Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
V sklopu letošnjega Evropskega tedna mladih se je veliko dogajalo in še odmeva.  (foto: movit.si)
V sklopu letošnjega Evropskega tedna mladih se je veliko dogajalo in še odmeva. | (foto: movit.si)

Ni lahko biti mlad v tem času, po drugi strani pa je veliko priložnosti za mlade.

Mladoskop | 04.06.2021, 14:40 Nataša Ličen

Evropski teden mladih, katerega glavni organizatorji so nacionalne agencije za Erasmus+, evropska solidarnostna enota ter mreža Eurodesk, je letos v zadnjem tednu maja prinesel številne in raznolike dogodke, navdihujoča srečanja, predvsem na nacionalni ravni in prek spleta, s poudarkom na temi „naša prihodnost je v naših rokah“.

Mladi za mlade in z mladimi lahko premikamo stvari in svet.

Prihodnost se ustvarja zdaj in mladi imajo možnost določiti cilje ter prispevati k pobudam za izboljšanje stvari/sveta.

Evropski teden mladih omogoča razpravo o za mlade pomembnih temah, predstavitev priložnosti EU na področju mladine in počastitev zgodb o uspehu. To je vrhunec evropskih zborovanj za mlade in mladinski sektor v Evropi. Čas v katerem živimo je za mlade precej naporen, bolj iz konteksta hitrih sprememb in številnih informacij.

Širina je, v kontekstu razumevanja sveta, sebe, drugih in izzivov, ki prihajajo, prinesla tudi veliko bremen. Ni lahko, težko je biti mlad, toda, po drugi strani je tudi veliko priložnosti.


Zavod Movit je kot nekakšna podaljšana roka evropske unije pri razporejanju sredstev na nacionalni ravni za programe Erasmus+ za področje mladine in za program Evropska solidarnostna enota.
Tinkara Bizjak, vodja informiranja in podpore na Movitu, na vprašanje, s kakšnimi izzivi se mladi srečujejo danes, kako te izzive naslavljajo programi Erasmus+ na področju mladine in program Evropska solidarnostna enota ter kje lahko mladi pridobijo več informacij o teh priložnostih, odgovarja: »Na spletu Movit najdete številne podrobnejše informacije. Pred kratkim je izšla težko pričakovana raziskava Mladina 2020, ki jo je naročil Urad RS za mladino. Vsakih deset let se periodično izvede, kar omogoča zelo dobro spremljanje trendov. Razveselilo me je, da so mladi danes bistveno bolj aktivni kot pred desetimi leti, bolj so odgovorni in bolj avtonomni, torej več se ukvarjajo s športom, manj kadijo in pijejo, prej kot pred desetimi leti se tudi odselijo od doma.

Tinkara Bizjak, vodja informiranja in podpore na Movitu
Tinkara Bizjak, vodja informiranja in podpore na Movitu © NL

Mladi so tudi bolj aktivni na področju kulture in umetnosti, več berejo, so bolj vključeni v neformalno izobraževanje, bolj humanitarni, imajo visoko stopnjo okoljske osveščenosti, kupujejo, kar resnično potrebujejo, veliko bolj in raje lokalne izdelke, in bolj so dejavni na področju aktivnega državljanstva. Jih je pa strah brezposelnost, kar je velik izziv zanje, zato so se pripravljeni v kar visokem odstotku tudi trajno izseliti v tujino. Problematično je tudi duševno zdravje mladih, to se je poslabšalo, od leta 2010 do danes, se je občutek stresa podvojil in potrojil se je občutek osamljenosti. Več kot 30 odstotkov mladih ima torej te težave, kar ni dobro.

  To je velik izziv, razmišljati s svojo glavo, biti aktiven član družbe in delati na samopodobi, na duševnem zdravju. Vsaka generacija ima svoje izzive, mladi za mlade z mladimi lahko premikamo stvari.

Na Movitu spremljamo stanje, opažamo, da je veliko tudi mladih, ki imajo še dodatne ovire pri vključevanju v številne priložnosti, to so osebe z dolgotrajnimi težavami, zaradi invalidnosti, osebe s težavami pri učenju, nizkokvalificirani mladi, osebe z nizkim življenjskim standardom, tudi tisti z geografskimi ovirami, ki so iz oddaljenih območij brez dobrih povezav z urbanimi središči. Imamo pa kljub vsemu dobre novice, pri Movitu opažamo, da so programi, ki jih mi zastopamo vključujoči, tudi za mlade z manj priložnostmi zaradi prej naštetih okoliščin. Kar tretjina mladih, ki sodelujejo v naših programih, aktivnostih, so se tako opredelili. Tako ranljive skupine uspešno vključujemo v projekte, se pa angažirajo vse bolj tudi mladi sami. Zato še enkrat poglejte na spletne strani Movita, pišite nam na info@movit.si., kamor se lahko vedno obrnejo po dodatne informacije.«

Tinkara in Barbara med snemanjem po zoom povezavi za Mladoskop na Radiu Ognjišče.
Tinkara in Barbara med snemanjem po zoom povezavi za Mladoskop na Radiu Ognjišče. © NL


Barbara Masnik, zunanja sodelavka in koordinatorica letošnjega Evropskega tedna mladih: »Vsi lahko prispevamo k čimbolj vključujoči družbi. Evropska unija ponuja številne priložnosti za mlade. Mi smo pripravili trideset dogodkov, pestrega vsebinskega nabora, po vsej Evropi pa se jih je odvilo več kot osemsto. To je kar zgovoren podatek, kako aktivni so danes mladih. Že slogan me navdihuje, torej priložnost je v naših rokah, mladi krojimo prihodnost. Ponujen nam je prostor za to izražanje, kar se mi zdi dragoceno. Mladi smo pripravljeni odigrati spremembe, prihodnost je precej svetla, če sodim po odzivu mladih, njihovem zagonu, pobudah in kreativo.

Barbara Masnik, zunanja sodelavka Movita in koordinatorica Evropskega tedna mladih
Barbara Masnik, zunanja sodelavka Movita in koordinatorica Evropskega tedna mladih © NL

Mladi so zelo aktivni člani družbe ob potrebni podpori in če jim je dana možnost izraza. Mladi včasih mislimo, da se nas ne jemlje dovolj resno, vendar se situacija spreminja. Zaradi družbenih pojavov se je osamosvajanje mladih nekoliko zamaknilo, to je velik izziv, razmišljati s svojo glavo, biti aktiven član družbe in delati na samopodobi, na duševnem zdravju, so izzivi mladih generacij. Vsaka generacija ima svoje izzive, mladi za mlade z mladimi lahko premikamo stvari.«

Mladoskop
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...