Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
bl. Anton Martin Slomšek (foto: Spletna stran: Katoliška  cerkev)
bl. Anton Martin Slomšek | (foto: Spletna stran: Katoliška cerkev)

Spominjamo se, 3. julij - zaključek beatifikacije Slomška

Spominjamo se | 03.07.2021, 05:00 Tone Gorjup

Na današnji dan 683 je umrl papež Leon II. Imel je dobre odnose z Vzhodom. Potrdil je sklepe carigrajskega koncila in z njimi seznanil škofe zahodne Cerkve.

3. julija 1868 se je v Poljanah nad Škofjo Loko rodil pisatelj, pesnik, filozof in duhovnik Aleš Ušeničnik. Po posvečenju je odšel v Rim in tam doktoriral. Po vrnitvi v Ljubljano je bil profesor filozofije in teologije. Bil je tudi rektor ljubljanske univerze in med ustanovitelji Akademije znanosti in umetnosti. Urejal je Katoliški obzornik in ustanovil revijo Čas. Njegovo najbolj znano delo je Knjiga o življenju.

Na današnji dan 1998 je Kongregacija za zadeve svetnikov izdala odlok o priznanju čudeža na priprošnjo božjega služabnika škofa Antona Martina Slomška. S tem je bil zaključen postopek za njegovo beatifikacijo. Na zboru kardinalov, ki so se zbrali ob tej priložnosti, so bili navzoči tudi mariborski škof Franc Kramberger, postulator Maksimilijan Jezernik in njegov namestnik takratni teološki profesor Marjan Turnšek. Med drugimi odloki omenjenega konzistorija se je eden nanašal na priznanje mučeništva kardinala Stepinca. Mnogi so sicer upali, da bo škof Slomšek razglašen za blaženega že ob prvem obisku Janeza Pavla II. v Sloveniji maja 1996, vendar je bil takrat postopek šele na pol poti. Zato je takratni mariborski škof Franc Kramberger nekaj tednov pred tem obiskom povedal: „Formalne beatifikacije ali razglasitve za blaženega ne more biti ob tem papeževem obisku, ker je čas med podpisom dekreta in razglasitvijo prekratek. Po določenem času, morda po nekaj mesecih, ko bodo urejene vse formalnosti, predvsem pa razprava o čudežu, bo beatifikaciji možna." S priznanjem čudeža na priprošnjo škofa Slomška, je bila pot do razglasitve odprta in ob drugem papeževem obisku v Sloveniji jeseni 1999 smo dobili prvega blaženega.

3. julija leta 1990 je v Phúketu na Tajskem umrl misijonar Blasuting (Blažutič) Marko. Rojen je bil tik pred prvo svetovno vojno v Gornjem Barnasú v Benečiji.

Spominjamo se
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.