Jože Bartolj
Marko Zupan
Petra Stopar
Volitve v državni zbor 2022 (foto: Rok Mihevc)
Volitve v državni zbor 2022 | (foto: Rok Mihevc)

Novo vlado čakajo zlasti izzivi zaradi vojne v Ukrajini

25.04.2022, 14:02 Andrej Šinko

V gospodarstvu si želijo čimprejšnjega oblikovanja vlade, ki bo znala preseči delitve in bo delala v dobro slovenskega gospodarstva. Ob tem opozarjajo na številne izzive s katerimi se bo morala soočiti. Veliko pričakovanj imajo tudi nekatere druge skupine.

"Za solidarnost in socialno državo največ naredijo gospodarski razvoj in investicije"

Slovenijo v prihodnje čakajo številni izzivi, ki so posledica okrevanja po pandemiji in vojne v Ukrajini. Med njimi relativno visoka inflacija, dražji energenti pa tudi pomanjkanje različnih surovin. Ekonomist Matej Lahovnik pravi, da bo nova vlada zato morala zelo hitro začeti z delom. »Ne bo veliko časa, ker smo sredi energetske in prehrambene krize, tudi varnostne krize, inflacijski pritiski so veliki, svet skrbi morebitna stagflacija oziroma da bi prišlo do upada gospodarske rasti in visoke rasti cen. Zelo hitro bodo morali ukrepati.«

V malem gospodarstvu si želijo predvsem stabilne vlade, ki bo znala povezati leve in desne ter bo delala v dobrobit slovenskega gospodarstva. »Pričakujemo, da bo Golob sestavil takšno vlado, da bo dejansko imela večino v državnem zboru,« je dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.

Direktorica Združenja Manager Petra Juvančič poudarja, da pot do bogate države in blaginje vodi skozi spodbudno poslovno okolje, ki omogoča zaposlovanje in ustvarjanje. Za solidarnost in socialno državo pa po njenih besedah največ naredijo gospodarski razvoj in investicije. Za omenjeno je nujno sodelovanje, pomembno pa je tudi s katerimi ukrepi se trudimo doseči zastavljene cilje.

Dohodninski zakon se naj nadgradi s socialno kapico

Generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik pričakuje, da bo dohodninski zakon ostal in da se ga bo nadgradilo s socialno kapico. Meh pa si želi, da bo tudi nova vlada upoštevala njihove predloge. »Da bi se uresničili, da se znižajo prispevki in se posledično zvišajo neto plače zaposlenih, da bomo imeli takšno gospodarstvo kot ga imajo nekatere sosednje države, na primer Avstrija, Nemčija.«

Kot civilna družba smo s to vlado delali dobro. Za upokojence je bilo marsikaj postorjeno.

Potrebna bo celovitejša pokojninska reforma

Na drugi strani imajo nekatere zahteve že tudi sindikati, ki si želijo pogovorov in novega socialnega sporazuma. V SVIZ-u pričakujejo tudi takojšnjo naslovitev stavkovnih zahtev. Zaradi demografskih sprememb bo potrebna tudi celovitejša pokojninska reforma. Na Zvezi društev upokojencev pa si želijo, da bi se pokojninska blagajna prečistila, prejemki za katere niso vplačani prispevki pa da se prenesejo na področje sociale. »Kot civilna družba smo s to vlado delali dobro. Za upokojence je bilo marsikaj postorjeno,« je dejal predsednik ZDUS-a Janez Sušnik in dodal, da upa, da bodo dobro sodelovali tudi z novo vlado.

Dobrega sodelovanja z njo si želijo tudi v skupnosti in združenju občin, kjer upajo, da se jih bo dojemalo kot enakovrednega partnerja, in ne nekoga, s katerim bi se morali pogajati. Želijo si tudi enakomernega razvoja vseh delov Slovenije in nadaljevanja izvajanja infrastrukturnih projektov.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...