Petra StoparPetra Stopar
Urednik mag. Božo Rustja (foto: Založba Ognjišče)
Urednik mag. Božo Rustja | (foto: Založba Ognjišče)

Ko protifašisti uporabljajo fašistične metode

Komentar tedna | 06.05.2022, 14:30 Božjo Rustja

Najbrž ni poslušalca Radia Ognjišče, ki ne bi slišal, kako je ena od sindikalistk pred volitvami javno napovedala, da bo organizirala kontrolo v cerkvah. »Kontrolorji« bodo poslušali, kaj duhovniki govorijo. Reči je treba, da gospa ni bila izvirna.

Primorske duhovnike so nadzirali že fašisti in sicer njihovi špijonski hlapci, izdajalci svojega naroda. Naj si gospa in njeni privrženci preberejo roman Franceta Bevka Kaplan Martin Čedermac. Duhovnikov, ki so to doživeli žal skoraj ni več med nami, da bi ji povedali. Ji pa jaz lahko posredujem njihova pričevanja. Veliko sem jih slišal iz njihovih ust in veliko prebral. Torej prvi so duhovnike pri nas nadzirali fašisti.

V letošnji januarski številki Ognjišča je profesorica Martina Orožen povedala, kako so v času njenega otroštva tudi nacisti na Štajerskem nadzirali duhovnike. Okupatorjevi sodelavci so skrbno pazili, kaj so v cerkvi govorili duhovniki.

Seveda seznam »kontrolorjev« s tem ni popoln. Duhovnike so nadzirali tudi komunisti. Se še spominjam tega. Tudi lahko povem, kako je to zgledalo. Samo en primer: ko sem leta 1988 prišel kot diakon v Sežano, mi je na samem začetku takratni dekan dejal: »Stalno smo nadzirani. Toliko da veš. Vse, kar boš delal in govoril, bodo vedeli.« Pa se je pisalo leto 1988!

Torej se je gospa sama prištela v neslavno družbo. Je pa lepo, da je pokazala, pri kom se navdihuje glede nadziranja Cerkve – pri fašistih, nacistih in komunistih. Ti so tako delali in podobno je hotela delati ona. Ne vem, koliko kontrol je izvedla, je pa že grozna namera, da nekdo leta 2022 napove metode, ki so jih uporabljali diktatorski režimi.

Ironija, da tisti, ki se imajo za protifašiste uporabljajo fašistične metode. Vredno vsakršne obsodbe. Pa je je bila deležna? So se sedaj zbrali demonstranti, ki so vztrajno demonstrirali proti fašizmu in protestirali proti napovedi uporabe fašističnih metod? Niso! So jo obsodili v medijih? Komaj kdo.

Duhovnike so nadzirali tudi komunisti. Se še spominjam tega. Tudi lahko povem, kako je to zgledalo. Samo en primer: ko sem leta 1988 prišel kot diakon v Sežano, mi je na samem začetku takratni dekan dejal: »Stalno smo nadzirani. Toliko da veš. Vse, kar boš delal in govoril, bodo vedeli.«

Pa njena namera nikakor ni bila nedolžna kot morda zgleda na prvi pogled. Na neki način je napovedala nekakšno politično policijo, ki bo pazila, kaj govorijo ljudje. V tem primeru duhovniki. Sicer je to, da se politično opredeliš po njeno narobe in vredno najprej nadzora, potem prijave. Po civilni zakonodaji ima vsak človek pravico, da se politično opredeli in javno pove, da mu je bliže določena politična opcija. Seveda se lahko vprašamo, če je modro, da to naredi duhovnik med bogoslužjem. A to je interna cerkvena stvar.

Pa pojdimo po gospejini logiki še naprej. Recimo, da se vam zdi, da ljudje kršijo prometne predpise. In sedaj vi uporabite njeno logiko in greste na cesto ter začnete kontrolirati ljudi. Za začetek bi se postavili ob prehod za pešce in nadzirali, kdo napačno prečka cesto. Pa zakaj jih bi samo kontrolirali, kar ustavili bi jih in jim začeli brati levite, celo groziti in lahko celo od njih pobirati denarne kazni. In ta princip bi prenesli še na druga področja. Imeli bi nekaj vzporednih policij in kontrolnih služb. Nekaj parapolicij, skoraj nekaj paravojaških struktur.

Ali se ne grozno sliši? Seveda se grozno sliši in vendar smo nekaj podobnega slišali javno in so tiste besede s strašnimi posledicami prenesli mnogi mediji ne da bi se javnost od njih ogradila. V demokraciji ne more neka gospa kontrolirati ljudi, ampak imamo zato ustrezne službe. Paravojaške in parapolicijske enote so v zgodovini, tudi bližnji, naredile ogromno hudega.

Potem bi bilo pravično, da bi povedal, da bo v slogu enoumja poslušal samo tiste organizacije civilne družbe, ki mislijo tako kot on, oziroma, ki mislijo, kakor rečemo »strici iz ozadja«. Ali pa celo stojijo za njimi?

Besede je izrekla gospa, ki se ima za del civilne družbe. Zmagovalec letošnjih volitev pa je dejal, da bo izredno pozoren na predloge civilne družbe. Bo upošteval tudi omenjeni nasvet gospe? Upam, da ne. Pričakovali bi zato, da bi se javno in jasno ogradil od takih izjav civilne družbe, ki jo namerava upoštevati.

Prav tako bi pa pričakovali, da bi se bolj natančno izrazil, ali bo prisluhnil vsem delom civilne družbe ali samo nekaterim. Bo, na primer, prisluhnil tudi Gibanju za življenje, ki organizira pohod za življenje? Tudi ti so civilna družba! Ali pa bo upošteval samo tisto civilno družbo, ki misli tako kot on in ga bo v vsem nekritično podpirala?

Potem bi bilo pravično, da bi povedal, da bo v slogu enoumja poslušal samo tiste organizacije civilne družbe, ki mislijo tako kot on, oziroma, ki mislijo, kakor rečemo »strici iz ozadja«. Ali pa celo stojijo za njimi?

Naj ob sklepu dodam, da k sreči gospa ni izvedela za velik incident, ki se je zgodil v izolski cerkvi. Vanjo je prišel golob in odgovorni so menili, da je v cerkvi nezaželen in izgnali so ga iz svetišča. Seveda je šlo za ptico, toda kdo ve, če ne bi bil za večkrat omenjeno gospo to že incident, vreden njene stroge kontrole in še strožjega ukrepanja!

Komentar tedna
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.