Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Preganjanje kristjanov (foto: Vatican News)
Preganjanje kristjanov | (foto: Vatican News)

Vsak sedmi kristjan na svetu je preganjan zaradi svoje vere

Novice | 23.01.2022, 07:10 Marjana Debevec

Vsak sedmi kristjan na svetu je preganjan zaradi svoje vere, v letnem poročilu ugotavlja organizacija Open Doors. Mnogi zatiralci vedno ostanejo nekaznovani.

Zaradi svoje vere je po svetu preganjanih 360 milijonov kristjanov, v nekaterih državah se nasilje nad njimi samo še stopnjuje. Iz razlogov, povezanih z vero, je bilo med 1. oktobrom 2020 in 30. septembrom 2021 ubitih več kot 5800 kristjanov, kar je skoraj za četrtino več kot prejšnje leto. Pojasnjuje Christian Nani, direktor Open Doors Italia: »Odkar že 30 let pripravljamo to poročilo, je to najvišja raven, ki je bila kadar koli dosežena v absolutnem smislu preganjanja. Preganjajo enega od sedmih kristjanov na svetu, v Afriki enega od petih, v Aziji dva od petih. Priča smo rasti pojava, ki vpliva na življenje krščanskih skupnosti in posameznikov z različnih zornih kotov

Potem ko je bila dvajset let na vodilnem mestu med najbolj nevarnimi državami za kristjane v svetu Severna Koreja, je ta neslavni naziv letos pripadel Afganistanu. Največ smrti kristjanov zaradi njihove vere pa še vedno beleži Afrika, kjer prednjači v veliki večini Nigerija. Po Nanijevih besedah se tudi v Afriki širi džihadizem, ki za seboj pušča opustošenje in številne smrtne žrtve.

Med državami, kjer se zaradi poglabljanja hindujskega nacionalima krepi preganjanje kristjanov, je Indija. Mnogi kristjani zaradi teh hudih pritiskov zapuščajo svoje dežele in so prisiljeni zatočišče iskati drugod.

Bistveni vidik, ki ga poudarja Nani, je, da poleg vse večjega nasilja narašča pritisk, ki ga razumemo kot diskriminacijo ali nadlegovanje, to je značilno še posebej za Evropo.

Po podatkih človekoljubne organizacije »Pomoč Cerkvi v stiski«, pa je vedno več mladih kristjank žrtev nasilja islamističnih skupin: ugrabitev, zasužnjevanja, prisilnih porok in spolnega izkoriščanja. V zadnjem času pri omenjeni organizaciji beležijo ciljno strategijo islamističnih skrajnežev proti krščanskim ženskam in dekletom v državah, kjer živijo krščanske manjšine. Na mnogih območjih so po poročanju Družine razsežnosti tovrstnega nasilja že enake genocidu.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...