Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Volitve v državni zbor 2022 (foto: Rok Mihevc)
Volitve v državni zbor 2022 | (foto: Rok Mihevc)

Novo vlado čakajo zlasti izzivi zaradi vojne v Ukrajini

Slovenija | 25.04.2022, 14:02 Andrej Šinko

V gospodarstvu si želijo čimprejšnjega oblikovanja vlade, ki bo znala preseči delitve in bo delala v dobro slovenskega gospodarstva. Ob tem opozarjajo na številne izzive s katerimi se bo morala soočiti. Veliko pričakovanj imajo tudi nekatere druge skupine.

"Za solidarnost in socialno državo največ naredijo gospodarski razvoj in investicije"

Slovenijo v prihodnje čakajo številni izzivi, ki so posledica okrevanja po pandemiji in vojne v Ukrajini. Med njimi relativno visoka inflacija, dražji energenti pa tudi pomanjkanje različnih surovin. Ekonomist Matej Lahovnik pravi, da bo nova vlada zato morala zelo hitro začeti z delom. »Ne bo veliko časa, ker smo sredi energetske in prehrambene krize, tudi varnostne krize, inflacijski pritiski so veliki, svet skrbi morebitna stagflacija oziroma da bi prišlo do upada gospodarske rasti in visoke rasti cen. Zelo hitro bodo morali ukrepati.«

V malem gospodarstvu si želijo predvsem stabilne vlade, ki bo znala povezati leve in desne ter bo delala v dobrobit slovenskega gospodarstva. »Pričakujemo, da bo Golob sestavil takšno vlado, da bo dejansko imela večino v državnem zboru,« je dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.

Direktorica Združenja Manager Petra Juvančič poudarja, da pot do bogate države in blaginje vodi skozi spodbudno poslovno okolje, ki omogoča zaposlovanje in ustvarjanje. Za solidarnost in socialno državo pa po njenih besedah največ naredijo gospodarski razvoj in investicije. Za omenjeno je nujno sodelovanje, pomembno pa je tudi s katerimi ukrepi se trudimo doseči zastavljene cilje.

Dohodninski zakon se naj nadgradi s socialno kapico

Generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik pričakuje, da bo dohodninski zakon ostal in da se ga bo nadgradilo s socialno kapico. Meh pa si želi, da bo tudi nova vlada upoštevala njihove predloge. »Da bi se uresničili, da se znižajo prispevki in se posledično zvišajo neto plače zaposlenih, da bomo imeli takšno gospodarstvo kot ga imajo nekatere sosednje države, na primer Avstrija, Nemčija.«

Kot civilna družba smo s to vlado delali dobro. Za upokojence je bilo marsikaj postorjeno.

Potrebna bo celovitejša pokojninska reforma

Na drugi strani imajo nekatere zahteve že tudi sindikati, ki si želijo pogovorov in novega socialnega sporazuma. V SVIZ-u pričakujejo tudi takojšnjo naslovitev stavkovnih zahtev. Zaradi demografskih sprememb bo potrebna tudi celovitejša pokojninska reforma. Na Zvezi društev upokojencev pa si želijo, da bi se pokojninska blagajna prečistila, prejemki za katere niso vplačani prispevki pa da se prenesejo na področje sociale. »Kot civilna družba smo s to vlado delali dobro. Za upokojence je bilo marsikaj postorjeno,« je dejal predsednik ZDUS-a Janez Sušnik in dodal, da upa, da bodo dobro sodelovali tudi z novo vlado.

Dobrega sodelovanja z njo si želijo tudi v skupnosti in združenju občin, kjer upajo, da se jih bo dojemalo kot enakovrednega partnerja, in ne nekoga, s katerim bi se morali pogajati. Želijo si tudi enakomernega razvoja vseh delov Slovenije in nadaljevanja izvajanja infrastrukturnih projektov.

Slovenija
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...