Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Terapija na daljavo ali obisk pri strokovnjaku in težava bo rešena. Žal ni tako preprosto.  (foto: PixaBay)
Terapija na daljavo ali obisk pri strokovnjaku in težava bo rešena. Žal ni tako preprosto. | (foto: PixaBay)

Z ranjenim dostojanstvom težko živimo

02.09.2021, 18:00 Nataša Ličen

Mnogi, ki trpijo, navzven delujejo na zelo nesimpatične načine. Kar posameznik kaže navzven, ni vse, kar on je. V skupnostih in družinah z ranjenimi odnosi prepoznamo veliko pomanjkanje dostojanstva. Tudi otroci iz takšnih družin s tem težko živijo. V vsakem smo zato dolžni prepoznati vsaj kapljico dostojanstva.

Ljudje bi v stiskah radi čimprej samo rešitev, a se mnogokrat še bolj zapletejo. Tudi številne službe pomoči se ne znajdejo najbolje in le vlečejo zgodbo. Zato je treba najprej poznati razlike med različnimi pristopi in postopki. Zaradi nevednosti si povzročamo veliko še dodatnega nepotrebnega trpljenja. Komunikacije med različnimi službami so zato nujne. Ljudje smo narejeni tako, če gredo stvari kolikor toliko normalno, da se želimo povezati.

V človeku je najprej duhovno, potem duševno. Izhajamo iz čustev in iz njih tudi delujemo. Mrtva duša težko razodeva.

Uživljajmo duše in sprejemajmo telesa, ob hkratnem zavedanju, da nas združuje nekaj večjega. Zato ne obupavajmo in se ne bojmo sodelovanja. Človekovo notranjost ne moremo ne poenostavljati in ne idealizirati. Treba je začutiti globino in širino slehernega človeka.

Iz čustev izhajamo in delujemo, vzemimo jih resno.
Iz čustev izhajamo in delujemo, vzemimo jih resno. © PixaBay

O pomenu človečnosti, empatije in karitativne drže, smo se v oddaji »Via positiva« pogovarjali z dr. Lio Katarino Kompan Erzar, dr. Tomažem Erzarjem in dr. Tomažem Stegujem.

Želimo si izoblikovati strokovne delavce, ki bi bili zmožni globoke empatije do človeškega trpljenja in bi ga ljudem pomagali osmisliti. Videti dostojanstvo znotraj trpljenja. V pogovoru boste morda začutili pravi namig tudi ob svojih negotovostih.

Lia Katarina Kompan Erzar in Tomaž Erzar
Lia Katarina Kompan Erzar in Tomaž Erzar © NL

Dr. Tomaž Erzar: »Karitas ni samo razdeljevanje hrane in oblek, ampak je v prvi vrsti delo z ljudmi. Za delo z ljudmi pa smo danes po teoretični plati morda že opremljeni, po praktični pa vsi premalo. Toliko stvari se odpre, ko se posvetimo temu, kje so ljudje, zakaj ne morejo v življenju napredovati, zakaj so nesrečni in depresivni?
Na Teološki fakulteti odgovarjajo s študijskim programom za izpopolnjevanje karitativnega in humanitarnega dela. Prostovoljstvo v človekoljubnih dobrodelnih organizacijah želijo strokovno dopolniti.

Doc. dr. Tadej Stegu
Doc. dr. Tadej Stegu © TF

Dr. Tadej Stegu: »Program je poseben zato, ker tisti, ki ga zaključijo, lahko pristopijo k upravljanju strokovnega izpita na področju socialnega varstva. To je izredno dragoceno, saj mnogo naših diplomantov z njim zdaj lahko vstopa v širše področje delovnih nalog

Kaj je svetovanje? Najprej moramo človeka začutiti, ga poslušati, potem presoditi, za kaj pri njem gre, znati razlikovati med psihopatologijo, stresom in stisko. To so osnove. Ljudi ne moremo postavljati v kalupe.

Dr. Lia Katarina Kompan Erzar: »Pri hudih socialnih stiskah so v ozadju težke stvari. Ne moremo človeka odvleči v nekaj, kar se nam zdi, da bi bilo zanj dobro. Včasih se tudi kot terapevtka sprašujem, kaj mi sploh daje legitimnost vtikanja v življenja drugih ljudi? Velikokrat zato pride do razočaranj, ker te globoke spremembe, ki bi jih bilo treba narediti, da bi se situacija lahko radikalno spremenila, včasih niso možne, včasih ni pripravljenosti za njih, včasih je strah pred tem prevelik ali pa je pot, ki bi jo zahtevala ta sprememba, tako dolgotrajna in čustveno zahtevna, da se je ljudje ne lotijo. Človeško življenje je čustveno garanje in ker se čustev mnogi bojijo, jih ne znajo regulirati, ne razumejo, kaj se z njimi dogaja, jim ne moremo reči, pojdite na terapijo in stvari se bodo uredile, ker to ni res. Ne gre poenostavljati in ne sme se drezati v vse kar povprek. Kar je treba narediti je najprej zavarovati nadaljnje propadanje posameznika, družine. Prepoznati vsaj kapljico dostojanstva, ki je še v njih in od tam naprej peljati pot.«

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...