Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sinoda 2021-2023 (foto: SŠK)
Sinoda 2021-2023 | (foto: SŠK)

»Mi« ali »jaz«? Bomo na sinodi uspeli dati prednost prvemu?

Cerkev na Slovenskem | 18.10.2021, 12:46 Marta Jerebič

"Nad Cerkvijo so zmeraj divjali viharji. Nanjo so prežale notranje in zunanje nevarnosti. Kjer je reševala težave tako, da se je zatekala v duhovno prenovo, je iz krize izšla prečiščena. Kjer se je težav lotila na posveten način, je izgubila svojo duhovno moč."

Štumpf: Sinoda je Božja obljuba pomoči

Tako je ob začetku sinode o prenovi Cerkve, ki se je ta konec tedna začela tudi na ravni škofij, razmišljal soboški škof Peter Štumpf. Dodal je, da so prepotrebno prenovo krščanstva vedno sprožili posamezniki, navdahnjeni s Svetim Duhom. "In prav sinoda je ena od takih velikih Božjih obljub pomoči vsem nam. Sinoda je pot, da bi dosegli Božje usmiljenje zase, za Cerkev in za ves svet. In ker je Sveti Duh srce sinode, smo na poti do sigurne in gotove zaupnosti z Bogom. Nimamo se ničesar bati. Ne gre za nalaganje dodatnih bremen, kako bi rešili sebe, Cerkev in svet. Gre preprosto za to, da odkrijemo in se prepričamo v to, kar je zaslutil že prerok Izaija, da smo namreč že opravičeni po Gospodovem služabniku, ki se nam je končno razodel v Kristusu." Celotna pridiga.

Začetek sinode v murskosoboški škofiji
Začetek sinode v murskosoboški škofiji © Škofija Murska Sobota

Zore: Ne druge, ampak drugačno Cerkev

Tudi drugi škofje v sinodalnem procesu izpostavljajo poslušanje ne samo ljudi, ampak tudi Svetega Duha. »Ni potrebno narediti druge Cerkve, potrebno je narediti Cerkev, ki bo drugačna,« je ljubljanski nadškof Stanislav Zore navedel misel nekega francoskega dominikanskega duhovnika. In kako si sam predstavlja Cerkev, ki bo drugačna? »Tako, da bo vsak, ko bo slišal besedo Cerkev, pomislil nase in ne na nekaj zunaj sebe. Ko bomo mi vsi postali Cerkev. Ko bo vsak samega sebe doživljal kot živega in dejavnega, kot nenadomestljivega člana skrivnostnega Kristusovega telesa.« Celotna pridiga.

Začetek sinode v ljubljanski stolnici
Začetek sinode v ljubljanski stolnici © SŠK / Tatjana Splichal

Bizjak: Sinoda je obljuba

Na pot sinode so v nedeljo stopili tudi v koprski škofiji. Škof Jurij Bizjak je poudaril, da potek za večjo sinodalnost predvideva tri vzajemne stopnje: poslušanje, delovanje in poslanstvo. Sinodo je označil za veliko obljubo, katere uspeh je odvisen od tega, koliko v to obljubo verjamemo. In sadovi so odvisni od tega, koliko posluha bomo namenili njenim obljubam, je še v pridigi spodbudil škof Bizjak.

Cvikl: Kjer ima prednost "mi" pred "jaz"

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl o razpravi o prenovi Cerkve, ki bo sledila v naslednjih mesecih, poudarja: »Ne gre samo zame in mojo misel ter moj prav ... Že II. vatikanski koncil se je odločil za skupno hojo. Gre torej za oživitev te odločitve, kjer ima prednost »mi« pred »jaz«. Celotna pridiga.

Začetek sinode v Mariboru
Začetek sinode v Mariboru © Radio Vatikan

V mariborski nadškofiji sočasno ob sinodalnem procesu začenjajo večletno pot razmišljanja o pastoralnem povezovanju župnij, pozornost bodo namenili tudi pripravi župnijskih sodelavcev oziroma tistih, ki so pripravljeni prevzeti kakšno vodstveno nalogo »s skupnim ciljem, da v naša občestva vrnemo življenje, ustvarjalnost in odgovornost. Ko je to prisotno, potem je tudi čut za služenje, za poslanstvo,« je še dejal nadškof Cvikl.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...