Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Predsednik države v Stični (foto: Tanja Dominko)
Predsednik države v Stični | (foto: Tanja Dominko)

Stični mladih priznanje predsednika države; nadškof Cvikl mladim: Tukaj v Stični pričujete za pogum.

Novice | 18.09.2021, 12:19 Alen Salihović Tanja Dominko

V cistercijanskem samostanu v Stični danes poteka tradicionalno srečanje katoliške mladine, na katerem se med drugim osredotočajo na težavo strahu in negotovosti med mladimi. Dopoldanski del je v znamenju svete maše, ki jo daruje mariborski nadškof Alojzij Cvikl, poleg njega pa sta zbrane nagovorila tudi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Jean-Marie Speich in predsednik republike Borut Pahor. Popoldanski del Stične bo v znamenju delavnic, dogajanje se bo sklenilo z večernim koncertom.

Srečanje se je začelo, ko je več tisoč mladih pozdravilo predsednika republike Pahorja, ki se je že petič udeležil tega enodnevnega festivala, ki mladim med 13. in 30. letom starosti ponuja izkušnjo skupnosti, sodelovanja, medsebojne pomoči ter prenosa znanja in izkušenj, prostovoljce in prostovoljke Stične mladih pa je predsednik Pahor konec decembra 2017 sprejel tudi v Predsedniški palači.

»Vi boste ustvarjali prihodnost in nihče od nas ne more natančno vedeti, kakšna bo. Ampak od ene stvari je zelo pomembno, kako se bo vse skupaj odvijalo. Od tega, ali se boste poslušali in se boste slišali. Ali boste strpni ali ne; ali se boste spoštovali ali ne,« je dejal in nagovor sklenil s pozivom mladim: »Prosim, poslušajmo se - zlasti zato, ker imamo med seboj različna stališča. Prosim, upoštevajmo se - ker moramo v dialogu priti do nekih skupnih stališč. Prosim, bodimo strpni - ljudje smo različni, a moramo živeti skupaj. To je temelj sožitja.« Po predsednikovih besedah lahko spremembe obrnemo sebi v prid in ohranimo mir in blaginjo, če se poslužujemo dialoga, v katerem ima vsak pravico spoštljivo povedati svoje mnenje, vendar mora mora spoštljivo poslušati mnenje drugega, vsi skupaj pa se moramo potruditi ta mnenja usklajevati. »Mladi ljudje, vam pripada ta prihodnost. Prosim vas, da si jo oblikujete po svojih željah, a vedno v duhu strpnosti in sožitja,« je povedal Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj letošnje 40. Stične mladih.

Predsednik Borut Pahor med vročitvijo priznanja
Predsednik Borut Pahor med vročitvijo priznanja © Bor Slana
Predsednik Pahor je ob 40-letnici tradicionalnega srečanja katoliške mladine Slovenije vročil Zahvalo predsednika Republike Slovenije Stični mladih za dolgoletno dragoceno poslanstvo, ki med mladimi širi in spodbuja vrednote prostovoljstva, sodelovanja, človečnosti in solidarnosti v dobro skupnosti. V imenu Stične mladih jo je prevzela Klara Rogina, koordinatorka tega vseslovenskega mladinskega srečanja. Klara se je predsedniku zahvalila za prejeto priznanje in vsem, ki so v 40 letih mladim pomagali rasti v veri in jih spremljali na duhovnem področju njijovega življenja. »Naj bo Stična mladih iskra, ki bo v vas prižgala ogenj im vas spodbudil, da boste ta ogenj širili še naprej,« je dejala.

»Stična mladih že od leta 1981 spremlja mlade in utrjuje njihovo pot v hoji za Kristusom. Izredno ponosni smo, da smo lahko del zgodovine, ki se je pred 40 leti začela prav tukaj, v Stični. Hvala vsem, ki ste v teh 40 letih pomagali mladim rasti v veri in jih spremljali na duhovnem področju njihovega življenja. Naj bo Stična mladih iskra, ki bo v vas prižgala ogenj im vas spodbudil, da boste ta ogenj širili še naprej,« je povedala.

Orkester in zbor pod vodstvom Mihe Zupanca Kovača
Orkester in zbor pod vodstvom Mihe Zupanca Kovača © Tanja Dominko

Nato je zbranim spregovoril apostolski nuncij Speich, ki je prenesel poseben pozdrav papeža Frančiška, ki je seznanjen z dogajanjem v Stični. Sveta maša se je začela z eno od himen svetovnega srečanja mladih, ki sta jo izvedla zbor in orkester pod vodstvom Mihe Zupanca Kovača.

Slovesno somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl
Slovesno somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl © Tanja Dominko

Pridigal je nadškof Alojzij Cvikl, ki so se mu ob oltarju pridružili sobratje v škofovski službi, na čelu s predsednikom SŠK Stanislavom Zoretom.

»Dragi zbrani, zelo me veseli, da ste zbrali pogum in se v dokaj zapletenih okoliščinah udeležili tega srečanja. Vi spadate med tiste, ki so odgovorili na izziv papeža Frančiška, obuli gojzarje ter vstali z udobnega domačega kavča in se podali na pot. Samo tako, da na izziv odgovorimo s pogumnim korakom, lahko kaj premaknemo in spremenimo. Hvala vam za to pričevanje in pogum,« je povedal nadškof Cvikl.

Nadaljeval je, da mladi v Stični pričujejo za pogum. »Nihče vas ni prisilil, da pridete sem. Niste se ustrašili, niste se potegnili nazaj in ostali doma, ampak ste izbrali pot utrjevanja korakov v hoji za Gospodom. Zato smo danes tukaj, ker verjamemo, da nas tudi danes Gospod vabi na pot skupaj z Njim. Verujemo, da je Bog ljubezen, da je konkreten, ker je tudi ljubezen konkretna, ki želi prodreti v srce in ga osvojiti. To je darujoča ljubezen, ki tudi mene vabi k darovanju. Potrebno je imeti pogum, da sprejmemo to ljubezen, potem se začne pisati novo obdobje v mojem življenju.«

Zbrani mladi pri sveti maši
Zbrani mladi pri sveti maši © Tanja Dominko

Nadškof Cvikl je mladim še dejal, da ko pridejo težave, ko se znajdemo sami, ko ne moremo računati nase, takrat se pokaže, ali je pod pepelom še kaj žerjavice naše vere. »Sliši se čudno, da ravno v takih trenutkih lahko doživimo Božji obisk, kot so to doživeli učenci na morju. Jezus je učence povabil v čoln, da se z njim prepeljejo na drugo stran. Ni se jim dalo. Bili so utrujeni. Bližal se je večer, obetala se je nevihta in vetrovna noč. A so Jezusa ubogali. To, kar nas preseneti, je, da Jezus apostolov ne pestuje in ne boža. Želi, da so se pripravljeni soočiti tudi s trdoto življenja in s preizkušnjami, kajti tu se pokaže, da je z njimi, da jih ima rad in da niso prepuščeni samemu sebi,« je povedal.

Zbrani pri sveti maši
Zbrani pri sveti maši © Tanja Dominko


Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...