Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Papež nagovarja diplomatski zbor (foto: Vatican News)
Papež nagovarja diplomatski zbor | (foto: Vatican News)

Migracije, covid, vojne in jedrsko orožje v središču papeževega govora diplomatom

10.01.2022, 13:00 Marjana Debevec

Sistemski odgovor na migracije, bolj proti lažnim novicam glede covida in cepljenja, ohranjanje nespremenljivih vrednot, prizadevanja za mir ter obsodba jedrskega orožja so bili le nekateri poudarki tradicionalnega papeževega nagovora diplomatskemu zboru.

Vsak od nas je odgovoren za svoje zdravje, pa tudi za zdravje drugih, je prepričan papež. Pogosto pustimo, da nas pogojujejo trenutne ideologije, utemeljene na neresničnih novicah ali pa le na delno prikazanih dejstvih. Prav pandemija pa od nas zahteva kulturo resničnosti, ki nam omogoča, da se soočimo s problemom in iščemo primerne rešitve, je prepričan sveti oče. Mednarodno skupnost je pozval, naj bodo zdravila in cepiva dostopna vsem.

Drug izziv so migracije. Evropa naj najde skupen odgovor nanj, je prepričan papež. Ljudi, ki prihajajo, naj bi porazdelili in jim omogočili dobro vključenost v lokalno okolje. Sveti oče se zaveda težav, s katerimi se nekatere države soočajo zaradi velikega priliva migrantov. »Od nikogar se ne sme zahtevati tega, kar ne zmore storiti. Vendar je velika razlika med sprejemanjem, tudi če v omejenem številu, in popolnem zavračanju.« Ta in vsi ostali izzivi pa niso le evropski, ampak globalni. Zato je po papeževih besedah treba iskati več dialoga, da bo tudi več stabilnosti v mednarodnih odnosih.

Znova je opozoril pred ideološko kolonizacijo, ki poskuša zabrisati razlike med kulturami. »Nikoli ne pozabimo, da so nekatere vrednote nespremenljive. Rad bi posebej spomnil na pravico do življenja od spočetja do naravnega konca in pravico do verske svobode

Velik del obsežnega govora diplomatom iz vsega sveta je papež posvetil nemirnim točkam našega planeta. Posebej je opozoril na stanje v Siriji, Izraelu in Palestini, Libiji, Južnem Sudanu, Etiopiji in v številnih drugih državah.

Problem po njegovem predstavlja jedrsko orožje. Zaželel je, da bi mednarodna konferenca o neširjenju jedrskega orožja spodbudila pomenljiv korak naprej. »Sveti sedež ohranja trdno prepričanje, da jedrsko orožje ni primerno orodje za odgovor na varnostne grožnje 21. stoletja. In da njihovo posedovanje ni moralno.«Edina pot, ki jo papež vidi v prihodnosti je utemeljena na dialogu in bratstvu.

Ob sklepu nagovora je znova izpostavil še pomen izobraževanja mladih in pa zagotavljanje dostojnega dela za vse. Po njegovem namreč ne bo pravega tehnološkega razvoja, če ljudje ne bodo imeli zaposlitve.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...