

Predstava prikazuje dogajanje v frizerskem salonu ter prepleta tri življenjske situacije: poroko, rojstvo in smrt. Ves čas pa se odkrivajo tudi značaji in različne stvari iz preteklosti zelo različnih in posebnih žensk. Vse to pred igralca postavlja tudi ne malo vprašanj.

So eni od prvih, ki so pripravili tudi argentinske podnapise, tako da so jih lahko spremljale tudi osebe, ki so poročene s Slovenci ali pa znanci iz njihovih služb in iz argentinske skupnosti.

Andrejka Puntar je sprva sodelovala v gledališki skupini v San Justu, vesela je, da so jo po poroki dobro sprejeli tudi v Karapačaju. Tudi Viki Selan nastopa že od malega in ji zelo veliko pomeni, da lahko nastopa v slovenskem jeziku, ker je to del njene osebnosti. Erika Čeč sodeluje pri mladinski organizaciji, kjer vsako leto za mladinski dan na oder postavijo eno predstavo, za katero tudi sami napišejo besedilo.

Beti Petkovšek Mavrič, Gabi Bajda Križ, Maruča Zurc in Cvetka Češarek Tomaževič
Beti Petkovšek Mavrič, Gabi Bajda Križ, Maruča Zurc in Cvetka Češarek Tomaževič © Instagram profil Jeklenih magnolij

Maruča Zurc je dejala, da je za igranje nekoliko težje dobiti moške (saj imajo zaradi drugih obveznosti – tudi v slovenski skupnosti – manj časa), sploh ker so slovenske igre z več moškimi vlogami kot ženskimi, a jo veseli, da se mladi pridružijo gledališki skupini – treba jih je le znati na pravi način vključiti. Miloš Mavrič je tudi začel nastopati zgodaj, prve izkušnje so bile v misijonskem zavodu v šoli, to gostovanje v Sloveniji zanj ni bilo prvo. Adrian Gaser se je tudi preiskusil na odru, zdaj pa je že nekaj časa član skuine Audio Pristava, ki sicer deluje že več kot 15 let in to ne le v domačem slovenskem domu, ampak vseh večjih slovenskih dogodkih.

Stranke v frizerskem salonu med urejanjem zunanjosti razgaljajo svoja čustva in razkrivajo težave, upe in strahove, s katerimi se soočajo.

Vsem nastopajočim in pomočnikom veliko pomeni, da so lahko gostovali v Sloveniji, ker je to domovina njihovih staršev in starih staršev, o kateri so se učili doma in v šolah. Tu se počutijo doma. Tudi vsak, ki prvič pride v Slovenijo, mu je tu domače, varno. Navdušeni so nad lepoto dežele, nad na novo pridobljenimi prijatelji in znanci.

Slovenci po svetu
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram) Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...

O avtorju