Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež nagovarja diplomatski zbor (foto: Vatican News)
Papež nagovarja diplomatski zbor | (foto: Vatican News)

Migracije, covid, vojne in jedrsko orožje v središču papeževega govora diplomatom

Svet | 10.01.2022, 13:00 Marjana Debevec

Sistemski odgovor na migracije, bolj proti lažnim novicam glede covida in cepljenja, ohranjanje nespremenljivih vrednot, prizadevanja za mir ter obsodba jedrskega orožja so bili le nekateri poudarki tradicionalnega papeževega nagovora diplomatskemu zboru.

Vsak od nas je odgovoren za svoje zdravje, pa tudi za zdravje drugih, je prepričan papež. Pogosto pustimo, da nas pogojujejo trenutne ideologije, utemeljene na neresničnih novicah ali pa le na delno prikazanih dejstvih. Prav pandemija pa od nas zahteva kulturo resničnosti, ki nam omogoča, da se soočimo s problemom in iščemo primerne rešitve, je prepričan sveti oče. Mednarodno skupnost je pozval, naj bodo zdravila in cepiva dostopna vsem.

Drug izziv so migracije. Evropa naj najde skupen odgovor nanj, je prepričan papež. Ljudi, ki prihajajo, naj bi porazdelili in jim omogočili dobro vključenost v lokalno okolje. Sveti oče se zaveda težav, s katerimi se nekatere države soočajo zaradi velikega priliva migrantov. »Od nikogar se ne sme zahtevati tega, kar ne zmore storiti. Vendar je velika razlika med sprejemanjem, tudi če v omejenem številu, in popolnem zavračanju.« Ta in vsi ostali izzivi pa niso le evropski, ampak globalni. Zato je po papeževih besedah treba iskati več dialoga, da bo tudi več stabilnosti v mednarodnih odnosih.

Znova je opozoril pred ideološko kolonizacijo, ki poskuša zabrisati razlike med kulturami. »Nikoli ne pozabimo, da so nekatere vrednote nespremenljive. Rad bi posebej spomnil na pravico do življenja od spočetja do naravnega konca in pravico do verske svobode

Velik del obsežnega govora diplomatom iz vsega sveta je papež posvetil nemirnim točkam našega planeta. Posebej je opozoril na stanje v Siriji, Izraelu in Palestini, Libiji, Južnem Sudanu, Etiopiji in v številnih drugih državah.

Problem po njegovem predstavlja jedrsko orožje. Zaželel je, da bi mednarodna konferenca o neširjenju jedrskega orožja spodbudila pomenljiv korak naprej. »Sveti sedež ohranja trdno prepričanje, da jedrsko orožje ni primerno orodje za odgovor na varnostne grožnje 21. stoletja. In da njihovo posedovanje ni moralno.«Edina pot, ki jo papež vidi v prihodnosti je utemeljena na dialogu in bratstvu.

Ob sklepu nagovora je znova izpostavil še pomen izobraževanja mladih in pa zagotavljanje dostojnega dela za vse. Po njegovem namreč ne bo pravega tehnološkega razvoja, če ljudje ne bodo imeli zaposlitve.

Svet, Politika, Sociala, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija, Zdravstvo, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.