Slavi Košir
Marko Zupan
Meta Potočnik
Preganjanje kristjanov (foto: Vatican News)
Preganjanje kristjanov | (foto: Vatican News)

Vsak sedmi kristjan na svetu je preganjan zaradi svoje vere

23.01.2022, 07:10 Marjana Debevec

Vsak sedmi kristjan na svetu je preganjan zaradi svoje vere, v letnem poročilu ugotavlja organizacija Open Doors. Mnogi zatiralci vedno ostanejo nekaznovani.

Zaradi svoje vere je po svetu preganjanih 360 milijonov kristjanov, v nekaterih državah se nasilje nad njimi samo še stopnjuje. Iz razlogov, povezanih z vero, je bilo med 1. oktobrom 2020 in 30. septembrom 2021 ubitih več kot 5800 kristjanov, kar je skoraj za četrtino več kot prejšnje leto. Pojasnjuje Christian Nani, direktor Open Doors Italia: »Odkar že 30 let pripravljamo to poročilo, je to najvišja raven, ki je bila kadar koli dosežena v absolutnem smislu preganjanja. Preganjajo enega od sedmih kristjanov na svetu, v Afriki enega od petih, v Aziji dva od petih. Priča smo rasti pojava, ki vpliva na življenje krščanskih skupnosti in posameznikov z različnih zornih kotov

Potem ko je bila dvajset let na vodilnem mestu med najbolj nevarnimi državami za kristjane v svetu Severna Koreja, je ta neslavni naziv letos pripadel Afganistanu. Največ smrti kristjanov zaradi njihove vere pa še vedno beleži Afrika, kjer prednjači v veliki večini Nigerija. Po Nanijevih besedah se tudi v Afriki širi džihadizem, ki za seboj pušča opustošenje in številne smrtne žrtve.

Med državami, kjer se zaradi poglabljanja hindujskega nacionalima krepi preganjanje kristjanov, je Indija. Mnogi kristjani zaradi teh hudih pritiskov zapuščajo svoje dežele in so prisiljeni zatočišče iskati drugod.

Bistveni vidik, ki ga poudarja Nani, je, da poleg vse večjega nasilja narašča pritisk, ki ga razumemo kot diskriminacijo ali nadlegovanje, to je značilno še posebej za Evropo.

Po podatkih človekoljubne organizacije »Pomoč Cerkvi v stiski«, pa je vedno več mladih kristjank žrtev nasilja islamističnih skupin: ugrabitev, zasužnjevanja, prisilnih porok in spolnega izkoriščanja. V zadnjem času pri omenjeni organizaciji beležijo ciljno strategijo islamističnih skrajnežev proti krščanskim ženskam in dekletom v državah, kjer živijo krščanske manjšine. Na mnogih območjih so po poročanju Družine razsežnosti tovrstnega nasilja že enake genocidu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice
Zaščita otroka v maternici (photo: Pixabay) Zaščita otroka v maternici (photo: Pixabay)

Za rešitev matere ni treba usmrtiti otroka

Zgodba hrvaške mamice, katere otroku so v 24. tednu nosečnosti odkrili tumor v glavi, ima zelo velik odmev v javnosti. Na Hrvaškem so ji splav zavrnili, opravila naj bi ga v Sloveniji.